Visszaszámlálás elindult!

B. Krisztina

Hétvégén elérkezik a várva várt nap, a terápiás kutya záróvizsga napja.

De addig is elmesélem nektek milyen a záró vizsga. A temperamentum vizsgához hasonlóan itt is megadott szituációkban kell helytállni, a különbség az, hogy magukat a szituációkat, azaz a feladatokat mi találjuk ki. Például van egy olyan szituáció, hogy a kutyát Gyömbért a kliensek gyerekek körbeállják/ülik és egyszerre érintik meg a különböző testrészeit. Ezt mi úgy fordítottuk át feladattá, hogy a gyerekek mondókát mondanak, miközben simogatnak, majd a hámomra csipeszeket (szavak vannak ráírva) csíptetnek, csoportosítanak a mondókában hallottak alapján.

Van egy olyan szituáció is, amikor a klienseknek mozogniuk kell a kutya körül, az esetünkben ez a „róka vadász” játék, amikor a gyerekek a rókák, én meg a vadászkutya vagyok, és el kell csennem a derekukhoz betűzött textil rókafarkat. Így vadászom el sorra a kis rókákat!

Tehát megtanultam, hogyan kell elcsenni a szaladgáló, sikoltozó gyerekek „rókafarkát”, és egy másik feladat miatt megtanultam azt is, hogy hogyan kell a kiskosaramat tartani a számban addig, míg a gyerekek egyenként ki nem vesznek belőle egy-egy kártyát.

A foglalkozás elején mindenkivel „kezet fogok”, és van egy olyan feladatom is, amikor jelzésre ugatok, és a hangom alapján keres meg engem a bekötött szemű gyerek a teremben. Megtanultam nyugodtan feküdni, még körülöttem mondókáznak, simogatnak, fülem, farkam, mancsom megfogják, vagy éppen viháncolnak körülöttem.

Minden gyerek a csoportból vezet pórázon is, ahol figyelnem kell rájuk, mert ők nem nagyon tudják a Lábhoz! vezényszót, így nekem kell igazodnom hozzájuk, hogy ne gabalyodjanak bele a pórázomba.

Természetesen jutalomfalatot kaphatok, amit a gyerekek adnak nekem.

A záró vizsgán a tudományom csak egy töredéke kerül bemutatásra, nagyon sok más feladatot is megtanultam már, de a gazdikám megpróbálja azokat a feladatokat bemutatni, amiket a gyerekek és én is nagyon szeretek.

A vizsga során 7 feladat van, és a foglalkozás keretét, a köszönés és a búcsúzás nyújtja. Búcsúzás gyakorlatilag arról szól, hogy minden kisbarátom megsimogat, megölelget, én meg időnként egy-egy puszit adok, persze csak titokban a bajszom alól, hogy csak én és a kisbarátom tudjon róla! :)

Vasárnap gondoljatok rám!!!