A tökéletes lángos receptje + 2 különleges lángos tipp

JOY Magazin

A nyár egyik legmeghatározóbb eleme a lángos. Te is imádod? Nem kell megvárni a strandszezont, vagy strandra menni azért, hogy ehess. Sőt, még a lakásból se kell kilépned. Készítsd el otthon magadnak! El is áruljuk a tökéletes lángos receptjét. És ha az már nagyon jól megy, akkor próbáld ki a két másik speciális receptet is.

A tökéletes lángos hozzávalói:

  • 1 kg liszt
  • 5 dl tej
  • 3 tojás
  • 1 evőkanál só
  • 5 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanál cukor
  • olaj a sütéshez

Így készítsd el a lángost!

1 dl tejben feloldjuk a cukrot, beletesszük az élesztőt és felfuttatjuk. A többi tejet meglangyosítjuk, a felfutott élesztőt hozzáadjuk, fakanállal belekeverjük a 3 tojást. Elkeverjük a liszttel, jól kidolgozzuk, s hűtőbe téve kelesztjük a lángos tésztát. Erősen ki fog dagadni, ezért még egyszer alaposan átdagasztjuk. Olajos asztalra borítjuk, és késsel kis adagokat vágunk le, megformázzuk, és forró olajban kisütjük.

Lángos alaprecept

A lángos eredete:

A lángos a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából készített, olajban sült lepénye. Bizonyos források szerint, egyéb ételekkel együtt a lángos is a török hódoltság idején terjedt el hazánkban, mások szerint ókori római az eredete. Magas szénhidrát-, zsír-, só- és energiatartalma miatt nem tekinthető egészséges tápláléknak.

Olvasd el ezt is!
Mindenmentes lángos alaprecept

Káposztás marhahúsos lángos

Hozzávalók a lángoshoz:

  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 25 dkg főtt, áttört burgonya
  • 3 tk cukor
  • 2 kk só
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • fél fej káposzta
  • 1 l étolaj

Hozzávalók a feltéthez:

  • 25 dkg darált marhahús
  • kis fej vöröshagyma
  • fekete bors
  • 2 ek cukor
  • 1 dl tejföl

A lángoshoz a tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk egy teáskanál (tk) cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Langyos helyen 10 perc alatt felfuttatjuk. Egy tálban összekeverjük a liszteket a sóval és a burgonyával, majd hozzáadjuk az élesztős tejet is. Kézzel alaposan összegyúrjuk, és konyharuhával letakarva, 40-45 percig kelesztjük.

A káposztát lereszeljük. Kevés olajon karamellizáljuk a maradék cukrot, rátesszük a káposztát, és nagy lángon megpirítjuk. Megvárjuk, míg kihűl, majd belekeverjük a már megkelt lángostésztába. Olajos kézzel teniszlabda nagyságú gombócokat csipkedünk ki a tésztából, és nyújtódeszkán 10 percig pihentetjük. Ezután a kis cipókat vékonyra nyújtjuk, és bő, forró olajban kisütjük.

A finomra vágott hagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a darált húst is. Ízesítjük sóval, fekete borssal, és időnként kevés vizet hozzáöntve legalább 30-40 percig főzzük.

A lángosokat kisütjük, tetejére ízlés szerint tejfölt és marhahúst teszünk.

Káposztás marhahúsos lángos
Olvasd el ezt is!
Ezer kalória egy laza strandnapon? Megnéztük, mennyire hizlalnak a strandkaják

Apró krumplis lángos

Hozzávalók 4 főre:

  • 50 dkg burgonya
  • 1 tojás
  • 20 dkg finomliszt
  • Vénusz étolaj a sütéshez (bőven kell)
  • 2 evők. porcukor
  • fél kisk. őrölt fahéj (a tetejére)

A burgonyát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, majd annyi enyhén sós vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Leszűrjük, villával összetörjük vagy krumplinyomón áttörjük. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl, azután a tojással és annyi liszttel, amennyit fölvesz (általában fele annyit, mint a krumpli) inkább kemény, mint lágy tésztát gyúrunk belőle.

Egy széles serpenyőben ujjnyi olajat felforrósítunk. A tésztából lisztezett tenyérrel pingponglabdányi gömböket szaggatunk, egyenként kb. ujjnyi vastag korongokká lapítjuk, majd az olajban oldalanként 2-3 perc alatt megsütjük. Konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük. Kb. 12 darab lesz belőle. Melegen, fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk.

Létezik sós változata is: ehhez a krumplit egy kicsit sósabb vízben főzzük meg, így a kis lángosok is sósabbak lesznek. Ételízesítős, fokhagymás tejföllel megkenve tálaljuk.

Akinek továbbra sincs kedve magának elkészíteni otthon a lángost, annak irány a kedvenc lángozozója. A tiéd melyik?Indult a Vénusz Lángos Voks versenyen?Ha igen, akkor szavazz rá a Lángos Voks Facebook alkalmazás segítségével, hogy kiderüljön, idén melyik Magyarország kedvenc lángos lelőhelye!