„Hónapokig menstruáltam egyfolytában!” – egy gyakori női betegség nyomában

Joy.hu

A 25 éves Réka kétségbe esett, amikor meglátta, mi távozik belőle.

A tested ezerféleképpen a tudtodra adhatja, hogy valami nem stimmel. Így volt ezzel ő is, amikor egy utazás negyedik napján észrevette: addig normális vérzése nemhogy enyhült volna, de egyre erősebb, ráadásul mintha a szokásosnál több levált szövet lenne benne.

Éreztem, hogy valami történik. Mintha a testem mérget próbált volna magából kilökni. Tízszer erősebb volt a menstruációm, ráadásul nem akart elmúlni!

- idézi fel a rémes történetet.

Hazaérve rögtön elment a nőgyógyászhoz, aki rendelői ultrahangos vizsgálattal megállapította, hogy valami a méhében. Ám nem látszott, hogy pontosan micsoda, illetve az sem, hogy egy van-e belőle. Ezen a ponton lehetett volna például daganat vagy ciszta is.

Két héttel később kapott időpontot nagyobb felbontású speciális ultrahangra. Ott vált világossá, hogy nagyméretű miómája (azaz méhfibrómája) van, ami már 11 centisre nőtt. Erre már azt szokták mondani, hogy „gyerekfejnyi”.

A mióma jóindulatú méhdaganatot jelent. Az esetek többségében 3 cm-nél kisebb, és egyszerre több is van belőle. Változókor környékén járóknál gyakoribb, ám bárkinél előfordulhat. Megelőzésre sajnos nincs ismert mód, orvosolni pedig eltávolító műtéttel lehet.

Rékánál is erre került sor nemrég: laparoszkópiával, tehát kis bemetszésből végzett operációval vették ki a miómáját, és máris sokkal jobban érzi magát. Utólag jött rá, hogy már több mint egy éve voltak panaszai – beleértve a rendszertelen ciklust is – csak valahogy nem figyelt rájuk…


Ugye, te hamarabb is észrevennéd, hogy gond van?

Olvasd el ezt is!
Ilyen érzés krónikus hüvelyfertőzéssel élni