Kávé, parfüm és egy emlék illata

Joy.hu

A varázslatos parfümök és a kávé titokzatos illatvilágának felfedezéséhez a NESPRESSO Zólyomi Zsolt parfümőrt kérte fel kalauzának.

A parfümökhöz hasonlóan a kávé is több, mintegy 900 aromát tartalmazó illatkeverékből tevődik össze. A jó pedig kávé minden érzékszervünket kényezteti: a fekete kávé krémes látványa, emlékeket gerjesztő illata, összetett, markáns ízvilága egyaránt elbűvöl minket.

Kelet-Európa egyetlen hivatalos "orra", Zólyomi Zsolt, aki képes 90-100 illatot is megjegyezni, elemezni, azon 12 szerencsés közé tartozik, akik a világhírű versailles-i iskolában tanulhattak az illatok nyelvén.

Az ő vezényletével néhány érdeklődő nemrég az illatok világa mellett a NESPRESSO kávékínálatából két íz segítségével megismerkedhettek a kávé és parfümök közti párhuzamokkal is. A Rosabaya de Colombia a piros gyümölcsökből készült lekvárok aromáit boros ízekkel vegyíti, a Livanto pedig a pörkölőből frissen kikerült kávé karamellizált, pirított illatát enyhe gyümölcsaromával fűszerezi.

"A luxus 'gourmandise' világában fontos, hogy az alapanyagok természetesek és jó minőségűek legyenek, enélkül el sem kezdődhet a munka. A tömegparfüm és a luxusparfüm közötti különbség a 'tömegkávék' és a NESPRESSO viszonyához hasonlítható. A luxusparfüm alapanyagait adó egzotikus virágok - éppúgy, mint a NESPRESSO különleges aromái - egész más dimenzióba helyezik az illat élvezetét. A jó kávé illata - a parfümökhöz hasonlóan - a legtöbbször cuvée, azaz tapasztalt aromamesterek által az alaparomákból összeállított élvezetes keverék, és önmagában is bonyolult, komplex illat. A különböző kontinensek termőhelyeinek talaja és mikroklímája mesebeli zamatot képes a kávégőzbe varázsolni, legyen az a jázmin, a narancsvirág vagy a karamellizált mogyoró finom aromája." - magyarázta Zsolt.