Mire figyelj a tejtermékek vásárlásánál? Mert a tej az jó!

Joy.hu

ESL vagy UHT? Tudod-e mi az a savóital? A Mona Hungary Kft. a Montice márka termékek forgalmazója a múlt évben országos reprezentatív mintán felmérést végzett a hazai iskoláskorú gyermekek és szüleik tejtermékekkel kapcsolatos attitűdjéről, vizsgálva a családok táplálkozási és fogyasztási szokásait. A válaszadók azok a 25-49 éves kor közötti fiatal anyukák, háziasszonyok voltak, akiknek 6-15 év közötti gyermekük van és vállalták az adatkitöltést. A Mona Hungary Kft. a kutatással arra kérdésre kereste a választ, hogy vajon mennyire népszerű é elfogadott a tejtermékek fogyasztása hazánkban és mi jellemzi az iskoláskorú gyerekek étkezési kultúráját.

Azon állításokkal, hogy ‘a tejtermék nagyon fontos a gyermek szervezetének’, ‘fontos, hogy ne génmanipulált tejet fogyasszanak’, ‘friss legelőkön tartott tehenek, egészségesebb tejet adnak’, ‘génmanipuláció mentesség a teljes folyamat alatt’ állításokkal a célcsoport magas arányban egyetértett. A szülők többsége mégis ár alapján vásárol tejet, emellett még különösen fontos a zsírtartalom illetve, a minőségi ellenőrzést hirdető termék csak mindössze 8 százalékuk döntését befolyásolja.

Bázis: 25-49 éves anyák, akik 6-15 éves korú gyermeket nevelnek (n=500) - Forrás: Mona Hungary Kft. – 2011

A minőségi ellenőrzést garantáló tejre mindössze 8 százalékuknak esik a választása ezen szempont alapján. A hazai anyák 27 százaléka nézi meg a tejtermék csomagolásán, hogy minőségi garanciát nyújt-e, a többségük nem tudja felidézni, vagy nem is találkozott ilyen jelzéssel, felirattal a csomagoláson. Amellett, hogy a vásárlást nagyon kis mértékben befolyásolja, hogy egy tej minősége ellenőrzött-e, bevallásuk szerint a hazai anyák kb. negyede tudja csak, hogy mi ad a tej minőségére garanciát. A fiatalkorú gyermekről gondoskodó anyukák harmada egyáltalán nem szokta megnézni a vásárolt tejen, hogy a minősége ellenőrzött-e.

A felmérést végző Mona Hungary szakembere azt tanácsolja, hogy tejtermékek vásárlása során az anyukák a jó minőség és a megfelelő szavatossági idő mellett alaposan nézzék meg hogy milyen gyártótól vásárolják a terméket, kellőképpen figyeljenek oda a gyártó vállalat megbízhatóságára és felelősségvállalására. Inkább válasszunk magasabb zsírtartalmú tejet és inkább kevesebb csokoládét adjunk a gyereknek, ugyanis a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz elengedhetetlen a tejtermékekben található összetevők fogyasztása - főleg fejlődő szervezet esetében

Mit jelent az, hogy ESL tej?

Az ESL = kiterjesztett eltarthatóságú tej, olyan hőkezelési technológiával készül, melynek eredményeképp a tej illata és íze megőrzi friss jellegét, ugyanakkor eltarthatósága jelentősen meghosszabbodik. Vagyis a hagyományosan ismert friss tejeknél lényegesen hosszabb eltarthatósági idővel rendelkezik, 21–30 napig is eltartható hűtőszekrényben, miközben mind azt az élvezetet, tápértéket megadja, amit egy friss tejtől elvárunk.

Mit jelent az, hogy UHT tej?

Az UHT az Ultra High Temperature rövidítése, ami ultra-pasztőrözést jelent. A tej hosszú idejű hűtés nélküli eltarthatóságát úgy érik el, hogy rövid időre kb. 141 C hőmérsékletre hevítik fel. Ezt az eljárást hívják ultramagas hőmérsékleten történő pasztörizálásnak. Az UHT eljárással a tejben eredetileg jelen lévő baktériumokat inaktiváljuk. Az UHT tej előnye, hogy a tejet a csomagolás felbontásáig szobahőmérsékleten akár 3–4 hónapig is eltarthatjuk, azonban felbontás után hűtve kell tárolni és 3–4 napon belül elfogyasztani. (Fitz 2011)

Mi a savóital?

