Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Az egyik legnépszerűbb kutyafajta, mégis sokszor az utcán végzi: Minden, amit tudnod kell a szánhúzókról, hogy felelős gazdijuk lehess

szánhúzók, szánhúzó kutyák
A nap cikke

Máris itt a nyár egyik legnagyobb trendje: a stílusos nők lecserélték a farmert erre a nadrágra

Bizony, ez még a farmer nadrágnál is nagyobbat fog szólni.

Fitt

Az új legjobb barátnőd, aki motivál a fittebb életmódra

Promóciók

Ints búcsút a striáknak és a pigment- vagy napfény okozta foltoknak!

Promóciók

A New Balance a legendás szürke színét ünnepli, a legnagobb sztárok pedig odáig vannak érte!

Promóciók

Kényelem és minőség a család minden tagjának - A Lasocki márka új kollekciója már elérhető a CCC-ben

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Olvasd el!

5 szobanövény, ami kész vagyonokat ér és sokan nem is tudnak róla

Ezek a növények nemcsak szépek, de rendkívül értékesek is. Vajon a te otthonodban lapul belőlük? Ideje megnézni!

Olvasd el!

Napi horoszkóp május 15.: a Mérlegek mindennél jobban vágynak egy bizonyos dologra, a Skorpiókat valaki választás elé állítja

A hét közepén is izgalmas üzenetek várnak, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

4 csillagjegy, aki még májusban találkozik élete szerelmével: romantikus csodák várhatóak!

A május nemcsak aranyesőt, pénz és jókedvet hoz magával, hanem vad, szenvedélyes energiákat is…

Olvasd el!

8 ikonikus női sztár a 90-es évekből, aki mára teljesen felismerhetetlen lett

A 90-es évek minden túlzás nélkül legendás. A divat, a filmek, és persze a sztárvilág fénykora miatt is.

Olvasd el!

III. Károly király új portréja megosztotta az embereket: sokan ledöbbentek a kép láttán

A különleges festményt imádja az uralkodó és felesége, de az emberek véleménye megoszlik a végeredmény láttán.

Facebook
Twitter
Pinterest
Bár a szánhúzók gyönyörűek, okosak, ráadásul könnyedén összebarátkoznak a gyermekekkel, egyre több szibériai husky, alaszkai malamut, illetve szamojéd kerül menhelyekre és sajnos az utcára is – leginkább azért, mert a fajtájuk alapos ismerete nélkül esett rájuk az egykori gazdájuk választása. Éppen ezért felkerestük az Összefogás a Szánhúzókért Alapítvány kuratóriumának elnökét, Dr. Danai Valériát, aki elárulta, mit érdemes átgondolnunk, mielőtt úgy döntenénk, hogy egy szánhúzóval bővítjük a családunkat.

Ma már naponta akár több olyan bejegyzésbe is belefuthatunk a közösségi oldalakon, amiben megváltozott életkörülményekre, költözésre és időhiányra hivatkozva új gazdát keresnek a szánhúzó kutyájuknak, akit kölyökként még olyan édesnek tartottak, hogy akár gondolkozás nélkül magukhoz vették. Az Összefogás a Szánhúzókért Alapítvány gondozásában jelenleg is közel hatvanan várnak új gazdira – és az otthontalan állatok száma sajnos folyamatosan nő. A hirtelen jött népszerűsége ellenére ugyanis a szibériai husky, az alaszkai malamut és a szamojéd korántsem bizonyul egyszerű lakótársnak – ezért veszélyes, ha valakinek a fajta ismerete nélkül esik rájuk a választása.

Divatból menhelyre

„Valóban divatkorát éli ma Magyarországon ez a fajta” – emeli ki az Összefogás a Szánhúzókért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Dr. Danai Valéria. „Ám ez egyáltalán nem jó hír, mivel a legtöbb husky például a szülőkutyák kihasználásával, szaporítóknál születik, ennek következtében a vásárlók rossz genetikájú, oltatlan, sokszor már beteg kisállatokat visznek haza, és nem kapnak megfelelő tájékoztatást a jellemzőikről, az igényeikről.” Valéria úgy látja, a huskyk és általában a szánhúzó fajta főként azoknak a filmeknek és meséknek köszönhetően vált keresetté, amelyekben gyönyörű és fegyelmezett állatokként ismerhetjük meg őket.

„A valóság azonban más, mint ezek a történetek.Igaz, hogy lenyűgöző sportteljesítményre képesek, de rengeteg munkával és foglalkozással jár, ha olyan fegyelmezett kutyát szeretnénk, mint amit a vásznon látunk.”

husky
forrás: Lucas Andrade/Unsplash

Elképzelés vs. valóság

Valéria ezért óva int mindenkit a szánhúzók vásárlásától, illetve örökbefogadásától, ha csupán a gyermekük kérésére tennék meg azt. „Őket is általában egy film inspirálja, csakhogy a gyerekek nem tudnak felelősséget vállalni értük. A gondozásuk a szülőkre hárul, akiknek szem előtt kell tartaniuk azt, hogy ezek az egyedek 12-15 évig is élhetnek. Egyébként a szánhúzók igazi családkutyák, hamar barátságot kötnek a legkisebbekkel, de a durva játékot, a folyamatos nyaggatást nem tolerálják. Ezért is fontos a gyermekek felelős és tudatos nevelése a kutyákkal való viselkedést illetően - utóbbi úgyszintén a szüleik feladata.”

