Gluténmentes mézeskalács recept

Birta Brigi

Ha odavagy a finom édességekért, mégis valamilyen allergia vagy diéta miatt meg kell vonnod magadtól a finomságot, ajánlunk egy egészségesebb változatot!

A Tegyünk Együtt Egymásért egyesület azért alakult, hogy segítsenek a hozzájuk hasonlóan valamilyen ételallergiában küzdőknek, gluténérzékenyeknek, tejérzékenyeknek, paleo diétázóknak, különböző tippekkel és receptekkel! Már a JOY.hu-n is megosztanak egy-két finomságot és tanácsot! Íme Dóri receptje:

Recept
Gluténmentes mézeskalács recept
Hozzávalók
  • 20 dkg rizsliszt
  • 1 ek. útifűmaghéj
  • 0,5 tk. gluténmentes sütőpor
  • 6 dkg porcukor
  • Fahéj
  • Őrölt szegfűszeg
  • 1 tojás
  • 2 ek. méz
  • 3 dkg felmelegített, de nem olvadt Liga margarin

A rizslisztet elkeverjük az útifűmaghéjjal, a sütőporral és a porcukorral. Fahéjjal, őrölt szegfűszeggel ízlés szerint karácsonyivá tesszük, majd beleütjük a tojást, hozzáadjuk a mézet és a felmelegített, még nem olvadt, de már olvadásnak indult Liga margarint. Elkezdjük morzsolgatni, majd szépen össze fog állni. Ha összeállt, kitesszük a rizsliszttel szórt deszkára, szilikonlapra, és 20 percig hagyjuk - dolgozzon az útifűmaghéj.

 

Ha letelt a 20 perc, átgyúrjuk, ha kell gyúrunk még bele egy kis rizslisztet, ha törősnek, száraznak ítéljük, akkor pedig egy kevéske tejfölt, vagy kókuszkrémet. Érezni fogjuk a kellő állagot, ne legyen túl lágy, de nagyon kemény sem. Ismét rizslisztezzük a deszkát, majd vékonyra nyújtjuk és kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 175 fokos sütőben kb. 10-12 perc alatt addig sütjük, míg egy picit meg nem pirul.