A Tortakirály rétest enne Magyarországon

Tamás Anita

Buddy Valastro, a TLC sztárcukrásza a JOY.hu-nak egy exkluzív interjú során elárulta, melyik magyar édességet kóstolná meg legszívesebben, és azt is, hogy otthon ki hordja a séfsapkát!

Melyik volt a legőrültebb torta, amit valaha készítettél?

Talán a Transformer torta volt a legelképesztőbb, amelyet a mozifilm kapcsán rendetlek tőlem. Ez a kedvenc tortám, amit valaha készítettem: gyönyörű volt, részletgazdag és élethű.


És mi volt a legdurvább tortakatasztrófád?

Mindenképp a körhinta torta! Betettük a furgonba, két órát utaztunk vele, és amikor kinyitottuk a kocsi ajtaját, láttuk, hogy ennek annyi, lehetetlen helyrehozni. Más esetekben tudjuk, hogy egy kis javítás itt vagy ott segít, esetleg visszafutunk a cukrászdába újat készíteni, de itt menthetetlen volt a helyzet. Az egyetlen dolog, amit ilyenkor tehetsz, hogy nem álltatod az ügyfelet, őszintén elmondod, mi történt, és megpróbálod kártalanítani.


Sok hírességnek készítettél már tortát Miley Cyrustól Nicki Minaj-ig. Ki az akire legszívesebben emlékszel vissza?

Talán Oprah Winfrey, akinek a műsorában még a karrierem kezdetén készítettem egy tortát. A show előtt odajött hozzám a backstage-ben, és örömmel tapasztaltam, hogy ugyanaz a közvetlen és kedves személy, mint amilyen a kamerák előtt. Sok olyan sztárral dolgoztam, akik teljesen más emberré változnak, amint a kamera kikapcsol, Oprah nem ilyen!


Ki az, akinek még nem készítettél tortát, de szívesen csinálnál?

Ha a világon bárkit mondhatnék, most minden bizonnyal a Pápát választanám.


És milyen lenne az ő tortája?

Az ihletet a Vatikánból szerezném, ahol annyi gyönyörű motívum és kincs van, és persze maga a Pápa is rendkívül inspiráló személy: fantasztikus munkát végez azzal, hogy megpróbálja közelebb hozni egymáshoz a fiatalabb és az idősebb generációt.


Neked egyébként mert már valaki tortát készíteni?

Hát persze! A feleségem és a gyermekeim minden évben sütnek nekem egyet. A szupermarketben megvesznek négy doboz tortapor keveréket, és abból csinálnak négyemeletes tortát, amelytől én mindig meghatódom, mert tudom: szívből készítették. És azt kell, hogy mondjam, egyre jobbak!


A cukrászdában egyértelműen te vagy a főnök, na de otthon?

Azt hiszem, a feleségem az. Remekül főz, ezért is szedtem fel vagy 13 kilót, mióta házasok vagyunk. A feleségem egy óra alatt megfőz húsz emberre, és mindezt élvezettel teszi, szóval azt kell, hogy mondjam: ő a konyhánk királynője.


Mi a kedvenc nyári desszerted?

A Frutti Di Bosco, mert nyáron gyümölcsöt kell enni, és mert New Jersey-ben nőttem fel, ami a világ áfonyafővárosa! Ebben a desszertben van tehát áfonya, málna és szeder, mindezkeksztésztaalapon, lágy főzött krémmel és egy réteg vaníliás piskótával, a tetején pedig kevéske porcukorral és cukormázzal. Nagyon nyári és nagyon friss! Ha eszel belőle egy szeletet, máris jobban érzed magad!


Ismersz magyar édességeket is?

Azt tudom, hogy a cukrászmesterséget nagyon magas fokon űzik Magyarországon. Sokat hallottam magyar cukrászokról is, és ismerem a rétest is! Bár még sosem jártam nálatok, remélem, hamarosan eljutok Magyarországra, és akkor megkóstolhatom!


Mire számíthatunk a Tortakirály hetedik évadában?

Az új évad húsz részből áll, és leginkább a Carlo's Bakery terjeszkedése van fókuszban. Nemrég még csak három cukrászdánk volt, most már tíz van. Most is készítünk majd olyan elképesztő kreációkat, mint a Transformer torta, de lehet, hogy másnap már a kis Johnnie szülinapi tortáját sütjük – szóval a következő évadban az egyszerű, a gyönyörű és az őrült torták is főszerepet kapnak. Remélem, tetszeni fog majd mindenkinek!


Az új évadban úgynevezett meztelen tortát is készítesz. Mesélnél róla egy kicsit, hogy milyen is ez?

A meztelen torta egy új trend az Egyesült Államokban, 1-2 éve kezdtünk el mi is ilyeneket készíteni, bár hogy őszinte legyek, nekem sosem volt a kedvencem. A lényege, hogy megsütöd a tortalapokat, megkened őket krémmel, de kívül semmilyen borítást nem kap, legfeljebb gyümölcsökkel vagy virágokkal dekorálod. Kezdők is könnyen elkészíthetik!


Milyen más tortatrendek pörögnek még?

Az esküvői torták esetében a textrúrákon van a fő hangsúly: a fondant hasonlíthat különböző anyagokra, lehet színátmenetes, feltűnnek a tollak, a fodrok, a szirmok, de akár még a füstfelhők is! Szóval a textrúrák keverése most a legmenőbb dolog a tortadekolásában, és én ezt imádom! Az esküvői tortáknál szuper inspirációkat lehet nyerni a menyasszony ruhájából is... Az emberek nem is gondolnák, hogy a munkám hány ponton összekapcsolódik a divatvilággal!


Mi a legfontosabb kelléke a tortakészítésnek?

A forgó tortaállvány a legfontosabb egy torta dekorálásánál. Ha van egy ilyened, sokkal egyszerűbb lesz a díszítés.


Tudsz adni egy dekorálási tippet, amelyet egyszerű kivitelezni, a végeredmény mégis látványos?

Hát persze, használj szilikonformákat! Lehet kagylós vagy bármilyen másféle, csak nyomkodd bele a fondant-t, dobd be a mélyhűtőbe, s amint megszilárdult, már teheted is a tortádra. Ez tényleg egy nagyon egyszerű tipp, bárki meg tudja csinálni!


Két Carlo's Bakery-ben is volt már szerencsém járni, és szilárd meggyőződésem: a sajtkrémes vörösbársony muffinodnál nincs finomabb édesség a világon! Nem szeretnél valahol Európában is nyitni egy cukrászdát?

De, mindenképp! Az Egyesült Államokban már tíz Carlo's Bakery van, további öt nyitásán jelenleg is dolgozunk, ezek után evezünk majd nemzetközi vizekre. A célom az, hogy az Antarktiszkivételével minden kontinensen legyen legalább egy cukrászdám – vagyis ki tudja, lehet, hogy egy nap az Antarktiszon is lesz...


Tortakirály: júliusban, hétköznaponként 17.15-től a TLC műsorán

A galériában pedig megnézhetitek, hogyan néznek ki a Carlo's Bakery üzletek Las Vegasban és New Yorkban!

Nézd meg a galériánkat - 11 kép
A Tortakirály birodalma: Carlo's Bakery