9 étel, ami nem is olyan káros, mint hiszed
Jó hír, hogy ezektől a finomságoktól nem kell megfosztanod magad, persze csak mértékkel, ha nem akarod tönkretenni a diétádat!
1. Burgonya
Miért? Mert tele van C és B6 vitaminnal, rostban gazdag, szóval ha nem olajban kisütve készíted, hanem megfőzöd, vagy megpirítod, akkor nyugodtan eheted.
2. Földimogyoró
Miért? Mert egészséges zsírokat is tartalmaz, ami segít a más ételekben található esszenciális vitaminok felszívódásában, persze pont a zsírossága miatt nem szabad egyszerre sokat enni, főleg ha zsírosodásra hajlamos az arcbőröd.
3. Cukor
Miért? Mert a szervezetednek szüksége van rá az energiához. Enélkül az üzemanyag nélkül az izmaid nem tudnának erőt meríteni testedzés közben. Persze nem süti és cukros üdítő formájában, inkább a gyümölcsben található fruktózt fogyassz, a teádat pedig mézzel édesítsd.
4. Forró csoki
Miért? Mert a kakaó tele van polifenolokkal, ami segít például a betegségek legyőzésében. Persze az zacskós, szuper édes csokis italok helyett inkább melegíts egy bögre tejet, és keverj el benne két kanál édesítetlen, 70%-os kakaó port, majd ízesítsd egy kis mézzel.
5. Pattogatott kukorica
Miért? Mert magas rost tartalmuk van, és alacsony kalóriatartalmú nasi. Persze (sajnos) nem a moziban árult, vajban-sóban úszó verzió...mikrós popcornból válassz natúrt vagy sósat, de még jobb, ha magad pattogtatod ki lassú tűzön egy edényben.
6. Sport italok
Miért? Mert edzés közben tényleg nagyon hasznosak, energiát adnak, és megfelelően pótolják a kiizzadt folyadékot és elektrolitokat. Persze ne a tévé előtt ülve iszogasd, csak mert finom az íze...
7. Szénhidrát
Miért? Mert a teljes kiőrlésű gabonákat, barna rizst és quinoát bátran fogyaszthatsz a diétádban is. Abenne lévő rostok és tápanyagok szinten tartják a megfelelő emésztést, csökkenti a szívbetegségek, a rák és a cukorbetegség kockázatát.
8. Sajt
Miért? Mert a rendszeresen fogyasztott alacsony zsírtartalmú tejtermékek, mint a sajt, csökkentik a vérnyomást, szinten tartják a vércukrot, sőt meghosszabbítja az életet. Persze csak mértékkel fogyaszd, kb. 2-3 szeletet naponta.
9. Salátaöntet
Miért? Mert az olívaolajból, napraforgóolajból, szőlőmagolajból készült dresszingek tele vannak egészséges zsírokkal, amik segítik a salátában lévő vitaminok felszívódását, szóval ahelyett, hogy szárazon nyammognád a leveleket, önts rá valamelyik olajból, amit fűszerekkel még ízesíthetsz. De kerüld el a tejszínes, majonézes verziókat!