A savó az aludttej, sajt és túrógyártás, készítés során marad fenn. A gyárak speciális eljárás során kicsapják a tejből a tejfehérjét. A savó a tejben eredetileg is meglévő cukrokat, valamennyi tejfehérjét és ásványi anyagot, vitamint tartalmaz. Amikor házi aludttejet készítünk, a tejfehérje alatt található egy idő után ez a folyadék, a savó. A natúr savóital savanykás ízű, általában ezt ízesítik pl. gyümölcsökkel, így kaphatunk egy frissítő italt. Natúr formájában ez egy teljesen folyékony és szinte átlátszó állagú folyadék, kíváló energiaforrás, jó frissítő.

A NÖM AG Európa egyik leginnovatívabb tejipari vállalata, amely különös gondot fordít termékei fejlesztésére, neves orvosokkal és élelmezéstudósokkal működik együtt. A cégnek 4 kutatóbázisa van szerte Európában, ezen kutatóbázisok mindegyike a gyártói bázissal együttműködve, egy telephelyen működik. Ennek nagy előnye, hogy egyrészről a különböző fogyasztói kultúráknak megfelelően történik az innovatív tervezés és kutatás, másrészről, ezek az ötletek, innovációk a gyártásban hamar testet ölthetnek. A különböző fogyasztói kultúrákat így tudják szorosan követni, egészséges termékekben megjeleníteni. A Mona Hungary egészséges táplálkozás elkötelezettjeként a külföldön már elismert gén manipuláció (GM) mentes termékek kutatásában, előállításában az anyavállalattal karöltve tudatosan és gondosan jár el. A GM mentesség nem jelent emelkedést a fogyasztói árak esetében, míg azok a termelők, akik vállalják a teljes előállítási folyamatot végigkövető szigorú ellenőrzést, komoly támogatást kapnak. Mindemellett a teljes minőségi kontrollal kapcsolatos költségek átvállalásával biztosítják, hogy a fogyasztók egészséges élelmiszereket fogyasszanak.

A hazai felmérés szerint, a többség nem tudja, hogy a génmanipulált tej milyen hatással lehet az emberi szervezetre, akik tudni vélik a hatását, azok a következő betegségeket, tüneteket említették: daganatos betegség, fejlődési rendellenesség, illetve allergiát is okozhat.


Bázis: 25-49 éves anyák, akik 6-15 éves korú gyermeket nevelnek (n=500) - Forrás: Mona Hungary Kft. – 2011

Milyen hatásai vannak a génmanipulált tejnek, milyen hatása van a fogyasztásának?

Ahhoz, hogy valóban tudjuk, milyen hatása van a génmanipulált tejnek legalább egy, vagy két emberöltőnek el kell telnie. – mondta el Vági Zsolt dietetikus a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet ügyvezető igazgatója. Nehéz megjósolni, hogy egy genetikai változás – akár az állat, akár az általa elfogyasztott takarmány szervezetében – milyen hatást fog kiváltani az emberben.

Mindenesetre a Mona Hungary Kft az egészséges táplálkozás elkötelezettjeként csak garantáltan ellenőrzött, génmanipuláció mentes termelésből származó tejből készti el termékeit, tejtermékein ezt a ’Genfrei’ jelzéssel is alátámasztják. A garanciát a fokozottan ellenőrzött tejgazdaságok és állattartási körülményekkel biztosítják. „ A hazai étkezési kultúrában, fogyasztási szokásokban a gyermekek táplálkozása során is van még mit fejlődni, javítani” véli Strasser-Kátai Bernadett a felmérést végző Mona Hungary Kft. tulajdonos-ügyvezetője – sok család asztalán inkább a mennyiségi ételfogyasztás játszik döntő szerepet, úgy gondoljuk a tápanyagok, tápértékforrások minőségére is nagyobb hangsúlyt kellene a lakosságnak fektetnie. A helyes táplálkozással kapcsolatos tudástár megosztása érdekében indítottuk elmúlt évben a Montice Margaréta Gyűjtési versenyét is. Az edukációs program célja az volt, hogy felhívjuk a gyermekek, szüleik és nevelőik figyelmét az egészséges táplálkozás fontosságára.”

Szakmai együttműködő partnerünk a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet. www.monahungary.hu