Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Ha testképzavarod van, nem azt látod a tükörben, ami a valóság - ez a terápia segíthet

Ha testképzavarod van, nem azt látod a tükörben, ami a valóság - ez a terápia segíthet
A nap cikke

Máris itt a nyár egyik legnagyobb trendje: a stílusos nők lecserélték a farmert erre a nadrágra

Bizony, ez még a farmer nadrágnál is nagyobbat fog szólni.

Fitt

Az új legjobb barátnőd, aki motivál a fittebb életmódra

Promóciók

A New Balance a legendás szürke színét ünnepli, a legnagobb sztárok pedig odáig vannak érte!

Promóciók

Ints búcsút a striáknak és a pigment- vagy napfény okozta foltoknak!

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Olvasd el!

Napi horoszkóp május 14.: az Ikreknek érdemes kevesebbet aggodalmaskodniuk, a Mérlegek számukra fontos projekten dolgoznak

A csillagok a mai napra is izgalmas üzeneteket küldtek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

Napi horoszkóp május 15.: a Mérlegek mindennél jobban vágynak egy bizonyos dologra, a Skorpiókat valaki választás elé állítja

A hét közepén is izgalmas üzenetek várnak, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

5 szobanövény, ami kész vagyonokat ér és sokan nem is tudnak róla

Ezek a növények nemcsak szépek, de rendkívül értékesek is. Vajon a te otthonodban lapul belőlük? Ideje megnézni!

Olvasd el!

4 csillagjegy, akinek egy életre szóló lehetőség kínálkozik a közeljövőben: nagy változások jönnek!

A tavaszi szellő a meleg mellett igazi csodát is hozott az életünkbe, hiszen sokaknak végre most kezd igazán jó lenni a 2024-es év, többek között az anyagi biztonság, az álmok megvalósítása és a rengeteg pozitív energia miatt.

Olvasd el!

8 hollywoodi sztár, aki csak 40 felett coming outolt

Egy ember szexuális irányultsága vagy nemi identitása nem lehet szégyellnivaló.

Facebook
Twitter
Pinterest
Mindenhol ráncokat, zsírpárnákat, gyűrődéseket látsz, és nem találsz semmi szépet magadban? Ha neked is negatív a testképed, ha étkezési zavarod van, ez a módszer segíthet!

Amíg az egészséges emberek nagyjából ugyanannyi időt töltenek azzal, hogy az általuk legszebbnek és legkevésbé vonzó testrészeiket nézzék, addig a testképzavarral élők az idejük nagy részében az utóbbira fókuszálnak.

Negatív testkép: amikor a tükörben nem a valóságot látod

Arash Emamzadeh pszichológus szerint azok, akik testképzavarral élnek, nem a valóságot látják, hanem kizárólag a hibáikat. A tükörképükben csak a ráncokra, a bőrhibákra és a zsírpárnára koncentrálnak, és rendszerint nem képesek objektíven szemlélni magukat. A testképzavar gyakran jár együtt étkezési zavarral is. A negatív testkép alacsony önbecsüléssel, nagymértékű szorongással és depresszióval, valamint étkezési zavarokkal járhat. A kezelésére számos módszer létezik, az egyik ilyen a tükör expozíciós terápia.

A testképzavar hatékony kezelési módszere a tükör expozíciós terápia.
forrás: Getty Images
A testképzavar hatékony kezelési módszere a tükör expozíciós terápia.

Mi az a tükör expozíciós terápia?

A tükör expozíciós terápia a testképzavarok kezelésére szolgál olyanoknál, akiknek komoly aggályai vannak a megjelenésükkel vagy a súlyukkal kapcsolatban, és/vagy akiknél étkezési zavart diagnosztizáltak. Egy tipikus kezelés során a pácienst arra kérik, hogy olyan ruhát viseljen, amiben látszik az alakja, ne takarja el az idomait. Ezzel aztán többféle módon lehet dolgozni, a pszichológus a terápia 3 fő mozzanatát irányvonalát emeli ki.

  • Irányított, nem ítélkező tükör expozíciós terápia

A kliens ilyenkor egy háromrészes, teljes alakos tükör előtt áll, és arra kérik, hogy összpontosítson a testrészeire, és írja le őket. Mindezt semleges és tárgyilagos kifejezésekkel kell megtennie, mintha segíteni akarna valakinek, aki nem látja őt, hogy hogyan képzelje el. A teste különböző területeire közel azonos időt szánhat, és kerülnie kell a pozitív és a negatív jelzőket is.

  • Tiszta tükör expozíciós terápia

Ilyenkor a kliens a testére összpontosít a tükörben, és megfigyeli azokat az érzéseket, amelyeket a testére nézve tapasztal. Habár, a kényelmetlenség, sokszor a szégyen érzése ebben az esetben általános, de a szakember szerint megfelelő vezetés mellett kifejezetten hatékony módszer a testképzavarral élőknél.

