Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

A színlelés megváltoztathatja az életünket? Egy új kutatás lenyűgöző dologra világított rá

A színlelés megváltoztathatja az életünket? Egy új kutatás lenyűgöző dologra világított rá
A nap cikke

Hogyan viselkednek a pszichopata nők? 6 jel, ami alapján könnyen felismerheted

A pszichopata nők sok mindenben másképp viselkednek, mint a pszichopata férfiak.

Promóciók

Viaszba öntötték Palvin Barbit – Most a catwalkozást is megtanulhatod a szupermodelltől a Madame Tussauds Budapestben

Promóciók

Továbbra is Magyarország vezető márkái között a SPAR

Olvasd el!

4 csillagjegy, akinek május 8-án véget ér egy ősi átok: egy csodákban gazdag új élet vár rájuk!

Néhány csillagjegynek véget fog érni egy hosszú ideje tartó ősi átok, ami pedig ezután jön, az több, mint csodálatos lesz számukra!

Olvasd el!

Napi horoszkóp május 8.: az Ikreknek hirtelen kell cselekedniük egy bizonyos helyzetben, a Vízöntők számára nagy kihívás adódik

A hét közepe is számos izgalmat ígér, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

Olvasd el!

4 csillagjegy, akit újholdkor egy óriási örömhír ér: meglepetések és ajándékok várnak rájuk!

Nagyon jó energiákat hoz az újhold ezeknek a csillagjegyeknek az életébe.

Olvasd el!

Teszt: Válaszolj 6 üzenetre, és eláruljuk, lélekben hány éves vagy!

Mindig is tudni akartad, hogy lélekben hány éves vagy? Most a válaszaidból pillanatok alatt kiderülhet az igazság!

Olvasd el!

A pasid csillagjegye rejtett dolgot árul el a személyiségedről és a kapcsolatotok jövőjéről

Megismerkedtél valakivel, és bár nem tudod megmagyarázni miért, de már az első pillanattól fogva elképesztően vonzódsz hozzá? A titok a pasik csillagjegyében rejlik!

Facebook
Twitter
Pinterest
Nem lesz hirtelen több millió a bankszámládon, ha gazdagnak tetteted magad, de még csak élsportoló sem leszel, ha edzőcuccban lősz néhány jól sikerült fotót az Instádra. Mégis létezik néhány hack, amivel önmagad jobb verziójává válhatsz.

Megfigyelted már, milyen reakciót vált ki belőled, amikor megdicsérnek, vagy valamilyen sikert érsz el a munkahelyeden? Nem nehéz kitalálni, valószínűleg te is kihúzod magad, szinte sugárzik belőled az önbizalom, és bár nem tudatosan, de azt közvetíted a külvilág felé a testtartásodon keresztül, hogy büszke vagy magadra. De mi történik akkor, amikor hibázol vagy elszégyelled magad? Pontosan az ellenkezője: összehúzod magad, megpróbálsz minél kisebb teret elfoglalni, és szinte igyekszel láthatatlanná válni. Mindez önkéntelenül megy végbe, természetességét pedig mi sem bizonyítja jobban, minthogy a sportoló, aki elsőként ér célba, az ég felé emeli a kezeit és a fejét, mintha V alakot formálna vele. A szakemberek azoknál az egyéneknél is megfigyelték ezt a reakciót, akik vakon születtek. Az tehát cáfolhatatlan tény, hogy az érzelmek befolyásolják a testtartást, de vajon ez fordítva is igaz?

A színlelés pszichológiája

Kutatók régóta vizsgálják a kérdést, így rengeteg tanulmány született az évek alatt a témában. Alfred Adler osztrák pszichiáter már az 1920-as években is alkalmazta a színlelést a terápiái során. A szakember úgy gondolta, hogy ha a páciensei gyakorolnak bizonyos viselkedési mintákat, mondjuk, napi szinten empatikusan cselekszenek és magabiztosan hoznak döntéseket, akkor előbb-utóbb ilyenné is válnak. Fritz Strack német szociálpszichológus 1988-ban egyenesen azt szerette volna kideríteni, hogy kamu mosolygással valóban boldogabbak lehetünk-e. A kísérletében részt vevő alanyok egy csoportja úgy tartotta a szájában a ceruzát, hogy az mosolyra húzta azt, míg a csoport másik része egyáltalán nem tudta elnevetni magát. Végül kiderült, akik erőltetett mosollyal nézték a képeket, szórakoztatóbbnak találták azokat.

A téma egyik ismert szakértője, Amy Cuddy amerikai szociálpszichológus sikerkönyvében foglakozik a jelenséggel, állítja, a „fake it untill you make it”, vagyis a „tégy úgy, míg olyanná nem válsz” tényleg működik. A szakértő egy percig sem akarja elhitetni, hogy ha gazdagnak tetteted magad, akkor egy ponton vagyonos ember lesz belőled, csupán arra helyezi a hangsúlyt, hogy apró trükkökkel képes lehetsz befolyásolni a pillanatnyi érzelmeidet, mondjuk, stresszes helyzetben instant önbizalomhoz juthatsz. Elmondása szerint ehhez csak néhány trükköt vagy épp egy helyes testtartást kell elsajátítani, és máris könnyebben veszed az akadályokat:

Ha felturbóznád az önbizalmad

Másold le: képzeld el Wonder Womant, amint enyhe terpeszben, csípőre tett kézzel áll, és utánozd le. Ezt nevezi Amy szuperhőspóznak.

