Egy laza kis lazacozás hétvégére

Lakatos Márk

Igazi különlegességgel készültem nektek a pihenőidőre!! Zöld teával füstölt lazacot készítünk, el is árulom, hogyan! ;)

Először is állítsd össze a szószt (a hozzávalókat lentebb találod) a következőképp: olajon kb. 1 perc alatt párold át a gyömbért és a hagymát. Amikor megérzed az illatát, add hozzá a szójaszószt és a mirint, forrald össze, és tedd félre.

A lazacot minden oldalán kend meg olajjal, és tedd egy párolóedénybe vagy tűzálló tálba. Egy nagyobb edény, vagy wok alját, aminek teteje is van, bélelj ki alufóliával. Keverd össze a rizst, a tealeveleket és a cukrot, szórd az alufóliára, és hajtsd fel a széleket, hogy ne tudjon kiszóródni. Fedd le az edényt, és magas lángon addig melegítsd, míg a keverék nem füstöl. Tekerd le a lángot, és egy rácsra tedd be a lábosba az edényt, vagy ha ilyen jó kis párolód van, akkor csak állítsd a fóliára. Fedd le a fedővel, és 8-10 perc alatt párold meg, ennyi idő alatt még kissé nyers lesz a közepe, de én így szeretem, te füstölheted tovább is. Tálald az elkészített szósszal, és ájulj el, Drágám, ez annyira különleges. (És utána jól szellőztess ki… ;)

A szószhoz kelleni fog:
1 evőkanál olaj
2 szál újhagyma zöld része vékonyra vagy julienne-re szeletelve
1 ujjnyi gyömbér vékonyra vagy julienne-re szeletelve
4 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál mirin (japán főzőbor)

A halhoz pedig ezekre lesz szükség:
2 evőkanál olaj
2 lazacszelet, kb. 45 dkg, bőr nélkül
4 evőkanál hosszúszemű rizs
4 evőkanál zöld tea levél
2 evőkanál barnacukor

Jó főzőcskézést kívánok, de előtte nézzétek meg, ahogy én készítettem!! ;)