5 dolog, amit tudnod kell a szóbeli bántalmazásról

Europress
Joy.hu

Nincs az a dicséret, ami ugyanannak az embernek a szájából kárpótolhat érte.

1. Pont úgy fáj, mint a verés

Képalkotó diagnosztikai vizsgálatokon alapuló kutatások bizonyítják, hogy az idegrendszer ugyanazon „áramkörei” lépnek működésbe fizikai és érzelmi fájdalom hatására is. A bántalmazás ezen formája tehát semmivel sem „enyhébb” vagy „jobb”.

2. Képes megváltoztatni az agy szerkezetét

Az emberi szervezet a végletekig képes alkalmazkodni a környezethez. A fentiekből következik, hogy tartós érzelmi stressz és fájdalom hatására az idegrendszer átalakul, az agy szerkezete megváltozik – főleg az érzelmi központként is ismert hippokampuszé, s a döntéshozatalért felelős elülső kéregé. Ezért nem tudják sokan elhagyni a bántalmazójukat…

Olvasd el ezt is!
Gyerekkori bántalmazásáról mesélt a híres modell

3. Erősebb a hatása, mint a szereteté

Az agresszió kifejezése mélyebb nyomot hagy benned, mint az, ha valaki a szeretetét nyilvánítja ki feléd. Ez némiképp igazságtalannak tűnik a természettől, ám ha belegondolsz, csak a túlélést szolgálja – azt, hogy az alkalmazkodási folyamat kezdete előtt kísértést érezz a menekülésre.

4. Jobban fáj, ha szándékos

A bántalmazásnak létezik nem szándékos formája, hiszen megeshet, hogy az illető nincs tisztában a szavainak súlyával. Persze, ez nem mentesíti őt a felelősség alól. De igaz, hogy aki direkt mond kegyetlen dolgokat, nagyobb sebet okoz.

5. Belsővé válhat a külső kritika

Az alaptalan vád, hogy „nem vagy elég jó”, hamar beléd ivódhat annyira, hogy általános igazságként fogadod el, ami onnantól kezdve meghatározza a viselkedésedet.


Ha bajban vagy, hívd bátran a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület segélyvonalát a 06-80-505-101 számon!