9 konyhai trükk, amit jó tudni

Lakatos Márk

Tanulni mindig jó, Édeseim, és ha van terület, amin szeretek fejlődni, az a kulinária varázslatos világa, biztos látjátok a Facebook és Instagram oldalaimon is. Sőt, már a Lakatos Műhellyel is egyre több helyen várlak benneteket. Szóval arra gondoltam, a mai bejegyzés olyan apró tudnivalókról fog szólni, ami segít otthonosabban mozogni a konyhában és megkönnyíti az életet. Nézzük, miket válogattam mára!

Ki imádja még a koktélparadicsomot?

Én igen! Főleg a zamatos, piros, hosszúkás darabokat! Isteniek tésztasalátához, sima salátához, díszítésként, szendvicsekhez – és mindegyik pont egy falat! De ha szeretnéd mégis félbevágni őket és nem akarsz macerát, fogj két lapos doboztetőt vagy nem túl nehéz tányért (nehogy összenyomd őket), kicsit szorítsd őket össze, aztán a rés között egy éles késsel intézd el őket egy csapásra. Mutatom, hogy csináld:

Hamarosan itt a jégrémes időszak!

Ha áthívod a csajokat, vagy csak egy kisebb vacsorát adsz, tökéletes desszert a jégrém esetleg csoki vagy karamell öntettel. És ha egyszerűbbé szeretnéd tenni az életed, a kanalazás helyett használj egy kést, amit előtte bedugsz a forró víz alá 10-15 mp-re. Jégkrém szendvicset készítenél? Szuper ötlet, és csak óriási, lapos cookie-k kellenek hozzá. Ha a képen látható módon fogod a henger dobozt, előtte vágd fel hosszában, hogy könnyen le tudd hámozni majd a csíkokat, aztán mehet is a szeletelés! Mikor kész vagy, fogd a jégkrémlapokat és tedd két cookie közé, szuper desszert lesz!

És ha már szóba került a cookie…

Tudtad, hogy előre is elkészítheted? Csak formáld meg a gombócokat, hűtsd egy kicsit elő őket, hogy ne nyomódjanak össze, aztán tedd be egy lezárható tasakba és mehet a mélyhűtőbe, akár két hónapra is. Nagyon veszélyes, de nagyon hasznos is, ha van ilyen a tarsolyodban – ha elő szeretnél rántani egy kis friss sütit, csak annyi a dolgod, hogy kiteszed őket a sütőtálcára, és anélkül, hogy olvadni hagynád őket, indulhat is a sütés. Arra figyelj csak oda, hogy a süti normál sütési idejéhez adj hozzá 1-3 percet!

A befőttes üvegek és társaik

Ha te is megszenvedsz az üvegek kinyitásával, ha nincs kéznél pasi, ha a konyharuha is csődöt mondott ÉS hiába mutatta a nagyid a kanálnyeles – felemelős trükköt, mégsem sikerül elintézni a dolgot, akkor itt egy nagyon hasonló az előzőhöz. Fogj egy konzervnyitót és a szélén levő hegyes kampót, amit még sose használtál, akaszd be az üveg szélébe.

Szereted a mexikói konyhát?

Teljesen megértem, és erre is van egy ötletem! Kicsit melegítsd elő, majd fogd a kisméretű tortilla lapokat és hajtogasd be egy felfordított muffinsütőbe a képen látható rendkívül bonyolult módon. Szerintem érdemes előtte egy kis olajjal átkenni a felületet, ahol érintkeznek, nehogy odasüljenek. Tedd be a tálcát 190 °C-ra a sütőbe, és süsd kb. 10-15 percig, amíg elkezdenek barnulni. Nem egy ördöngösség, igaz? És utána tehetsz bele bármit: salátát, mártogatóst, csilis babot, amihez kedved van. Szuper kis este lesz biztosan! ;)

A tacoról jut eszembe…

... hogy mennyire szeretem a guacamolét is! De mindig olyan hamar megbarnul, igaz? A legjobb ötletem erre az, hogy a tálkában, amibe tettétek, öntsetek rá egy kis vizet, és felhasználás előtt Az avokádó nem a legfogyókúrásabb gyümölcs, de annyira ízletes!! Ráadásul bár nem túl nagy, elég laktató, ezért előfordul, hogy akár a fele is megmarad. Ha így jártok, akkor pirítósra kenve, egy kis vajjal, sóval, friss őrölt, chilivel és borssal, egy nyalatnyi olívaolajjal, és mellé buggyantott tojással isteni reggeli!

A buggyantott tojás!

Rettentő bonyolultnak hangzik, de nem az, és mint mondtam, szuper reggeli, meglátjátok! Ami kell hozzá: víz és egy nem túl mély lábos. Eddig jó, igaz? Forraljátok fel a vizet, hogy gyöngyözzön, ne bugyogjon. Keverjetek egy kis örvényt a vízben egy kanállal – minél lendületesebb a sodrás, annál jobb, de vigyázzatok, le ne boruljon a lábos. ;) Ezután csúsztassátok bele a tojásokat egy kis tálkából a vízbe, és pontosan 3 percre hagyjátok magára. Van, aki egy kis ecetet is tesz a vízbe, szerintem kicsit gumis lesz az állaga tőle, de kinek-kinek ízlése szerint. Ha megvan, már csak a vajas pirítós kell alá, vagy amit az előbb írtam!

Koktéloznál, de közben vigyáznál az alakodra? ;)

Ki nem járt még ebben a cipőben?! Az egyik legszexibb megoldás a tequila és szóda keveréke, egy kis lime-mal vagy citrommal megspékelve. És mi a legjobb benne? Hogy az egész összesen 100 kalória! Ha a tequila nem a te italod, megpróbálhatod a diétás kólát rummal, ami csak 90 kalória. Nagyon hasznos tudás!

Megmaradt a bor?

Nem tudom, kivel fordulhat elő ilyen, de ha veled igen, akkor erre is van egy ötletem, hogy ne a csatornába kerüljön a maradék! Öntsd a maradék bort lezárható tasakba, tedd a mélyhűtőbe (ne évekre), és ha legközelebb főzöl valamit, amihez jól jönne egy kis borocska, csak olvaszd ki és mehet a lábosba!