Forradalmi módszer! Savas hámlasztás a méhnyakrák megelőzésére

Joy.hu

Eltünteti a HPV-vírus miatt rákgyanús állapotba került sejteket.

A Bécsi Rákkutató Központ munkatársai olyan egyszerű módszert fejlesztettek ki, amivel valószínűleg sikeresen meg lehet előzni a méhnyakrák kialakulását.

Biztosan hallottad már szépségápolás kapcsán a „peeling” kifejezést, ami hámlasztást jelent. Itt is egyfajta kémiai hámlasztásról van szó, melyet az orvosi gyakorlatban egyébként is erre a célra használt 85%-os trichlorecetsavval végeznek el a méhnyak területén.

Az ötlet már az első klinikai teszt alkalmával átütő sikert ért el: egyetlen alkalom után a páciensek 82%-ánál teljesen eltűntek a rákgyanús sejtek!

A felfedezés azért is jelentős, mert napjainkban sebészeti megoldást alkalmaznak a leggyakrabban azoknál, akiknél a HPV-lelet alapján magas a méhnyakrák kialakulásának kockázata. A méhnyakműtét (conisatio) során eltávolítanak valamennyit a szerv külső felületéből, ami egy későbbi terhességnél megnöveli a koraszülés veszélyét.

Alternatív megoldást a folyékony nitrogénnel történő fagyasztás, az elektromos hevítés és a lézeres kezelés jelent mindaddig, amíg a savas hámlasztás el nem terjed. Persze, ehhez még további vizsgálódás szükséges...


Ugye, te is rendszeresen jársz rákszűrésre?