Tények és érdekességek a D-vitaminról! Ezért van rá szükségünk!

K. R.

Miért van szükségünk a Napfény vitaminra, vagyis a D-vitaminra? Eláruljuk! Íme néhány tény és érdekesség a D-vitaminról!


Fotók:Europress

A borongósabb napok beköszöntével a D-vitamin megfelelő mennyiségben történő bevitele nehézkesebbé válik. A Napfény vitaminnak is becézett D-vitamint ugyanis a napból érkező bizonyos sugarakból állítja elő a szervezetünk. De vajon miért van rá feltétlenül szükségünk?

A D-vitamin hozzájárul a gyermekek csontjainak megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez. Szervezetünk csonttömegének fejlődése ugyanis gyermekkorban és serdülőkorban a legintenzívebb, ezért kiemelten fontos a D-vitamin és a kalcium megfelelő mennyiségű és együttes bevitele. A legújabb kutatások pedig kimutatták, hogy a jó D-vitamin ellátottság fontos szerepet játszik többek között az immunrendszer megfelelő működésében is.

A D-vitamint a napból érkező UVB energiából állítja elő a szervezetünk úgy, hogy ezek az energiák reakcióba lépnek a 7-dehidrokoleszterin provitaminnal, és létrejön a D3-vitamin elővegyület, amelyet a máj és a vesék végül D-vitaminná alakítanak át. Ősszel és télen azonban sokkal kevesebb napfény éri a bőrünket, ezáltal D-vitamin hiány léphet fel. A Semmelweis Egyetem I. Számú Belgyógyászati Klinikájának reprezentatív felméréséből kiderült, hogy a tél végére a 18 év feletti magyarok 91 százaléka D-vitaminhiányos, az emberek felének ráadásul nem hogy az ideális, még a minimális szintet sem éri el a D-vitamin ellátottsága.

D-vitamin bevitelünk körülbelül 90 százalékát a napból nyerjük, azonban léteznek olyan élelmiszerek, amelyek kiegyensúlyozott fogyasztásával hozzájárulhatunk a szükséges mennyiség beviteléhez. Ilyen élelmiszerek például a tonhal, a főtt tojás, a máj, valamint a D-vitaminnal dúsított reggelizőpelyhek, mint például a megújult receptúrájú Nestlé Chocapic, Cini Minis és Nesquik gabonapelyhek. Az új receptúrának köszönhetően egy adag (30 gramm) gabonapehely 0,90 g D-vitamint jelent a szervezetnek, amely a felnőtteknek ajánlott napi bevitel 18 százalékát teszi ki. A vitaminnal dúsítás fő célja, hogy még könnyebbé, teljesebbé és gyorsabbá váljon a tápanyagokban gazdag reggelizés a hétköznapokban. Ugyanis a teljes értékű gabonával készült reggelizőpehely egy adagja 7 féle hozzáadott vitamint és 2 féle ásványi anyagokat is tartalmaz.

Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, egy kiegyensúlyozott, minden tápanyagot – köztük vitaminokat és ásványi anyagokat – is megfelelő mennyiségben tartalmazó étrend követésére van szükségünk. Ennek része, hogy a teljes értékű gabonából készült élelmiszereket is beillesszük étrendünkbe.
A megfelelő mozgás, sportolás szintén elengedhetetlen ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak lehessünk, ráadásul ezzel még a közérzetünkön is javíthatunk.

Ne feledd, a változatos és kiegyensúlyozott étrend, valamint az aktív életmód nélkülözhetetlen a jó egészségi állapot megtartásához!

Még több életmód tippért kattints IDE!