Anyajegy szűrés soron kívül

Promóció

Ha gyanús, minél hamarabb tudd meg, bőrrák vagy ártatlan anyajegy amit látsz!

A melanomát, a bőrrák legagresszívebb formáját nehéz megfékezni, különösen akkor, ha már átterjedt egy másik testrészre. Ha azonban kezdeti stádiumában felfedezik, jól gyógyítható.

Fenyegető jelek
Az első jelek az anyajegyekben mutatkoznak. Ha az alábbi jelek valamelyikét észleljük, haladéktalanul forduljunk bőrgyógyászhoz:
- Aszimmetria: ha képzeletben húzunk egy vonalat az anyajegy közepére, és a két fele eltér egymástól, az melanomára utalhat.
- Határozatlan körvonal: a korai melanoma körvonala határozatlan, elmosódott, a sarkai csipkézettek vagy rovátkoltak.
- Változó szín: ha egyazon anyajegyen belül többféle színárnyalat fordul elő (a barna vagy a fekete több árnyalata), vagy pirossá, kékessé, esetleg fehérré válik, feltétlenül menjünk szakorvoshoz!
- Növekvő méret: a melanomák átmérője általában nagyobb, mint a ceruza végén található radíré (6mm), de korai fázisban lehet kisebb.
- Változás: bármilyen elváltozás veszélyre utal: növekedés, színváltozás, vérzés, viszketés, új növedék megjelenése, és így tovább.

Legjobb védekezés a gyors reakció
ha a fentiek bármelyikét észleljük, azonnal forduljunk orvoshoz! Inkább menjünk fölöslegesen, mint túl későn.

Ki a leginkább veszélyeztetett?
A bőrrák veszélye mindenkit fenyeget, de bizonyos tényezők növelik a kockázatot, például a napsugárzás, az anyajegyek mennyisége, a bőrtípus, valamint a genetikai örökség (ha a családban előfordult már megbetegedés). Az UV-A, valamint az UV-B sugarak egyaránt veszélyesek a bőrre: a gyermekkorban kapott UV sugárdózis, a leégések gyakorisága, a napon töltött idő, a szoláriumozás mind hozzájárulhatnak a bőrrák későbbi kialakulásához. “Bár a napfényről beszélünk mint ok, de nem csak napfénynek kitett helyeken, testrészeken alakulhat ki a melanoma!”- figyelmeztet Dr. Hatvani Zsófia bőrgyógyász, a téma szakértője.

A nagyszámú anyajegy (az apró, kerek, barna „szépségpöttyök” és az atípusos anyajegyek egyaránt) valamint a világos bőrszín szintén hajlamosító tényező. Ha a szülők valamelyikénél előfordult bőrrák, az nagyban, míg a nagyszülők megbetegedése csupán kismértékben növeli a kockázatot. Ha több mint 100 anyajegyünk van, az lehet a Dyplastic Nevus-szindróma jele, amely a melanomaképződés szempontjából hajlamosító tényező. Annál, aki átesett már bőrrákos megbetegedésen, fokozott a kiújulás kockázata. A betegségek, kemoterápiás kezelés vagy egyéb ok folytán legyengült immunrendszer szintén kockázati tényező.
A friss statisztikák szerint a terhességben úgyszintén nagyobb rizikója lehet a melanoma kialakulásának, így ajánlatos a terhesség elején és a vége felé is egy egy anyajegyvizsgálatot beiktatni a kismamáknak.

Hogyan előzhetjük meg a bőrrák kialakulását?
Egész évben védekezzünk a nap ellen! Bőrünk nem csupán nyáron van kitéve az UV sugárzás károsító hatásának – szabadban tartózkodás során egész évben használjunk legalább 15 faktoros napvédő készítményt. A világos, napégésre hajlamos, érzékeny bőrtípusok esetén nagyobb a hajlam a bőrrák kialakulására – fordítsunk még nagyobb figyelmet a fényvédelemre, használjunk legalább 30-as fényvédő faktorral ellátott napvédő készítményt, mely az UVA és UVB sugárzás ellen egyaránt véd.

- Rendszeresen vegyünk részt anyajegy-szűrésen! Anyajegyszámtól, bőrtípustól függetlenül évente legalább egyszer mindenkinek el kell látogatnia a bőrgyógyászához, aki ilyenkor szabad szemmel megvizsgálja a teljes bőrt, illetve dermatoszkóppal egyesével az anyajegyeket. A dermatoszkóp segítségével olyan képletek válnak láthatóvá, melyek szabad szemmel nem észlelhetők. Így könnyen felfedezhetők a veszélyre utaló jelek illetve a dermatoszkópos kép alapján egyértelműen kizárható rosszindulatú elfajulás, sokszor szabad szemmel ijesztőnek tűnő képlet esetén is. A dermatoszkópos vizsgálat teljesen fájdalommentes!

Ha valakinek sok anyajegye van, nagy segítséget nyújthat az úgy nevezett digitális dermatoszkópos vizsgálat, melynek lényege, hogy az anyajegy dermatoszkópos képét rögzítik, így a korábbi és néhány hónappal későbbi felvételeken jól látszik, ha az anyajegy változásnak indult, és ebben az esetben dönthet az orvos eltávolítás mellett.

Bejelentkezés anyajegyszűrésre a Royal Clinics orvos-esztétikai központba: 06 20 323 3298-as telefonszámon vagy az info@royalclinics.hu e-mail címen.

A lefotózott anyajegyet össze lehet hasonlítani a késöbbiekben.

A melanoma rosszindulatú daganat, mely a melanocitákban keletkezik: azokban a sejtekben, amelyek a bőr, a haj és a szem színét adó melanin pigmentet termelik, és az anyajegyekben koncentráltan találhatók. A melanomák nagy többsége éppen ezért sötét színű – barna vagy fekete –, de előfordul, hogy a melanoma pigmenttermelése leáll, ilyenkor a színe is világossá válik: bíbor, piros vagy rózsaszín lesz. A melanoma a bőrrák legsúlyosabb megjelenési formája, mely korai stádiumban csaknem száz százalékban gyógyítható. Ellenkező esetben kifejlődik, és átterjedhet más testrészekre – ekkor már nehezen kezelhető, és végzetessé válhat. Nem ez a leggyakrabban előforduló bőrrákfajta, de ez okozza a legtöbb halálozást.