Kókuszos-Oreos csokitorta

Joy.hu

Igazi nehézsúlyú bombázó, ami mindamellett, hogy nyálcsorgatóan gusztán néz ki, zseniálisan finom is. Nem bonyolult az elkészítése és hidd el, bárkit egy pillanat alatt leveszel vele a lábáról, ha ezzel a finomsággal leped meg! :)

Recept
Elkészítési idő: 2–2,5 óra
8-10 személyre
Kókuszos-Oreos csokitorta
Hozzávalók
  • 16 dkg teavaj (Tészta)
  • 10 dkg holland kakaópor (Tészta)
  • 16 dkg nádcukor (Tészta)
  • 4 db L-es méretű tojás (Tészta)
  • 7 dkg kókuszliszt (Tészta)
  • 7 dkg búzaliszt (Tészta)
  • 2 csapott mokkáskanál szódabikarbóna (Tészta)
  • 4 db L-es méretű tojás (Csokikrém)
  • 20 dkg kristálycukor (Csokikrém)
  • 22 dkg teavaj (Csokikrém)
  • 3 tábla Tibi étcsokoládé (Csokikrém)
  • 4 dkg kókuszreszelék (Csokikrém)
  • 4 db Oreo keksz (Csokikrém)
  • 5 db Oreo keksz (Díszítés)
  • 3 db Raffaello (Díszítés)
  • 10 dkg belga fehércsokoládé (Díszítés)
  • 1 mk étolaj (Díszítés)

A tortához 16 cm átmérőjű formát használok.

1. lépés
Tésztához a vajat felolvasztom, belekeverem a kakaóport. Tojást habosra keverem a cukorral. Beleöntöm a vajas kakaót, majd beleszitálom a száraz hozzávalókat és alaposan elkeverem. Nagyon masszív és sötét massza lesz belőle. Tortaforma alját kibélelem sütőpapírral, karimát kivajazom és lisztezem, beleöntöm a masszát és 180 C fokon megsütöm. Forma nagyságától és magasságától változó a sütési ideje, de tűpróbával elronthatatlan. Amikor megvan, leveszem a gyűrűt és hagyom teljesen kihűlni és három részre vágom.

2. lépés
A krémhez való tojásokat feltöröm, lábasba öntöm, összekeverem cukorral, legkisebb lángon folyamatos kevergetés mellett addig melegítem, míg az ujjamat hozzáérintve nem csíp (ez kábé 65-70 C fok). Leveszem az edényt a tűzről, keverőtálba teszem még melegen a cukros tojást és kihűlésig legnagyobb fokozaton verem a robotgéppel. Amikor már biztosan nem meleg, folyamatos keverés közben az addigra szobahőmérsékletű, felkockázott vajat egyenként hozzáadom. A kockákra tört csokit vízgőz felett felmelegítem és amikor folyékony lesz, alaposan elkeverem a masszával.

3. lépés
A piskóta tetejét levágom, abból sütinyalókát készítek, a többit három egyforma részre vágom. Az alja lesz majd a teteje, mert az a formának hála szögegyenes és kemény, így a tiszta formába a tészta jelenlegi teteje kerül alulra. Erre szórom a kókuszreszelék felét, ráöntöm a csokikrém 1/3-át, 2 db Oreot apró kis darabokra török és a csokikrémre szórom, belenyomkodom. Ezután jöhet a következő réteg tészta, erre a kókuszreszelék másik felét egyenletesen rászórom, ráöntöm a maradék csokikrém felét és 2 db apróra tört Oreo kekszet szórok a csokikrémre, ezt is jól belenyomkodom. A harmadik réteg tésztára már csak a maradék csokikrém kerül, fagyasztóba teszem bő két órára a tortát a formában.

4. lépés
A fehércsoki háromnegyed részét mikróban felmelegítem (20 másodpercenként kiveszem, alaposan elkeverem, ezt addig csinálom, míg folyékony nem lesz az állaga), a lényeg, hogy túlmelegíteni nem szabad, majd csöppet visszahűtöm a maradék egynegyed csoki hozzákeverésével – ez a temperálás lebutított formája: így lesz szép fénylő és a folyamat végén valóban visszadermedt és megszilárdult csokoládéburok a süti tetején. Ezután hozzákeverem a vajat. Gyors mozdulattal a torta közepére öntöm és határozott mozdulattal a széléhez húzom a folyékony csoki. Nekem nincs forgó tortatálam, így a tányért vagy kartonlapot – amire a tortát teszem – szoktam forgatni, hogy szépen le-lefolyjon az oldalára is a csoki a képen látható eredménnyel. Még dermedés előtt gyorsan rádobálom a díszítésre szánt darabokat, az egyik kekszet összemorzsolom és halványan körben a tortára szórom. Tálalásig hűtőbe teszem.
Nézd meg a galériánkat - 7 kép