Agyserkentő ételek - 5 lendületet adó tápanyag

Brunner Ági

Szűcs Zsuzsanna, a Coca-Cola Testébresztő program táplálkozási szakértője 5 tippet is adott, hogy milyen agyserkentő ételeket fogyasszunk, ha a munkahelyünkön vagy az iskolapadban jól szeretnénk teljesíteni.


Fotó: Europress

A nyári élmények még élénken élnek az emlékeidben? Nehéz visszarázódni a dolgos hétköznapokba? Bizony, ilyenkor minden segítség jól jön. Azt bizonyára tudtad, hogy annak, amit eszünk nagy szerepe van abban, hogyan teljesítünk az irodában, vagy akár az iskolapadban. A következőkben megmutatjuk Neked, mely tápanyagokkal jutsz lendülethez a kihívások sikeres teljesítéséhez.

1. Vas - az agy oxigén ellátásáért. Megfelelő működésükhöz az agysejteknek oxigénre van szükségük, ennek szállításában a vér vastartalma fontos szerephez jut. Vashiány esetén fáradtnak érezheted magad, koncentrációd is romolhat. A legjobb vasforrások a vörös húsok, de vashiány esetén és C vitamin jelenlétében a vastartalmú növényekből (pl. leveles zöldségek) is javul a vas felszívódása a szervezetben. A színes táplálkozás itt is segít, válassz időnként sovány marha, esetleg sertés vagy vadhúst is.

2. Cukor - a gyors energiaforrás.
A megfelelő agyműködéshez nem csak oxigén, de “üzemanyag” is szükséges. Agyunk legfontosabb üzemanyaga a cukor, amelyből naponta átlagosan 110 grammot fogyaszt el. A kenyérből, tésztából, gabonafélékből, gyümölcsökből, babfélékből, zöldségekből mind-mind cukor “készül” a szervezetben. Emellett, a változatosság jegyében, mértékkel élvezd a cukorral, mézzel készült csemegéket, italokat.

3. Zsírsavak Alfától Omegáig. Az omega3 zsírsavaknak a magzati életben fontos szerepük van az agy fejlődésében, de rendszeres fogyasztásuk később is előnyös lehet az idegrendszer egészséges működése szempontjából, pl. szerepet tulajdonítanak nekik a depresszió étrendi kezelésében. Legjobb omega3 zsírsavforrásként a tengeri halak (pl. lazac, makréla), illetve ezek olaja, valamint egyes növényi olajok (pl. a lenmag olaj) említhetők. Szerepeljen a heti menüben legalább egyszer halféle (lehetőleg soványan, pl. sütőzsákban vagy grillen elkészítve), illetve előnyös, ha kis mennyiségben használsz a napraforgó-, vagy olivaolaj mellett más olajokat, pl. repcéből, lenmagból, szójából.

4. Magnézium - a stresszel való küzdelemhez. A magnézium hozzájárul az idegek megfelelő működéséhez, emiatt stresszes körülmények között megnőhet a szervezet igénye ebből az értékes ásványi anyagból. Szerencsére számos élelmiszerből hozzájuthatunk magnéziumhoz, hiszen a zöldségek és a gyümölcsök, a gabonafélék, a halak, a tejtermékek, a babfélék is tartalmazzák, ráadásul még az étcsokiban is megtalálható. Táplálkozz változatosan! Minden nap egyél bőségesen zöldséget, gyümölcsöt, teljes értékű gabonát, rendszeresen sovány tejterméket!

5. Koffein - lendületben tart. A koffein képes késleltetni a fáradtságérzet kialakulását, emiatt javíthatja a szellemi teljesítőképességet. Ennek előnyeit bizonyára Te is megtapasztaltad már egy-egy vizsga vagy leadási határidő előtt. Mint mindenben, itt is fontos a mértékletesség, ami a koffein esetében napi 2-3 csésze eszpresszónak megfelelő, 200-300 mg-os napi mennyiséget jelent. Jelentősebb koffeintartalma a kávé mellett a teának, valamint az energiaitaloknak van, de kisebb mennyiségben megtalálható a kakaóban, csokoládéban és a kólában is. Különösen figyelj a mostanában divatos hosszú-tejes-habos kávécsodákra. Egy-egy ilyen, nem ritkán fél literes vagy annál is nagyobb, italban egy eszpresszóhoz képest akár többszörös koffeinmennyiség is lehet.