Így készíts Miki egér kekszet!

Promóció

Recept
Elkészítési idő: 20 perc + tészta hülési ideje (1 1/2 óra) + díszítés
9-10 db személyre
Óriás Miki egér keksz
Hozzávalók
  • 20 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 20 dkg finom kristálycukor
  • 1 db tojás enyhén felverve
  • 40 dkg liszt
  • 1 zacskó vaniliás cukor (szintiszta vaniliából kis csipetnyi még jobb!)
  • 50 dkg porcukor átszitálva (díszítéshez)
  • 16 g tojásfehérje (díszítéshez)
  • fekete és rózsaszín ételfesték (díszítéshez)

Az ikonikus egérfigura – azokkal a híres fülekkel – tökéletes motívum ezekhez az óriási kekszekhez. A színes díszítéssel fantasztikus látvány, de egyszerűen porcukorral meghintve is mutatós.
Kinyomóforma a Kossuth Kiadó Mesés sütik sorozatában kapható.

SÜTÉSI HOMÉRSÉKLET: 180 °C / gáz: 4-es fokozat

Szükséges eszközök: Miki egér kiszúró és mintázó tepsi habzsák egy vékonyabb és egy vastagabb csővel 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. lépés

A tészta elkészítése:
Tegyük a vajat és a cukrot egy tálba, és keverjük éppen csak krémesre (ne keverjük túl sokáig, mert a kekszek szétterülnek majd sütés közben). Adjuk hozzá a vaníliát és a felvert tojást, keverjük simára.
Szórjuk a keverékre a lisztet, és állítsuk össze a tésztát. Formáljunk belőle cipót, és folpakba csomagolva tegyük a hűtőbe legalább 1 órára.
2. lépés

A tészta formázása:A tésztát enyhén lisztezett munkalapon sodrófával nyújtsuk ki körülbelül 5 mm vastagra. Nagyon vékonyan hintsünk lisztet a kinyújtott tésztára, a kiszúróval vágjuk ki a formát, de a kiszúrót ne vegyük le. Most óvatosan, de határozottan nyomjuk rá a mintázót, hogy a nyoma jól látható legyen. Vegyük le a mintázót, ügyelve arra, hogy mély nyomokat hagyjon a tésztán. A maradék tésztából ugyanígy vágjunk ki és mintázzunk kekszeket.
3. lépés

A keksz sütése:
Emeljük át a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire, és sütés előtt legalább 30 percre tegyük a tepsit a hűtőbe. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (gáz: 4-es fokozat). Süssük a kekszeket 8−12 percig, míg halvány aranyszínt kapnak. (Ha cukormáz nélkül kínáljuk majd őket, akkor süssük 1-2 perccel tovább, hogy kicsit sötétebb színük legyen.) Néhány percig a tepsin hagyjuk hűlni a kekszeket, aztán tegyük rácsra, hogy teljesen kihűlhessenek. Ha nem akarjuk díszíteni őket, akkor hintsünk rájuk porcukrot.
4. lépés

A kekszek díszítése:
A cukormázhoz a tojásfehérjeport oldjuk fel a csomagolásán levő utasítás szerint. Szűrjük át egy tálba, adjunk hozzá 125 g porcukrot, és habverővel keverjük össze. Ezt a műveletet ismételjük addig, míg a máz formáját megtartó, sűrű, habos állagú lesz.
A cukormáz felét kanalazzuk át egy másik tálba, és adjunk hozzá fekete ételfestéket. Töltsünk egy kevés sűrű mázat vékony fúvókával ellátott habzsákba. A kekszek előnyomott mintájára húzzunk vele vonalat, és rajzoljuk meg Miki egér arcát (ahogy a képen) valamennyi kekszen. A maradék fekete mázhoz adjunk egy kevés vizet, egyszerre csak pár cseppet, hogy folyósabb legyen (ha túlságosan felhígítjuk, akkor nem szilárdul majd meg).
Ezt a mázat is töltsük habzsákba, de nagyobb fúvókát használjunk hozzá, vagy eldobható zacskót (mint a képen látható), melynek levágtuk a sarkát. A mázzal töltsük ki a füleket, az orrot és a szemek pupilláit. Hagyjuk a kekszeket száradni legalább 2 órán át.
Egy kevés fehér mázat színezzünk ételfestékkel rózsaszínűre, és hígítsuk fel annyira, hogy éppen csak folyós legyen. Használjunk hozzá egy tiszta nagyobb fúvókát vagy egy új eldobható zacskót, és rajzoljuk meg Miki egér nyelvét a kekszeken.



A maradék fehér mázat is hígítsuk fel egy kicsit, és megint csak a nagyobb fúvókát használva töltsük ki vele Miki egér arcát. A kész kekszeket tegyük félre, míg a máz teljesen megszilárdul rajtuk.


5. lépés

Csomagoljuk be!
A Miki egér keksz kedves köszönetajándék gyerekzsúrra: egyenként csomagoljuk őket celofánba, és kössünk rájuk szalagot. Kedves gesztusként még mellétehetünk egy kis kártyát ezzel a szöveggel: „Miki köszöni, hogy eljöttél hozzánk.”