3 veszélyes nyavalya, amit csókolózás alatt kaphatsz el

Europress
Birta Brigi

Egy szenvedélyes csókcsatánál nincs is jobb, de azért arra sem árt gondolni, hogy komolyabb betegségeket is elkaphatsz általa!

Olvasd el ezt is!
Harc a Crohn betegséggel: hogyan válj tünetmentessé gyógyszerek nélkül?

Herpesz

A herpesznek két fajtája van, ebből az egyes típusút, a száj környékén jelentkezőt kaphatod el természetesen csókolózás útján. Ezt is akkor, ha éppen "kijött", azaz fertőző állapotban van. Egy felmérés szerint a világ 50 év alatti népességének kétharmadában megvan a vírus, így tulajdonképpen tényleg nem nehéz elkapni. A másik típusa, a 2-es számú, a nemi herpesz szerencsére már ritkább, de nagyjából minden 6. embernek van. Sajnos az orális szex alatt a szájherpeszből könnyen genitális lehet. Ha egyszer bekerül a szervezetedben ott is marad, de lehet tünetmentesen élni. Stressz hatására könnyen előjön, de különböző krémekkel kezelhető.


Szifilisz

A szifilisz terjedésének nem a csókolózás az elsődleges terepe, mert a vaginális, anális és orális szex alatt terjed leginkább, viszont egy dologra oda kell figyelni. Ha ugyanis éppen fertőző állapotban van, azaz fekélyek találhatók a szájban, bizony azonnal átadható. Ebben az esetben tilos csókolózni, a betegnek pedig az orvos által felírt antibiotikumot kell szednie. Leginkább akkor kell azonban félni, ha nyílt seb van a szádban, akkor juthat be a véredbe valamilyen vírus.


Csókbetegség

A mono vírus okozza, és csók útján terjed a mononucleosis infectiosa. A tünetei a túlzott fáradtság, torokfájás, duzzadt nyirokcsomók. A kezelése nagyon egyszerű, pihenni kell, sok folyadékot fogyasztani, és vitamindúsan táplálkozni. Ha ezeket tapasztalod, mindenképpen fordulj orvoshoz, legalább az első alkalommal!