Így spórolj főzés közben!

JOY Magazin

Ma van a takarékosság világnapja, ezért legalább a mai napon különösen foglalkozzunk azokkal a lehetőségekkel, amikkel több maradhat a zsebünkben. A most következő tippjeink segítségével te is megtanulhatod, hogyan spórolj főzés közben!


Fotó:Europress

1. Aranyszabály a konyhában a megfelelő gépek és eszközök beszerzése, amelyekkel a legkevesebb energiát használjuk fel. Így például a hűtőszekrény esetében elsődleges szempontok a energiafelhasználás (A csoport legyen) figyelembe vétele, a háztartás méretének megfelelő gép kiválasztása, valamint az, hogy soha ne helyezzük hő forrás (például a sütő) mellé, mert úgy sokkal jobban kell dolgoznia a gépnek a lehűtéshez.

2. A másik legfontosabb eszköz a konyhában a sütő. A legokosabb választás a légkeveréses sütő, mert kevesebb felhasználással és gyorsabban készíthető el vele az étel. Valamint a főzőlap csak akkor melegít, ha van rajta edény, így ha elfelejtjük lekapcsolni, akkor sem pocsékolunk, mert automatikusan kikapcsol magától a főzőlap.

3. Sokan talán nem is gondolnánk, de a helytelen főzési szokásaink megváltoztatásával akár a felére is csökkenthetjük a konyhai energiafelhasználásunkat. Ügyeljünk arra,, hogy mindig a megfelelő méretű edényben főzzünk, amely nem lóg le a főzőlapról, mert rengeteg hőt használunk fel feleslegesen és még az étel sem lesz meleg. Leghasznosabb a kukta, agyagedény és a fedő, mert ezek segítségével rövidebb idő alatt főzünk meg és energiatakarékosabb is.

4. A mosogatás az egyik legkényesebb pont a konyhában. Soha ne folyasd a vizet, miközben mosogatsz, inkább engedj ki egy kicsit a mosogatóba és azzal öblögesd le a tányérokat, edényeket, majd a végén, ha szeretnéd, folyó vízzel még egyszer tisztítsd meg őket. A mosogatógépet is csak akkor használd, ha feltétlenül szükségét érzed.

5. A tisztítószereket mindig csak annyit használj, amennyit megadnak a leírásban. Vagy ha tudod, akkor állítsd te elő ezeket a szereket. Az ecet remekül tisztít és fertőtlenítő vagy a só például remek súrolószerként is tud funkcionálni.


+1 Tipp: Ha sütünk és kész vagyunk a sütivel, akkor se hagyjuk kárba veszni a maradék hőt. Az ajtó kinyitása helyett tegyünk bele gyümölcsöt és aszaljuk meg.