5 étel, ami csodát tesz a bőröddel

Europress

Simább, ránctalanabb és egyenletesebb bőrt szeretnél? Ezekből egyél!

1. Olívabogyó és –olaj

A mediterrán étrend két alapvető hozzávalója tele van omega-3 zsírsavakkal, amik a mikrokeringés javításával hozzájárulnak a hajad, a bőröd és a körmöd szépségéhez.

Az olívabogyó ráadásul két „csodaösszetevőt”, oleuropeint és oleokantalt is tartalmaz – márpedig ezek az ausztrál Deakin Egyetem kutatói szerint az ibuprofén fájdalomcsillapítókhoz hasonló gyulladáscsökkentő hatással bírnak.


2. Gránátalma

A benne lévő ellagsav segít a bőröd rugalmasságáért felelős kollagénrostok épségének megőrzésében. Olyan erős hatóanyagról van szó, ami nemcsak belsőleg, hanem akár külsőleg is alkalmazható, hiszen felgyorsítja a sebgyógyulást.

A gránátalma másik természetes fegyvere a C-vitamin, ami az öregedést okozó szabadgyökök semlegesítése mellett az immunrendszerednek is jót tesz.


3. Spenót

Popeye-nek valószínűleg nem volt szüksége sminkre, hiszen a spenótban lévő béta-karotin és lutein csodát művel a bőrrel – legalábbis a Journal of Skin Pharmacology and Physiology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint.

A spenót magnéziumtartalma egyébként a stresszt is csökkenti.


4. Bogyós gyümölcsök

Az áfonya, a szeder, a málna és társaik tökéletes nassolnivalónak számítanak, hiszen bővelkednek polifenolokban, antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Minél színesebbet választasz, annál magasabb benne a fiatalító vegyületek koncentrációja.


5. Görögdinnye

Tudjuk, hogy éppen nincs szezonja, viszont így sem árt tudnod, hogy a likopin nevű karotinoid vegyület – ami a paradicsomban is megtalálható – a szív- és érrendszer egészségének javítása mellett még a bőr regenerációját is gyorsítja.


Te milyen gyakran eszel belőlük?