Így működik: egy harvardi kutatás szerint ha 2 percig így teszel, 8%-kal növeled a tesztoszteron-, míg 25%-kal csökkented a stresszhormonszintedet. Jól jöhet állásinterjú, egy nehéz meeting vagy prezentáció előtt, ugyanis bátrabbnak fogod magad érezni tőle.

Ha egy kis boldogságra vágysz

Másold le: biztosan vannak a környezetedben olyan beszédes, könnyen barátkozó és kifelé forduló nők és férfiak, akik szeretnek a középpontban lenni. Figyeld meg, mi jellemzi őket, és próbáld meg utánozni az extrovertált viselkedést.

Így működik: egy 2020-as amerikai tanulmány rámutatott, hogy ha extrovertáltnak tetteted magad, az növeli a boldogságot, és a pozitív érzelmek megtapasztalásának élményét. Egy-egy meeting vagy szereplés erejéig megéri bevetni a trükköt, de hosszú távon fárasztó lehet, és ellenkező hatást válthat ki.

Ha legyőznéd a stresszt

Másold le: épp egy nehéz problémát szeretnél megoldani, ami sok idegeskedéssel jár? Az ölelés segíthet megnyugodni. Ha nincs a közeledben a pasid vagy a barátnőd, akkor saját magadat is megölelheted. Mindössze 30 másodpercre van szükséged, hogy megérezd a változást.

Így működik: szakemberek szerint a másik ember illata instant nyugalmat áraszt az agy felé, éppúgy, ahogy az ölelés, ami csökkenti a stresszhormon szintjét a szervezetben.

Ha megoldanál egy problémát

Másold le: ehhez a trükkhöz mindössze arra van szükséged, hogy felállj az asztaltól, és elkezdj hátrafelé lépkedni.

Így működik: ismered a klisés mondást, miszerint egyet hátrébb kell lépni, hogy meglásd a nagyobb képet, és beugorjon a megoldás? Holland kutatók korábban élesben is tesztelték az elképzelést: a kísérletben résztvevők egy részénék előre, míg másik részének hátrafelé kellett sétálnia, mielőtt kitöltött egy tesztet. Kiderült, azok az egyének teljesítettek jobban, akik fordítva lépkedtek, mert az beindította az agy problémamegoldó képességét.

+1 Ha empatikusabb lennél

Másold le: ha előre tudod, hogy olyan emberrel kell beszélned a nap folyamán, akivel kevésbé értitek meg egymást, akkor vegyél a kezedbe egy bögre kávét, és így sétálj oda hozzá.

Így működik: ebben az esetben nem feltétlenül a testtartás az, ami hatással lesz rád, hanem maga a kávé melegsége. Egy 2008-as kutatás ugyanis azt állítja, hogy ha meleg dolgot fogsz, mielőtt beszélgetésbe elegyedsz valakivel, sokkal nyitottabb és barátságosabb leszel. Az ital nemcsak a kezedet, de a szívedet is megmelengeti.

Ez a cikk a JOY magazinban jelent meg.

Olvasnál még a témában? Akkor katt a galériára!

Galéria / 5 kép

5 pszichológiai tény az álmokról, amiket eddig nem tudtál

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Viaszba öntötték Palvin Barbit – Most a catwalkozást is megtanulhatod a szupermodelltől a Madame Tussauds Budapestben

Promóciók

Továbbra is Magyarország vezető márkái között a SPAR

Kép

Ezért a szandálért őrül meg most a TikTok: másold le a stílust!

Mindig van valami, amit felkapnak a netezők, most épp egy szandál került sorra.

Kép

10 női sztár őszintén beszélt arról, milyen hatalmas mellekkel az élet: nem a plasztikának köszönhetik!

Kislányként a legtöbben csodás, kerek, nagyobb méretű cicikre vágyunk, hiszen a filmekből, a férfiak reakcióiból arra következtetünk, hogy nemcsak szép, de valahol elvárás is egy nő külsejét illetően, hogy nagy mellei legyenek.

Kép

6 meghökkentő kapcsolat a királyi család és Magyarország között

Sok-sok szállal kapcsolódik Magyarország a brit királyi családhoz, mi pedig mindről lerántottuk a leplet!

Kép

Ezek voltak a Jóbarátok legjobb és legrosszabb részei

A JOY Ventilátor podcast legújabb adásában kiveséztük a Jóbarátokat, és megvitattuk, hogy mi volt jó és rossz a sorozatban.

Kép

Teszt: Válaszolj 6 üzenetre, és eláruljuk, lélekben hány éves vagy!

Mindig is tudni akartad, hogy lélekben hány éves vagy? Most a válaszaidból pillanatok alatt kiderülhet az igazság!

Kép

4 csillagjegy, akit újholdkor egy óriási örömhír ér: meglepetések és ajándékok várnak rájuk!

Nagyon jó energiákat hoz az újhold ezeknek a csillagjegyeknek az életébe.