5 tévhit a ráncokról, amit azonnal felejts el

Europress
J.O.

Te is bedőltél már valamelyiknek?

Tévhit 1: Ránctalanítót csak 35 felett kell használni

Sokan vallják, hogy 30-35 év alatt felesleges ránctalanító krémet használni, mert nem tesz jót a bőrnek. Ez azért nem igaz, mert a bőröregedés már a húszas éveink közepén beindul: a sejtek egyre kevesebb nedvességet képesek tárolni, a faggyú- és kollagéntermelés csökken, ezáltal szárazabbá, rugalmatlanabbá válik a bőr. Ha fiatalon nem kezdesz törődni a bőröddel, a következményeket pár évvel később már tisztán láthatod a tükörben.

Tévhit 2: A ránctalanítók lustává teszik a bőrt

Általános vélemény, hogy a ránctalanító krémek lustává teszik a bőrt, és ha túl korán bombázzák komoly hatóanyagokkal, nem lesz képes saját maga regenerálódni. Való igaz, hogy vannak olyan hatóanyagok, amelyekre semmi szüksége nincs egy huszonéves bőrének, másokra viszont annál inkább! Egy ránctalanító krém nem azért árt a bőrnek, mert túl erős, hanem azért, mert nem az életkornak megfelelő anyagok vannak benne. A következő hatóanyagok már huszonévesen is alkalmazhatók és kiválóak a megelőzésben: a hyaluronsav segít a bőr nedvességtartalmának megőrzésében, a vitaminok pl. a C- és E-vitamin, a provitaminok pl. a B5 provitamin, az antioxidánsok ragyogóvá és rugalmassá varázsolják, a shea vaj és a különféle növényi olajok pl. szőlőmagolaj, körömvirágolaj táplálják és tónusossá teszik. A bőrgyógyászok azokat a krémeket ajánlják, melyekben tretinoin (másnéven Retin-A) vagy retinol van, ezen kívül javasolják a magas alfa-hidroxilsav tartalmú krémeket, melyek segítenek az elhalt hámsejtek eltávolításában, illetve az új kollagénrostok kialakulásában.

Tévhit 3: A ránctalanítók eltüntetik a már meglévő ráncokat

Sajnos a kialakult, mély ráncokat egyetlen ránctalanító krém sem képes eltüntetni, ezért nagyon fontos a megelőzés! A legtöbb ránctalanító mélyen hidratálja a bőrt, feltölti hatóanyagokkal, belülről táplálja, ezáltal simább megjelenésűvé teszi, a bőr regenerálódási képességét sokszorozza meg, ezáltal csökkenti a ránc mélységét. Ezeknek a készítményeknek a összetevői között szerepel a retinol , a tretinoin vagy a növényi őssejtek, amelyek bejutnak a bőrbe, és aktívan segítik a sejtképződést. Hatásuk abban áll, hogy regenerálják a sérült bőrsejteket, és növelik kollagéntartalmukat, valamint megelőzik a korai ráncképződést. Hasznosak lehetnek még a C-vitamint és antioxidánst tartalmazó készítmények is.