Trüffelkrémes rózsatart – ehető virágok vagy csak a legújabb gasztrohype?

Joy.hu

Az elmúlt hónapokban nem láttam menő�gasztrofotót�ehető virágszirmok és chia mag nélkül. Kicsit úgy vagyok ezekkel a képekkel, mint�a farmerreklámokkal: jó, jó, persze, jól áll a 32-es méretű modellen a csőnadrág, dehát ezt nem rám szabták.

Tavaly kandírozott rózsaszirmot kerestem interneten és miután megláttam, hogy mennyibe kerül (kistégely többezer forint), inkább rózsakandírozásra adtam a fejem. A folyamattal és az eredménnyel kapcsolatban olyannyira voltak fenntartásaim, hogy miután a porcukor és a tojásfehérje a szirmokra száradt, az egészet bedobozoltam és közel egy évig elő se vettem, ám most úgy döntöttem, a kérdés végére járok, megkóstolom a virágokat. Kicsit hülyén éreztem magam, mivel a fél gyerekkorom arról szólt, hogy azt próbálták megmagyarázni, miért ne rágjak meg mindent, aminek zöld szára van.

Recept
Elkészítési idő: 2 óra
Rózsaszirom kandírozása
Hozzávalók
  • 3 db egészséges rózsafej (Rózsaszirom)
  • 1 db tojásfehérje (Rózsaszirom)
  • 10 dkg finomra szitált porcukor (Rózsaszirom)
1. lépés
Rózsafejekről óvatosan lefejtem a szirmokat, alaposan átmosom, teljesen megszárítom őket, felvert tojásfehérjével átkenem, porcukorba forgatom, megvárom, míg teljesen megszárad. Ennyi. :)

Maga az egész szirom szerintem most is ehetetlen, de amikor ledaráltam és rózsavízzel kezdtem használni, egész megnyerővé vált.

Ha te is tesztelnéd a kandírozást, arra nagyon fontos figyelned, hogy biztosan vegyszermentes virágokhoz juss és az sem árt, ha drága négylábú haverjaink is megkímélik őket a területmegjelölés során, szóval ha nagymama kis konyhakertjében megterem, az szerencse, ha nem, marad a fészbukon beszerzés. Nálunk a közeli zöldségesnél lehet előrendelni, 12-14 fej árvácska tálcán ezer forintba kerül, pult alól adják, mintha valamilyen illegális dolog volna, de sok idő után először végre rossz lánynak érezhettem magam, ez is valami.

Másfajta virággal is kísérleteztem, az ibolyát kifejezetten ajánlom, isteni finom, viszont mivel hő hatására összeesik a virágfej és rágóssá válik (mindegyik fajta friss virág), a MONIN márkájú ibolya sziruppal szoktam használni, mert ketten együtt elképesztően különleges és finom ízvilágot alkotnak. Tészta és a krém közé megy a szirup, a desszert tetejére a csodaszép virágfejek kerülnek kevés szirupcseppel.

Recept
Elkészítési idő: 1 óra
6 személyre
Trüffelkrémes rózsatart
Hozzávalók
  • 10 dkg teavaj (Tészta)
  • 17 dkg finomliszt (Tészta)
  • 1 db tojás (Tészta)
  • 1 tk só (Tészta)
  • 3 dkg porcukor (Tészta)
  • 1 ek hideg víz
  • 10 dkg belga tejcsokipasztilla (Krém)
  • 3,5 dl tejszín (Krém)
  • 1 dl rózsavíz (Krém)
  • 10-12 db kandírozott rózsaszirom (Díszítés)
  • 25 dkg étcsokoládé (Krém)

Forma: 6 db kicsi pite
Rózsavíz bármelyik nagyobb fűszerboltban beszerezhető

1. lépés
Nagyobb gyúródeszkára egy kupacba öntöm a lisztet, kis mélyedést készítek a közepébe, erre dobálom a többi alapanyagot. Apránként, finom mozdulatokkal a hozzávalókba morzsolom a lisztet. Amikor összeáll, óvatosan cipóvá formálom a tésztát, folpackba csomagolom és egy órát pihentetem hűtőben. Épphogy lisztezett felületen nyújtom 4-5 mm vastagságúra, hat akkor négyzetet vágok belőle, ami nagyobb, mint maga hat kis forma. Fogom a tésztát, ráteszem a formára és óvatosan a formába nyomkodom – amikor szükséges, engedem csöppet a tésztát, hogy el ne szakadjon. Addig sütöm, míg picikét megbarnul.
2. lépés
Közben a tejszínt kicsi lángon forrásig melegítem – ha már gyöngyözik, tökéletes –, a felkockázott csokikat beledobom, addig keverem, míg sűrű, homogén csokimassza nem lesz belőle.
3. lépés
Miután a tészta megsül, formában hagyom hűlni és tálalásig ki sem veszem belőle. Pár csepp rózsavízzel meglocsolom a tésztát, 10-12 szirom kandírozott rózsát apróra darálok, ezek felét a tésztán hintem el, majd a trüffelkrémmel megtöltöm a tésztakosárkákat és bedobom a hűtőbe dermedni. Tetejére is hintek pár cseppet a rózsavízből, a maradék rózsaszirommal díszítem.
Nézd meg a galériánkat - 3 kép