Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Tényleg az elsőszülöttnek a legmagasabb az IQ-ja? Ezt árulja el a személyiségedről a születési sorrend

Tényleg az elsőszülöttnek a legmagasabb az IQ-ja? Ezt árulja el a személyiségedről a születési sorrend
A nap cikke

4 csillagjegy, akinek sok idő után megoldódnak a pénzügyi gondjai: igazi gazdagság vár rájuk!

Néhány csillagjegy egy nagyon nehéz időszakot fog hamarosan lezárni, aminek következtében végre megoldódnak a pénzügyi gondok is!

Promóciók

Viaszba öntötték Palvin Barbit – Most a catwalkozást is megtanulhatod a szupermodelltől a Madame Tussauds Budapestben

Olvasd el!

4 csillagjegy, akinek egy őrangyal fog segíteni a céljai elérésében májusban: minden sikerülni fog nekik, amibe belevágnak!

Nekik a május egy fantasztikus hónap lesz.

Olvasd el!

Napi horoszkóp május 6.: a Mérlegek vitás helyzetbe kerülnek, a Nyilasok fontos döntést hoznak meg

A csillagok a hét első napjára is izgalmakat ígérnek, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

Olvasd el!

Heti horoszkóp május 6-12.: a Bikáknak érdemes óvatosabban kockázatokat vállalniuk, az Oroszlánoknak komoly feladatot kell teljesíteniük

A csillagok az előtted álló hétre is izgalmakat ígérnek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

Így segít az őrangyalod abban, hogy meggazdagodj 2024-ben a csillagjegyed alapján

Minden csillagjegyhez tartozik egy őrangyal, és most azt is eláruljuk, hogy a saját őrangyalod hogyan fog segíteni meggazdagodni ebben az évben.

Olvasd el!

A rák 8 korai jele, amit sokan nem ismernek: a köhögés és az állandó fáradtság is figyelmeztető tünet

Sok esetben a ráknak nagyon szokatlan, meglepő jelei vannak, amelyeket sokan nem ismernek, pedig fontos, hogy időben felismerje mindenki!

Facebook
Twitter
Pinterest
Gondoltad volna? Nem kis hatást gyakorol az életedre az, hogy hányadik gyerek vagy a családban!

Ha vannak testvéreid, akkor valószínűleg maximálisan tisztában vagy azzal, hogy mennyire különbözőek vagytok, ez viszont egyáltalán nem véletlen! A tudósok ugyanis meg vannak győződve arról, hogy a személyiségünket nagyban meghatározza a születési sorrend.

Most tehát úgy döntöttünk, hogy lerántjuk a leplet, és szakértők segítségével eláruljuk, hogy pontosan hogyan is hat az életedre, ha te vagy a legfiatalabb, legidősebb vagy a középső gyerek a családban... Felkészültél? Akkor kezdjünk is bele!

Az elsőszülött gyerek

Az Illinois-i Egyetem tanulmánya szerint a legidősebb testvérek általában extrovertáltabbak és lelkiismeretesebbek. A tanulmány ráadásul azt is megállapította, hogy az elsőszülött gyerekeknek általában magasabb az IQ-juk, mint a később születetteké (bár nem sokkal, de persze ez is valami, igaz, kedves elsőszülöttek?).

Az Essex-i Egyetem egy másik tanulmánya is hasonló következtetésre jutott, megjegyezve, hogy a legidősebb gyerek - különösen, ha nő - statisztikailag nagyobb valószínűséggel lesz a legambiciózusabb és legjobban képzett a családjában, mivel általában magasabb törekvéseket hordoz magában.

Sam Jahara, pszichoterapeuta és a Brighton & Hove pszichoterápia társalapítója elmondta, hogy egyes tanulmányok szerint az elsőszülött gyerekek határozott előnyt élveznek a később született társaikkal szemben az iskolai végzettség tekintetében:

„Az elsőszülöttek a legkiemelkedőbbek a tanulmányok tekintetében!”

- mondta, majd így folytatta:

„A szülők nagyon nagy figyelmet szentelnek az elsőszülöttre, ám az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ezek a gyerekek isszák meg a levét, hogy a szüleik az új szülőséggel járó túlterheltség miatt szoronganak. Az elsőszülöttség emellett biztosít egy bizonyos fokú státuszt a gyermeknek a testvérhierarchiában, amely még azután is megmarad, miután megérkeztek a testvérek."

A YouGov által készített tanulmány pedig arra a következtetésre jutott, hogy mivel az idősebb testvéreket gyakran kérik meg, hogy gondoskodjanak a fiatalabb testvérekről, nagyobb valószínűséggel érzik magukat később képesnek arra, hogy saját életüket tökéletesen meg tudják szervezni.

