Glutén-, cukor- és laktózmentes krémes recept

Europress
Birta Brigi

Ha odavagy a finom édességekért, mégis valamilyen allergia vagy diéta miatt meg kell vonnod magadtól a finomságot, ajánlunk egy mindenmentes változatot!

A Tegyünk Együtt Egymásért egyesület azért alakult, hogy segítsenek a hozzájuk hasonlóan valamilyen ételallergiában küzdőknek, gluténérzékenyeknek, tejérzékenyeknek, paleo diétázóknak, különböző tippekkel és receptekkel! Mostantól a JOY.hu-n is megosztanak majd egy-két finomságot és tanácsot! Íme Mona receptje:

Recept
Glutén- és laktózmentes krémes
Hozzávalók
  • 5 dkg hajdinaliszt
  • 10 dkg lenmagliszt
  • 15 dkg gluténmentes lisztkeverék
  • 25 dkg laktózmentes vaj
  • 6 tojásfehérje
  • ízlés szerint édesítő
  • csipet só
  • 3 csomag vaníliás, gluténmentes pudingpor
  • 8 dl víz
  • 1 tojássárgája
  • 6dl laktózmentes tejszín
  • 2 csomag zselatinfix
  • 10 dkg karamellás cukor (cukor- és gluténmentes)
  • 5 cl monin karamellás szirup
  • 1 dl kókusztej

A lapok hozzávalóit (5 dkg hajdina liszt, 10 dkg lenmagliszt, 15 dkg gluténmentes lisztkeverék, 25 dkg vaj, 1 db tojás, ízlés szerint édesítő, pici só) alaposan összegyúrjuk, majd két részre szedjük, és kinyújtjuk, majd szilikon formában kb. 10-15 perc alatt megsütjük. A vaníliás krémhez megfőzzük a pudingot a vízben, majd az 5 tojásfehérjéből kemény habot készítünk, és hozzá adjuk a pudinghoz, kikeverjük, majd az egyik lapra tesszük. Ezután a tejszínt kemény habbá verjük az édesítővel, majd bele szórjuk a zselatinfixet és azzal is kikeverjük, és rátesszük a sárga részre. Majd rátesszük a másik lapot. A karamell cukrot felolvasztjuk a tejben és hozzá adjuk a szirupot, majd rákenjük a lap tetejére. Betesszük a hűtőbe 4-5 órára, majd fogyasztható!