10 tipp az egészséges grillezéshez

K. R.

Bár a grillezés alapból egy egészen egészséges dolog, hiszen plusz zsír, cukor, liszt és bármi ilyen hizlaló dolog hozzáadása nélkül működik, mi most adunk még néhány tippet, hogy teheted még egészségesebbé.


Fotó:Europress

1. Tisztítsd le a grilledet - Amikor új, és először grillezünk, akkor figyelünk rá, de minél többször és minél régebb óta grillezünk, annál jobban utáljuk csinálni és felejtjük is el rendszeresen. Pedig az odaégett darabokat minden sütögetés után le kellene szedni és az új grillezést egy szép, tiszta ráccsal kezdeni. Rengeteg baktériumtól "fosztod" meg magad. Megéri egy kis sikálás.

2. Mérj hőmérsékletet - Már számtalan olyan kütyü kapható, amivel mérni tudod, hogy hány fokon sütöd a húsokat, zöldségeket. Ez segít, hogy ne is égesd oda, illetve nyers se maradjon. Egyik sem egészséges.

3. Ne égesd oda - A befeketedett, szénné égett húsok rettentően károsak, rákkeltőek tudnak lenni. Ne hagyd ott a húst, sem a zöldségeket, rendszeresen forgasd őket, hogy biztosan ne égjenek oda.

4. Pácolj - Ha előre bepácolod a húst, nem csak, hogy jobb íze lesz, de nehezebben is ég oda. Használj olíviaolajat napraforgó olaj helyett és felejtsd el a boltokban kapható kész pácfűszert. Dobj bele minden fűszert, ami otthon van, úgyis jó lesz. És a te fűszeredben így tuti nem lesz például cukor... (A bolti fűszerkeverékekben ugyanis az is van.)

5. Használj grillkeretet - Nem csak simán a rácsra vagy grilllapra fektetve sütheted a húst. A grillrácsra kaphatók már különböző keretek is, amikre ráakaszthatod a húst, így a szükségtelen pácolaj, vagy a zsír lecsöpög róla és nem abban sül tovább. Ettől pedig még egészségesebb lesz.

6. Vágd le a zsíros részeket - Ha odafigyelsz az egészségedre, akkor valószínűleg már alapból sovány(abb) húsokat fogsz venni, de mielőtt nekilátsz a sütésnek, távolítsd el a zsírosabb részeket. Így kevesebb zsír fog csöpögni, ami meg szintén nem túl egészséges füstöt készít, ami meg beleivódhat a húsba. Ördögi kör. Szóval ezért még az elején szabadulj meg a zsíros részektől.

7. Csomagold be - Próbáltál már úgy grillezni, hogy alufóliába raksz egy kis hagymát, húst és zöldségeket?Isteni íze lesz, hiszen az alufólia segít, hogy minden átjárjon mindent, így nagyon jó zamata lesz az ételeknek, nem tud odaégni az étel és a csöpögés okozta füstöt is megúszod.

8. Süsd elő - Ez picit praktikusabb, mint egészségesebb tipp. De ha grillezés előtt egy pár másodpercre bedobod a mikroba a húsokat, akkor időt spórolsz, és mivel a mikroban félig megfő a hús, ezért már a grillen nem fog csöpögni, így füstölni sem és az odaégéstől sem kell félned.

9. Süss lassan - Rengeteg az éhes vendég, hús meg még alig?Sebaj, legközelebb gondolkozz előre és már mielőtt megjönnek a vendégek, akkor kezdd el sütögetni a húsokat, zöldségeket. De semmiképp se kapcsolj nagy lángra, csak hogy mielőbb kész legyél. Kívülről ugyanis gyorsan megéghet minden, belülről pedig nyers, rágós maradhat. A szép, lassú tűzön grillezett húsoknak viszont páratlan az ízük.

10. Ne csak húsban gondolkozz -Persze, ha grillezünk, akkor mindenki húsokra és kolbászokra gondol. De a grillezés nem csak ezekkel lehet jó. Próbáltad már a grillezed gombát?Vagy a krumplit?És a gyümölcsöket?Fantasztikusak!Legközelebb próbáld ki ezeket is, a vendégeid is imádni fogják!