A nagy lakberendezési kisokos: lista arról, melyik helyiségnek melyik égtáj felé kell néznie

Europress
Mojzes Nóra, VOUS.hu

Amikor új lakásba költözünk, sokszor a helyiségek mérete és adottságai befolyásolják, hogy melyik szoba hova kerüljön. A nagyobb szobába tesszük a hálót, mert a dupla ágy csak oda fér be, a dolgozószobát pedig az étkező helyén alakítjuk ki. Ezekkel egy bibi van: nem csak a funkciók, a bútorok, na meg a stílus fontosak egy helyiségnél. Berendezhetjük úgy, hogy csodálatosan nézzen ki egy szoba, és kényelmes is legyen, azonban így sem fogjuk jól érezni magunkat benne. Hogy miért? Mert a fény, illetve a tájolás az egyik legfontosabb tényező otthonunk berendezésénél.

Túlmelegszik a hálószoba? A nappali hűvös és fénytelen? A mellékhelyiségbe süt be a legtöbbet a nap? Hogy élhetőbbé váljon az otthonotok, sajnos szükségetek lehet a lakás átrendezésére. Segítünk!

A legfontosabb szempont a napsütés, illetve a helyiségek benapozása iránti igény. A terek napi használati időt tekintve lehetőség szerint legyenek minél inkább benapozottak, vagyis a tájolásuk kövesse a nap haladási irányát.

A napos oldal

Először is szögezzük le, hogy „értékes” – vagyis napos – oldalra soha ne tegyetek közlekedőt, vécét, fürdőt vagy lépcsőt. Ezek kerüljenek inkább az északi vagy keleti oldalra.

A cikk itt még nem ért véget! Ha kíváncsiak vagytok a további tippekre, ide kattintva elolvashatjátok őket.


A VOUS.hu és a JOY.hu stratégiai együttműködést kötött, hogy a két olvasótábor még több izgalmas, érdekes témát olvashasson. Mostantól naponta találkozhattok a VOUS szerzőinek cikkeivel itt nálunk, és mi is vendégszerzősködni fogunk új barátnő-oldalunknál, a VOUS.hu-nál. További jó olvasgatást, VOUS- és JOY-lányok!

Mojzes Nóra, a VOUS.hu szerzője

Évek óta dolgozom szerkesztőként, stylistként és lakberendezőként. Emellett barátnőimmel megalapítottuk Foodography-t. Kis csapatunk gasztrofotózzással stylingolással, és tanácsadással is foglalkozik. Néha tanítok, de legtöbbször tanulok. Imádom új dolgokban kipróbálni magam. Ha pedig időm engedi festek, énekelek, biciklizem és főzőműsorokat bámulok.