Gluténmentes mézeskalács recept
Ha odavagy a finom édességekért, mégis valamilyen allergia vagy diéta miatt meg kell vonnod magadtól a finomságot, ajánlunk egy egészségesebb változatot!
A Tegyünk Együtt Egymásért egyesület azért alakult, hogy segítsenek a hozzájuk hasonlóan valamilyen ételallergiában küzdőknek, gluténérzékenyeknek, tejérzékenyeknek, paleo diétázóknak, különböző tippekkel és receptekkel! Már a JOY.hu-n is megosztanak egy-két finomságot és tanácsot! Íme Dóri receptje:
- 20 dkg rizsliszt
- 1 ek. útifűmaghéj
- 0,5 tk. gluténmentes sütőpor
- 6 dkg porcukor
- Fahéj
- Őrölt szegfűszeg
- 1 tojás
- 2 ek. méz
- 3 dkg felmelegített, de nem olvadt Liga margarin
A rizslisztet elkeverjük az útifűmaghéjjal, a sütőporral és a porcukorral. Fahéjjal, őrölt szegfűszeggel ízlés szerint karácsonyivá tesszük, majd beleütjük a tojást, hozzáadjuk a mézet és a felmelegített, még nem olvadt, de már olvadásnak indult Liga margarint. Elkezdjük morzsolgatni, majd szépen össze fog állni. Ha összeállt, kitesszük a rizsliszttel szórt deszkára, szilikonlapra, és 20 percig hagyjuk - dolgozzon az útifűmaghéj.
Ha letelt a 20 perc, átgyúrjuk, ha kell gyúrunk még bele egy kis rizslisztet, ha törősnek, száraznak ítéljük, akkor pedig egy kevéske tejfölt, vagy kókuszkrémet. Érezni fogjuk a kellő állagot, ne legyen túl lágy, de nagyon kemény sem. Ismét rizslisztezzük a deszkát, majd vékonyra nyújtjuk és kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 175 fokos sütőben kb. 10-12 perc alatt addig sütjük, míg egy picit meg nem pirul.