Tessék? Nem a chips miatt hízunk?
Egy vadiúj felmérésből kiderült, hogy a magyarok eszik a legkevesebb chips-et Európában. Az emberek többsége imádja, de mivel bűnös élvezetnek tartja, inkább a magokat és aszalt gyümölcsöket részesíti előnyben, ha nassolásról van szó.
A sós snackek között magasan a chips a kedvenc, legalábbis a Chio felmérésében megkérdezettek szerint. A második helyen osztozik a diákcsemege és a sós magvak, harmadik befutó pedig a ropi. A chipsrajongók háromnegyede havonta többször is fogyaszt kedvenc termékéből, főleg otthon és házibulikban. Minden 10. ember már a munkahelyén is kibont egy-egy zacskóval, de jellemzően esti szórakozás közben esznek a legtöbben chipset.
Jó hír, hogy a válaszadók 2/3-a csak étkezések között fogyaszt burgonyaszeleteket, hiszen a chips vagy más snackek semmiképpen nem helyettesíthetik az ebédet vagy a vacsorát. Egy adag (30g) mandula vagy chips 170-190 kcal-t tartalmaz, ezért ideális arra, hogy délután, uzsonnára fogyasszuk. Mint minden más élelmiszer esetén, a kulcs itt is a mértékletesség.
Az emberek általánosságban az egyik legegészségtelenebb nassolnivalóként gondolnak a chipsre, pedig évek óta nem található már az összetevők között mesterséges ízfokozó vagy színezék, sőt sótartalmát is jelentősen lecsökkentették. Azok, akik nem szívesen fogyasztják, általában az elhízásra hivatkoznak, de a kutatásból kiderült, hogy olyan kis mennyiségben fogyasztja a magyar lakosság, hogy nem ez felelős az elhízási statisztikák emelkedéséért.