Edd magad egészségesre! Marcipándesszert recepttel!

Joy.hu

Szendi Gábor és Mezei Elmira új könyvének, a Paleolit szakácskönyvnek a célja, hogyan térjünk vissza étkezésünkkel az ősi önmagunkhoz, és ezzel hogyan együk magunkat egészségesre!

A mai, modern kor embere elvesztette kapcsolatát a természettel. Bár génjeinket tekintve kőkori emberek vagyunk, étrendünket legtöbb esetben mégsem ennek megfelelően alakítjuk ki. Szendi Gábor és Mezei Elmire szakácskönyve, a Paleolit megmutatja, hogyan térhetünk vissza ősi önmagunkhoz, hogy összhangban élhessünk testünk igényeivel – s közben a modern élet előnyeiről se kelljen lemondanunk.

A szerzőpáros alaptétele egyszerű: váljunk ismét azzá, amik vagyunk, együk magunkat egészségesre!


Szendi Gábor-Mezei Elmire:Paleolit szakácskönyv
Jaffa Kiadó, 3990 Ft

Szakácskönyvük, amely Szendi Gábor paleolit táplálkozással kapcsolatos, nagy sikerű kötetei – a Paleolit táplálkozás, illetve a Boldogtalanság és evolúció – nyomán született, nem csupán egészséges ételek elkészítési módját osztja meg az olvasókkal, de az egészséges élethez is kalauzul szolgál: a közel 130 recept mellett ugyanis az ételek és összetevőik táplálkozástudományi hátterét is megismerhetjük, a levesektől a különböző húsételeken át a desszertekig.

És akkor jöjjön egy kis kedvcsináló recept a könyvből:

"Marcipándesszert

Szerintem, ha már nekiállunk, érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget és többféle ízűt csinálni. Marcipánrajongó barátaink értékelni fogják erőfeszítésünket, főleg, ha kiderül, hogy tetemes mennyiségű cukor helyett csupán egy kevés xylitollal édesítettük ezt a finomságot. Ha hagyjuk szikkadni pár napig, még finomabb lesz!

½ kg finomra őrölt, hámozott mandula (szeleteltből a legegyszerűbb)
Ebből a mennyiségből kb. 75 darab kis marcipánkocka lesz. Én őrlés előtt megpirítom a mandula kb. 20%-át, mert ez is plusz ízt ad a végterméknek. Az alábbi ízek csak javaslatok, mindenki engedje szárnyalni a képzeletét.
Narancsos (kb. 15 darab)
10 dkg őrölt mandula
1 narancs reszelt héja
1 ½ ek. frissen facsart narancslé
1 ek. porrá őrölt xylitol (kávédarálóban)

A mandulát alaposan gyúrjuk össze a többi hozzávalóval. Lapítsuk kb. másfél cm vastag lappá és éles késsel kockázzuk fel. Próbáljuk minél egyenletesebbre lapítani a felületét, esetleg nyújtófával is dolgozhatunk. Hűtőszekrényben is lehet tartani vagy szellős, hűvös helyen, ahol szikkadhat. Érdemes felhasználás előtt pár nappal elkészíteni." (Részlet a könyvből)