Mit jelent az adó 1%, és hogyan ajánlhatod fel?

Joy.hu

Mondjuk az alapvető tudnivalókat, hogy megfontoltan dönthess.

Minek az 1%-áról van szó?

A személyi jövedelemadód 1%-át ajánlhatod fel. Fontos tudnod, hogy nem mindenki fizet ilyet, mert bizonyos adózási formáknak nem része – ilyen például a kisadózó vállalkozások tételes adója, a KATA.

Kiknek lehet adakozni?

Az 1%-odat bármelyik Magyarországon működő civil szervezetnek odaadhatod. Ezen felül további 1%-kal támogathatod az általad kiválasztott egyházat. (Utóbbinál fontos, hogy az adott vallási közösség valóban „egyház” státusszal rendelkezzen. Ellenkező esetben csak az „eredeti” 1%-ot kaphatja meg, nem pedig a direkt e célra mozgósítható +1-et.)

Mi a felajánlás módja?

Egy nyilatkozatot kell csatolnod az adóbevallásodhoz, amit ide kattintva tölthetsz le. Amennyiben más készíti az adóbevallásodat, elég a támogatni kívánt szervezet nevét és adószámát megmondanod neki.

Hol keresgélj, ha nem tudod, kinek add?

Ne törd sokáig a fejed, ha nem jut eszedbe olyan alapítvány, amelyiket szívesen támogatnád! Szerencsére több olyan portál is létezik, ami akár tevékenységi körök szerint csoportosítva gyűjti a szervezeteket, így rögtön lesz egy csomó választási lehetőséged. Szétnézhetsz például a következő oldalakon:

Mi történik, ha nem ajánlod fel senkinek?

Akkor az 1% a befizetett személyi jövedelemadó többi részével együtt az államkasszába megy.


Ha további kérdés merül fel benned, akkor javasoljuk, hogy a tuti válasz érdekében beszélj egy könyvelővel!