Túl sokáig várnak? Ez a meddőség 5 leggyakoribb oka

Joy.hu

Sokkal nehezebb lehet teherbe esni, mint hinnéd!

1. A gyermekvállalás kitolása

Becslések szerint a nők ötöde már 35 éves koráig vár az első babával, ami negatívan hathat a petesejtek minőségére. Mindannyian egy fix petesejtmennyiséggel születünk, aminek huszonévesen 90%-a normális, 40 éves kor után viszont 90%-ukkal valami gond van.

2. PCOS

A policisztás petefészek szindróma a teherbeesési nehézségek leggyakoribb oka. A hormonális egyensúly felborulásával járó betegség akár hónapokig tartó peteérés-hiányt is okozhat, amin célzott kezelés tud segíteni.

Olvasd el ezt is!
5 ok a terhességen kívül, amiért késhet a menstruációd

3. Endometriózis

Ennél a betegségnél a méhfal szövetei ismeretlen okból kifolyólag a méhen kívülre is elkezdenek terjeszkedni, például a méh mögé vagy a petefészkek irányába. Sajnos szélsőségesen erős fájdalommal is járhat.

4. Nem megfelelő testsúly

A zsírszövetek kulcsszerepet játszanak az ösztrogénháztartás egyensúlyában. Éppen ezért a túlzott soványság és az elhízás egyaránt megnehezítheti – sőt, akár el is lehetetlenítheti – a megtermékenyülést.

5. Egyéb hormonális okok

Az áldott állapot létrejöttéhez több hormon működésének tökéletes összjátéka szükséges. ilyen az FSH (folliculus stimuláló, azaz peteérést serkentő hormon), az LH (lutenizáló hormon), illetve a prolaktin is. Meddőség gyanúja esetén ezért szoktak úgynevezett hormonpanel vérvizsgálatot végezni.


Te szeretnél már kisbabát, vagy még csak távoli terv a családalapítás?

Olvasd el ezt is!
Kylie Jenner szerint 30 évesen már túl késő szülni