  • Tükör expozíció pozitív fókusszal

Vannak, akik nem tudják elviselni azt a szorongást és kényelmetlenséget, amely a fenti két módszerhez kapcsolódik. Számukra lehet megoldás az, amikor az általuk is elfogadott testrészeikre összpontosítva csak pozitív kijelentéseket tehetnek.

Hogyan működik a tükör expozíciós terápia?

A terápia során egyrészt a berögződéseket, hiedelmeket módosítják: a testképzavarral élők gyakran gondolják azt, hogy egy-egy hétköznapi helyzetben a súlyuk miatt rosszul fognak velük bánni. Például egy állásinterjún elutasítják őket csak azért, mert túlsúlyosak, vagy egy boltban megszégyenítik őket. Emiatt a prekoncepció miatt aztán bezárkózhatnak, és be sem adják a jelentkezésüket a vágyott állásra, de az utcára sem szívesen mennek ki, ha nem muszáj.

A tükör expozíciós terápia csökkenti a torzított észlelést.
forrás: Getty Images
A tükör expozíciós terápia csökkenti a torzított észlelést.

Azáltal, hogy a terápia elősegíti a test objektívebb és semlegesebb szemlélését, csökkentheti a fent említett értelmezési torzításokat. A tükör terápia abban is segíthet, hogy az el nem fogadott testrészeket, „hibákat” ne torzítsuk, és ne helyezzünk rájuk túl nagy fókuszt. A terápia során szembe kell néznünk a félelmeinkkel, pontosabban a testképünket övező félelmeinkkel. A terápia arra épül az, hogy a test ismételt objektív és fókuszált megfigyelése segíthet megszokni a saját testünk látványát, így a fizikai megjelenésünkkel kapcsolatos szorongás csökkenhet. Idővel a szóhasználatunkat és az önbecsmérlő megnyilvánulásokat is átalakíthatjuk.

A kognitív disszonancia, azaz a belső feszültség központi szerepet kap a terápiában: ez akkor alakul ki, amikor a korábbi hiedelmeinknek ellent mond egy új tapasztalat, információ, viselkedés. Ha valaki például nagynak, petyhüdtnek és csúnyának tartja a hasát, de többször hangosan kimondja azt, hogy mindez nem így van, akkor azzal változást indít el. A testképzavarral élők sokszor úgy oldhatják fel ezt a disszonanciát, hogy kételkednek az általuk kimondott ellensúlyozó szavak igazságában, azonban egy ponton a tendencia megfordul, és végül a negatív hiedelmeikben kezdenek el kételkedni. A tükör terápia természetesen nem pár nap alatt hoz eredményt, ahogy egyik módszer sem, de a szakember szerint több kutatás is igazolja a hatékonyságát. Csökkenti a szorongást, a negatív gondolatokat és a testképzavar mértékét, néhány esetben pedig még az étkezési zavart is pozitívan befolyásolhatja.

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Fitt

Az új legjobb barátnőd, aki motivál a fittebb életmódra

Promóciók

A New Balance a legendás szürke színét ünnepli, a legnagobb sztárok pedig odáig vannak érte!

Promóciók

Ints búcsút a striáknak és a pigment- vagy napfény okozta foltoknak!

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Kép

Bebizonyítjuk, hogy a Balaton tavasszal is menő! Erre indulj, ha a magyar tengernél jársz!

Szerencsére az utóbbi időben már tényleg kezd megdőlni az a tévhit, hogy csak a főszezonban, azaz a nyári melegben érdemes ellátogatnod a Balatonhoz. Bár a víz hőmérséklete még sokak számára biztosan nem érte el az ideális szintet, adunk pár ötletet, amelyekkel biztosan meghozzuk a kedveteket, hogy mihamarabb felfedezzétek a Balcsi környékét!

Kép

Rózsaszín mánia: 5 akciós sminkcucc, amitől úgy fogod érezni magad, mintha a Bridgerton család tagja lennél

Nyakunkon A Bridgerton család harmadik évada, így adta magát a dolog, hogy a legszuperebb kincseket kutassuk fel a Notino oldalán.

Kép

Az új legjobb barátnőd, aki motivál a fittebb életmódra

A nyár a nyakunkon, ilyenkor pedig mindenki szeretné magát még jobban érezni a bőrében, testében, lelkében. Ezeket a célokat pedig nem egyszerű egyedül elérni, hasznos, ha valaki támogat, ha kell, popón rúg, és esetleg segít tanácsokkal is!

Kép

4 csillagjegy, aki még májusban találkozik élete szerelmével: romantikus csodák várhatóak!

A május nemcsak aranyesőt, pénz és jókedvet hoz magával, hanem vad, szenvedélyes energiákat is…

Kép

III. Károly király új portréja megosztotta az embereket: sokan ledöbbentek a kép láttán

A különleges festményt imádja az uralkodó és felesége, de az emberek véleménye megoszlik a végeredmény láttán.