14 étel, ami csökkenti a vércukorszintet: nem csak cukorbetegeknek ajánljuk fogyasztásukat!
Magas vércukorszint (hiperglikémia) többnyire cukorbetegeknél jellemző, de egészséges embereknél is előfordul, például hirtelen nagy mennyiségű cukorbevitel után. Kialakulásában számos tényező közrejátszhat, ezért fontos, hogy odafigyeljünk étkezésünkre!
A magas vércukorszint veszélyei
A vércukorszint akkor nevezhető magasnak, ha éhgyomri állapotban 7mm/l feletti vagy étkezés után 8mm/l értéket meghaladó. Amennyiben ez az állapot rendszeres, az aggodalomra adhat okot. Nem csak az elfogyasztott élelmiszerek befolyásolhatják vércukorszintünket. A kevés fizikai aktivitás, betegségek, egyes gyógyszerek növelheti a probléma kockázatát. Ha nem kezelik, a hiperglikémia súlyossá válhat, és komoly egészségügyi problémákat okozhat, amelyek sürgősségi ellátást igényelnek, beleértve a diabéteszes kómát is. A tartós hiperglikémia, mégha nem is súlyos, egészségügyi problémákhoz vezethet, amelyek hatással vannak a szemre, a vesére, az idegekre és a szívre.
Mitől magas a vércukorszint?
Bár az olyan tényezők, mint a testsúly, az aktivitás, a stressz és a genetika szintén szerepet játszanak a vércukorszint szabályozásában, az egészséges étrend betartása kritikus fontosságú a vércukorszint szabályozásában. Míg egyes élelmiszerek, beleértve a magas hozzáadott cukrot és finomított szénhidrátokat is, hozzájárulhatnak a vércukorszint ingadozásához, mások optimalizálhatják a vércukorszint szabályozását, miközben javítják az általános egészséget.
Íme 14 olyan étel, amely segíthet a vércukorszint szabályozásában!
14 étel, ami csökkenti a vércukorszintet
Az Éva Magazin írása.