Gluténérzékenység valójában nem is létezik?

Europress

A tudósok szerint a legtöbben csak „álérzékenyek”.

Az olasz Bresciai Egyetem munkatársai szerint a magukat gluténérzékenynek vallók kétharmada semmiféle tünetet nem tapasztal, ha tudtán kívül gabonafehérjét kap.

A szakértők 35 önként jelentkezőt vizsgáltak meg, akik nem cölikáliás glutén-intoleranciában szenvedtek – magyarul nem voltak lisztérzékenyek, de úgy gondolták, hogy számukra károsak a glutént tartalmazó ételek.

Manapság egyre trendibb, hogy azok is gluténmentes étrendre váltsanak, akiknek nincs orvosi diagnózisuk a problémával kapcsolatban.

A vizsgálat általában vérvétellel, szükség esetén pedig biopsziával, azaz a bélfalból való mintavétellel történik, ám olykor akár étkezési napló vezetésével is kirajzolódik a kórkép.

Az itáliai tudósok meglepő következtetésre jutottak. Kísérletük során 2-2 kis tasakot adtak át a résztvevőknek „A” és „B” megjelöléssel, bennük 10-10 g liszttel. Ezt 10 napon át amindig levesbe vagy tésztára kellett szórniuk. Ezt két nap gluténmentes diéta követte, majd 10 napig egy másik fajta liszt.

Utána megkérdezték tőlük, hogy melyik liszt tartalmazott glutént. Az érintettek kétharmada rosszul tippelt, pedig intolerancia esetén ennek egyértelműnek kellene lennie.


Neked okoz valamilyen problémát a glutén?