6 ízletes C-vitamin forrás, ami jobb a tablettánál

Europress

Tele vannak olyan anyagokkal, amelyek segítik a felszívódást.

1. Ribizli. 10 deka akár 80 milligramm C-vitamint is tartalmazhat, és ez bőven fedezi a napi ajánlott minimum beviteli mennyiséget. Mirelit formában is bátran eheted!


2. Sárgadinnye. Megfizethető, ráadásul édes íze révén desszertnek is kiváló. 10 dekában általában 42 mg C-vitamin van, ami a WHO által előírt 75 mg-os adag több mint fele.


3. Csipkebogyó. Gondoltál már rá, hogy dzsemként fogyaszd? Érdemes rákenni a kenyeredre, mert fajtától függően 1 100 – 2 500 mg C-vitamin is lapulhat benne. Egészen extrém mennyiség, tehát megfázás esetén sokat segít.


4. Kivi. Bárhol és bármikor beszerezheted. Tejtermékkel azonban nem érdemes együtt enned, mert kesernyés ízhatást érsz el vele. Az eddig említett adagban majdnem 100 mg C-vitamin van, a különleges sárga fajtában pedig 180 is lehet.


5. Narancs. Fogadjunk, hogy cikkünk címét látva rögtön ez a citrusféle ugrott be! Az őszi-téli szezonban célszerű mindennap enned. 53 mg C-vitamin található benne.


6. Eper. A szezonális finomság 75-90 mg C-vitamint rejt, aminek jelentős része a fagyasztóban sem vész el. Mi inkább egy zamatos epertortát választanánk a tabletta helyett!


Te a felsoroltak közül melyiket eszed a legszívesebben?