Ezért viszketsz odalent

Europress
Joy.hu

Kínos téma, de annál fontosabb, hogy beszéljünk arról, miért viszketsz odalent. Mutatjuk a lehetséges okokat.

Olvasd el ezt is!
Ilyen érzés krónikus hüvelyfertőzéssel élni

1. Bakteriális vaginózis
Akkor jelentkezik, ha felborul a hüvely pH értéke. Hasonló a gombás fertőzéshez, de ilyenkor több folyás jelentkezik. Szerencsére egy hagyományos, gyógyszertárban kapható krém segíthet enyhíteni a tüneteket.

2. Gombás fertőzés
Általában antibiotikum szedése, szex, stresszes életmód, vagy új diéta során jelentkezik. A viszketés mellett folyás is jelentkezhet, melyre megoldás lehet az előbbihez hasonló krém.

3. Ekcéma, vagy pszoriázis
A genetikus bőrbetegségek közül mindkettő viszketést, vörös foltokat okoz. Ha te is ezekkel küzdesz, keress gyenge, szteroid tartalmú krémeket, ezekkel csökkenheted a kellemetlen tüneteket.

4. Szexuális úton terjedő betegségek
Egy csomó van köztük, ami viszketést okozhat: ilyen a chlamydia és a herpesz is. A viszketésen kívül jelentkezhet még fájdalom és égő érzés is, emellett kiütések is kísérhetik a betegséget. A nőgyógyászod segíthet a megfelelő kezelés kiválasztásában.

5. Hormonok
Amikor a testedben megváltozik a hormonok szintje (menstruáció közben, terhesség alatt, menopauza során, vagy fogámzásgátló szedése esetén), tapasztalhatsz viszketést odalent. A bőrszárazság hatására is felléphet a tünet, de az illatosított betétek és tamponok is kiválthatják a viszketést. Ha összefüggést fedeztél fel a fent leírtak között, érdemes orvoshoz fordulnod, aki hormontartalmú krémet tud ajánlani, vagy más gyógyszert ír fel, ami remélhetőleg nem vált ki hasonló tüneteket.

Olvasd el ezt is!
Szülés után mennyi idő múlva jössz helyre odalent?