Két szuper nyári grill recept, amit ki kell próbálnod!

JOY Magazin

Bár hivatalosan a nyár utolsó hónapjába léptünk, a jó időnek és a grillszezonnak még messze a vége. Úgyhogy most íme két szuper grill recept, amit ki kell próbálnotok idén nyáron!

Grillezett ananász málna szósszal

Hozzávalók:

- 120 g málna
- 30 g méz
- 2 ml vanília kivonat
- 1 csipet fahéj
- 1 db ananász
- 1 csokor menta levél

Elkészítés:

Melegítsd elő a grill közepes hőfokra.

1. Amíg melegszik a grill, a mellékégőn egy kisebb szószos edényben kezd el melegíteni a málnát, a mézet, a vanília kivonatot és a fahéjt.

2. Mikor a málna elveszti alakját és homogén, folyékony masszává válik a szósz, vedd le a tűzhelyről és hagyd kicsit kihűlni.

3. Ha már eléggé kihűlt egy sűrű rácsozatú szűrőn passzírozd át a málnaszószt, hogy eltávolítsd belőle a sok kis apró magot. Az így kapott szószt tedd félre, amíg megsütöd az ananászt.

4. Az ananászt hámozd meg és vágd hosszában nyolc egyenlő csíkra. Az elfásodott középrészt (ekkor a háromszög alakú darabok csúcsa) vágd le, és az így előkészített ananászt tedd fel a grillre.

5. Pár perc alatt süsd készre. Amikor megjelennek a grillcsíkok az ananász szeleteken, akkor már le is veheted őket a rácsról.

6. Hagyd kihűlni az ananászt és hidegen, a málnaszósszal meglocsolva és a mentalevéllel díszítve tálald.

Extra tippek:

* Friss málna híján bátran használj fagyasztott változatot, a végeredményen semmit sem ront a fagyasztott verzió.

* Málna helyett használhatsz más piros gyümölcsöt is, akár epret, akár meggyet. De az édességet adó méz mennyiségét mindig az adott gyümölcshöz mérd ki. Meggyhez valószínűleg több kell majd a receptben szereplő mennyiségnél.

* Az így készített málnaszósz nagyon finom palacsinták, fagylaltok mellé is, bátran készíts belőle nagyobb adagot, a hűtőben napokig eláll.

Kattints IDE 10 tippért az egésséges grillezéshez!

Zöldfűszerekkel töltött hal

Hozzávalók:

- 1 db hal
- 1 db citrom
- 1 marék fűszernövény
- 0,5 db hagyma
- 1 db paradicsom
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 10 g vaj
- 1 csipet só
- 1 csipet bors

Elkészítés:

1. Melegítsd elő a grill magas hőfokra.

2. Amíg melegszik, tisztítsd meg a halat és enyhén fűszerezd meg sóval és frissen őrölt fekete borssal.

3. A belsőségtől megszabadított halat töltsd meg két darab citrommal, a fűszerekkel, a hagymával, a fokhagymával, a paradicsommal és a vajjal.

4. Kívülről olajozd le kicsit a halat és már mehet is a hal grillrácsba.

5. Ha fent van a hal a grillen vedd lejjebb a hőfokot közepes szintre (vagy kár picit lejjebb is) és hagyd sülni a finomságot.

6. 8 perc után egyszer fordítsd meg a töltött halat, majd jöhet még ugyanennyi a másik oldalnak is. Ha nem vagy biztos benne, hogy elég a 8 perc, figyeld a halat. Amikor opálossá válik a bőre és elkezd száradni, akkor nagyjából jó lesz.

Extra tippek:

* A hal sütési idejének kiszámítása egyébként nagyon egyszerű, csak a „hüvelykujj-szabályt” kell követni. Ez azt jelenti, hogy a hal vastagságának minden 2,5 centimétere, 10 perccel növeli a sütési időt.

Forrás:grillreceptek.hu

Még több receptért kattints IDE!