Anita sütött #11 - Vörös bársony muffin krémsajttal

Tamás Anita

Főszererkesztő-helyettesünk, Anita az első adventi hétvégére készítette el ezt az ünnepi, elegáns és nagyon finom süteményt. Ugye te is meglepnéd vele a szeretteidet?

Ez az édesség azóta szerepelt a “Süssd meg!-listámon”, mióta megkóstoltam Buddy Valastro, azaz a Tortakirály red velvet cupcake-jét. Túlzás nélkül állíthatom, hogy a legfinomabb muffin volt, amelyet valaha kóstoltam, de azért ez a recept is dobogós helyen van…

Hozzávalók a muffinhoz:
140 g liszt
15 g kakaópor
2 g sütőpor
4 g szódabikarbóna
2 g só
55 g szobahőmérsékletű vaj
170 g cukor
175 ml író vagy 165 ml tej és 10 ml citromlé keveréke
1 tojás
1 teáskanál vaníliakivonat
piros ételfesték

Hozzávalók a krémhez:
250 g porcukor
115 g szobahőmérsékletű krémsajt
28 g szobahőmérsékletű vaj
1 evőkanál tej
1 teáskanál vaníliakivonat

Hozzávalók a dekoráláshoz:
Karácsonyi díszítőcukrok

A mesés muffinpapírokat és muffintoppereket a szerezheted be.

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítem 170 fokra, a muffinsütőt kibélelem a kapszlikkal, és félreteszem.

2. Egy kis keverőtálban összekeverem a száraz hozzávalókat: a lisztet, a kakaóport, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, majd félreteszem ezt is. Egy nagyobb tálban összedolgozom a cukrot a vajjal, majd hozzáadom a tojást és a vaníliát, és krémesre keverem az egészet kézi mixerrel.

3. A száraz hozzávalókat és az írót két részletben hozzáadom a tojásos keverékhez, de éppen csak addig dolgozom kézi mixerrel, amíg egynemű tésztát nem kapok. Ha ezzel megvagyok, jöhet a piros ételfesték, amelyből annyit teszek bele, hogy szép bordó színe legyen.

4. A muffinpapírokat 3/4-ig töltöm a tésztával, és 18-20 percig sütöm őket. Ha elkészültek, megvárom míg teljesen kihűlnek.

5. Amíg a muffinok sülnek, elkészítem a krémet: a porcukrot, a krémsajtot, a vajat, a tejet és a vaníliakivonatot kézi mixerrel addig keverem, míg sűrű krémet nem kapok, majd habzsákba töltöm.

6. A muffinok tetejét először a krémsajttal, majd a karácsonyi díszítőcukrokkal dekorálom, mindegyikbe egy-egy toppert szúrok, majd 10-15 percre hűtőbe teszem őket tálalás előtt.