5 dolog, amire a paleo étrend akkor is megtanít, ha nem követed

Europress
S.A.V.

Nem akar szűnni a történelmi táplálkozási trend körüli őrület: már az éttermek is külön paleo étlapot kínálnak a vendégeknek, és százszámra jelennek meg róla szakácskönyvek. Lesd el belőlük a hasznos tippeket!

1. Egyél úgy, ahogy az őseid!

Az akkori körülményeket és alapanyagokat lehetetlen vállalkozás előteremteni, tehát jobban jársz, ha csak két-három generációnyit mész vissza az időben. Nem árulunk el nagy titkot: ha a nagy- és dédszüleid étrendjét akarod követni, pont a feldolgozott élelmiszerek nagy részétől szabadulsz meg, amelyek a legjobban ártanak az alakodnak és az egészségednek.


2. Vegyél vissza a finomított szénhidrátokból!

Az őskőkorban nem léteztek hozzáadott cukorral készült finomságok. A „paleózás” hívei szerint ezekről a legnehezebb lemondani, mert az ízlelőbimbók hozzászoknak az élményhez. Szívességet teszel magadnak, ha fokozatosan csökkented a bevitelt – például szándékosan kevesebb cukorral készíted el a süteményeket, és csak aztán váltasz másfajta édesítőszerre.


3. Próbáld ki tejtermékek nélkül!

A tej és a tejtermékek jelentik a huszonegyedik századi táplálkozás egyik legfontosabb kalciumforrását. A hosszas feldolgozási folyamaton átment alapanyagok azonban sokaknál bőr- és emésztési problémához vezetnek. Ha ilyen gondjaid vannak, iktasd ki az ilyeneket például két hétre, és meglátod, hasznodra válik-e. A kieső kalciumot addig is halakból, leveles zöldekből, szójából és dúsított gabonafélékből pótolhatod kedvedre.


4. Próbáld ki gabona nélkül!

De semmiképp se ugyanakkor, amikor a tejtermékek hiányával próbálkozol! Egy megvonás bőven elég egyszerre – különösen, ha olyasmiről van szó, ami eddig a mindennapjaid részét képezte. A mértékletesen fogyasztott glutén kifejezetten jó tápanyag a szervezetednek, ha nem vagy rá érzékeny. A rövid szünet alatt kiderülhet, van-e olyan panaszod, ami ennek hatására múlik el.


5. Ne félj a zsírtól!

A paleolit étrend újoncait általában meglepi a bőséges zsírmennyiség. Igen ám, de egyébként a 0%-os zsírtartalomért általában több cukorral és mesterséges adalékanyaggal kell fizetned, ha jól megnézed a címét. A megfelelő forrásból származó telítetlen zsírsavak egyenesen nélkülözhetetlenek az egészséghez, a telített és a transzzsírokat viszont tényleg célszerű minimálisra csökkentened. Éljen tehát a hal és az olívaolaj, de a hagyományos sült krumplinak mennie kell!

Te próbáltad már a paleót? Beváltotta a hozzá fűzött reményeket?