Bármit is mondtak neked anyukádék, minden szülőnek van kedvence!

Birta Brigi

Neked is azt mondták a szüleid, hogy téged és a testvéredet egyformán szeretik mindketten? Nos, ez valószínűleg nem igaz…

Bár a szülők maguk is szeretnék elhitetni magukkal, hogy ha több gyerekük van, mindegyiket ugyanannyira szeretik, egy szociológiai vizsgálat szerint ez nem igaz. A kutatást Katherine Conger végezte 384 olyan családon, ahol két gyermek van, maximum 4 év korkülönbséggel. Ebből az derült ki, hogy az anyukák 74%, az apukák 70%-a húz egyik vagy másik gyermekéhez. A szülők ugyan nem vallották be, hogy melyik gyermeküket szeretik jobban, az elsődleges hipotézis az volt, hogy a többség az idősebbekhez kötődik, hiszen jó pár évet csak vele töltöttek, és vele élték meg a szülővé válás élményét elsőként. Aztán ez megdőlt, és bebizonyosodott, hogy a szeretet mértéke nem a születés sorrendjétől függ, egyszerűen hihetetlenül nehéz két embert teljesen egyformán szeretni.

Pontos magyarázatot a 'miértre' a tanulmány nem adott, de a konklúzió fontos: ahelyett, hogy a testvéreddel a szülők kegyeiért küzdenél, inkább legyél hálás azért, hogy van tesód, hiszen a személyiség-fejlődésre és az egész életedre pozitív hatással van a létezése.