Az elsőszülöttek legfontosabb jellemzői


  • Extrovertált
  • Okos
  • Ambiciózus
  • Élvezi a vezető szerepvállalást
  • Szervezett
Kép
forrás: Getty Images

A középső gyerek

Sam Jahara szerint a középső gyerekek általában jobban törekszenek arra, hogy másokkal jól kijöjjenek és tárgyaljanak arról, amire szükségük van, mivel hozzászoktak ahhoz, hogy a testvéreikkel osztoznak az erőforrásokon:

„A középső gyerekek soha nem tudják, milyen az, amikor a szülő kizárólagos figyelmét élvezik, ezért olyan világba kerülnek, ahol már a kezdetektől fogva elvárják tőlük, hogy megosszák a dolgokat. A középső gyerekeket gyakran nevezik békefenntartóknak a családon belül, és bár versenyezhetnek a figyelemért, de mivel nem ők a legkisebbek vagy a legidősebbek, így máshogy kell megtalálniuk a módját, hogy kitűnjenek.”

Catherine Salmon pszichológus és Katrin Schumann újságíró A középső gyerekek titkos hatalma című könyvében arról beszélt, hogy a középső gyerekeket gyakran elhanyagoltnak titulálják (mindannyian hallottunk már a középső gyerek-szindrómáról.):

„Bár a középső gyerekeket elhanyagolják, hosszú távon valójában hasznot húznak belőle, hiszen függetlenek, másképp gondolkodnak, kevésbé érzik a megfelelési kényszert és empatikusabbak is testvéreiknél. Ez nagyszerű képességeket ad nekik munkavállalóként, és kiváló csapatjátékosokká és partnerekké is teszi őket" – mondta Catherine Salmon, majd hozzátette, hogy a középső gyerekek türelmesek és nagyon ügyes manipulátorok.

A középső gyerek legfontosabb jellemzői


  • Csapatjátékos
  • Türelmes
  • Független
  • Empatikus
  • Ügyes manipulátor

A legfiatalabb gyerek

„Mire a harmadik testvér megérkezik, a szülők általában már nyugodtabban állnak hozzá a legkisebb gyerek neveléséhez" - mondta Jahara, majd így folytatta:

„Mivel az idősebb testvérek is szerepet vállalnak a testvérük nevelésében, így a teher nem kizárólag a szülőkre hárul. A legtöbb esetben az elsőszülött a nagy teljesítményű, a középső gyermek pedig a béketeremtő, így a nyomás általában lekerül a legkisebbről. Ez azonban azt is eredményezheti, hogy a legfiatalabb azt érzi, nem annyira fontos, mint a többi testvér."

A Readingi és a Birminghami Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a legkisebb gyerek nagyobb valószínűséggel vállal kockázatot, ha üzletről van szó - és a The Sunday Times szerint nagyobb valószínűséggel válik vállalkozóvá.

Ez állítólag annak köszönhető, hogy lázadásra született személyiségjegyeik révén igazi felfedezők, ráadásul hajlamosak kockázatvállalásra.

A YouGov tanulmánya azt is megállapította, hogy a család legfiatalabb gyermeke általában nyugodtabb és nagyon jó humorérzékkel rendelkezik.

A legfiatalabb gyerek legfontosabb jellemzői:


  • Nyugodt
  • Vicces
  • Kockázatvállaló
  • Vállalkozó szellemű

Gondoltad volna, hogy vannak jelek arra, hogy a lánytestvéred toxikus? Ha kíváncsi lettél, akkor katt a galériára!

Galéria / 9 kép

9 jel, hogy a lánytestvéred szuper mérgező!

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Viaszba öntötték Palvin Barbit – Most a catwalkozást is megtanulhatod a szupermodelltől a Madame Tussauds Budapestben

Kép

Megfigyelnek téged? Így tudod kideríteni, hogy van-e titkos kamera a szálláshelyen

Nem lehetünk manapság elég óvatosak, ha nyaralni megyünk. Ha te is szeretnél biztosra menni és tudni akarod, van-e titkos kamera a szálláshelyen, ezeket a trükköket vesd be!

Kép

6 dolog, amire minden étkezőnek szüksége van

Nem számít, hogy a családi ebédek központja, vagy csupán akkor használod, amikor vendégek érkeznek hozzád. Az étkező berendezése kulcsfontosságú. Fusd végig az alábbi listát, és győződj meg arról, hogy valamennyi alapvető eleme megtalálható-e a tiédben is.

Kép

3 étel, amivel 40 év felett elkerülheted a hízást

Te is a menopauza kellemetlen tüneteivel küzdesz? Mutatjuk milyen gyulladáscsökkentő ételeket fogyassz, amikkel enyhítheted őket, ráadásul a súlygyarapodást is elkerülheted!

Kép

Victoria Beckham káprázatos eljegyzési gyűrűjét eláll a lélegzet - FOTÓ

Victoria Beckham szinte minden évben új eljegyzési gyűrűt kap David Beckhamtől szerelmük zálogaként. Összegyűjtöttük a 13 legszebbet!

Kép

7 meglepő tipp a spóroláshoz, amire talán nem is gondoltál

Mindenkinek mást jelent a takarékoskodás, ráadásul van, aki túltolja, más pedig nem elég hatékony.

Kép

10 vonzó sztár, akinek a testvére még nála is sokkal szexibb

Vannak olyan hollywoodi sztárok, akiken a testvérük bizony túltesz külsőben, még akkor is, ha nem sokat hallunk róluk!