Új családtag érkezik

Valéria azt mondja, a szánhúzók nem valók hagyományos ebtartást kedvelő embereknek, mert sosem lesznek „klasszikus kerti-, vagy lakáskutyák. „Kizárólag azoknak javasoljuk őket, akiknek a velük való foglalkozás és a közös élményszerzés a hobbijuk lesz – tehát a szabadidejükben olyan tevékenységeket űznek, amiket a négylábú társukkal együtt lehet végezni. A szánhúzók nem háziállatnak, hanem családtagnak képzelik magukat és amennyiben nem ennek megfelelően viszonyulunk hozzájuk, nem fognak beletörődni. A maguk módján hangot adnak az igényeiknek, ami a gazda számára biztos, hogy nem lesz örömteli” – hívja fel rá a figyelmet az Összefogás a Szánhúzókért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

„Rendkívül okosak és kreatívak, önállóan gondolkoznak és döntenek. Nehéz bármelyiküket is rávenni olyasmire, ami nem érdekli őket. Ez viszont nem azt jelenti, hogy nem értik a nekik kiadott feladatot, egész egyszerűen csak akkor fognak szót fogadni, ha ehhez nekik is kedvük van.”

Szökésre felkészülni!

Ugyan a szánhúzókat elsősorban sportolóknak ajánlják, hatalmas közös séták, túrák és kirándulások rendszeres beiktatásával bárki jó (és felelős) gazdijuk lehet. „A legfontosabb az, hogy együtt lehessenek velünk. A kutya nem fog magában szaladgálni fel-alá az udvaron. Ehhez kell egy másik négylábú társ vagy a gazda, aki játékra ösztönzi. Továbbá a kert soha nem tudja pótolni a séta vagy kirándulás nyújtotta élményeket, ingereket. Persze a lakásban történő tartásuktól sem kell visszariadni, amennyiben napközben legalább 5-6 óránként elvisszük őket sétálni. A bezártság az egészségéküknek és a lelküknek sem tesz jót.” Unalmukban nemcsak vonyíthatnak, hanem el is szökhetnek, mivel óriási bennük a kalandvágy: éppen ezért csak betonalapú, nem átmászható, átugorható, magas, továbbá nem szöges vagy hegyes végződésű kerítés felállítása mellett tudhatjuk őket állandó biztonságban.

„Mivel nagyon szeretnek a gazdájuk közelében lenni, igazán akkor lesznek boldog és kiegyensúlyozott kutyák, ha a lakásba is bemehetnek, amikor úgy tartja kedvük”

- tudjuk meg Valériától.

Itt van a kutya elásva!

Nem szabad elfelejtkezni arról sem, hogy a szánhúzók előszeretettel ásnak és a vadászösztönük is rendkívül erős. „Eredeti közegükben munkakutyaként, sőt haszonállatként éltek az emberek mellett. Testalkatukban, izomzatuk felépítésében, valamint jellemükben és viselkedésükben is kimondottan a szánhúzásra fejlesztették ki őket. Azonban nyáron, amikor a hó megolvadt, nem tudtak dolgozni velük, nem fordítottak gondot a táplálásukra. Így maguknak kellett az életben maradásért megkeresniük az élelmüket. Ma már nem feltétlen fogyasztják el a zsákmányként elejtett cicát vagy tyúkot, hiszen nem éhesek, de az ölés izgalmáért bármikor szívesen vadásznak.”

A kevesebb több?

A szánhúzók egyébként a múltjukból fakadóan meglehetősen „kis fogyasztású” ebek. „Amikor egy fogat rakománnyal elindult több száz kilométer távolságra, nem volt sok hely a kutyák táplálékának. Így a komoly hidegben végzett rendkívüli fizikai munka jutalma rendszerint meglehetősen kevés étel volt, ezért a szervezetük úgy alkalmazkodott, hogy a kis mennyiségű ellátmányt is jól hasznosították.” Ezt a tulajdonságukat máig megőrizték, ezért a mostani kényelmes életkörülmények mellett hízásra hajlamosak. „Még a sportolók sem igényelnek nagyobb mennyiségű táplálékot, inkább a minőségre kell koncentrálni” - tanácsolja zárásképpen Valéria.

Egy kutyus számtalan dologra megtaníthatja a gazdáját. Kíváncsi vagy, milyen leckéket vehetsz a négylábú társadtól?

Galéria / 5 kép

5 dolog, amire a kutyás élet tanít

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Fitt

Az új legjobb barátnőd, aki motivál a fittebb életmódra

Promóciók

Ints búcsút a striáknak és a pigment- vagy napfény okozta foltoknak!

Promóciók

A New Balance a legendás szürke színét ünnepli, a legnagobb sztárok pedig odáig vannak érte!

Promóciók

Kényelem és minőség a család minden tagjának - A Lasocki márka új kollekciója már elérhető a CCC-ben

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Kép

12 elítélt történelmi alak és a kedvenc filmjeik - mit nézett Hitler, Jeffrey Dahmer, Kim Dzsongil?

Igen meglepő ez a filmes lista! A történelem legelítéltebb alakjainak kedvenceit gyűjtöttük össze, amikért egyébként sok millióan rajonganak!

Kép

Leonardo DiCapriónak is vannak kedvenc filmjei, nem is akármilyenek!

Az Oscar-díjas színésznek érdemes lehet adni a szavára.

Kép

8 ikonikus női sztár a 90-es évekből, aki mára teljesen felismerhetetlen lett

A 90-es évek minden túlzás nélkül legendás. A divat, a filmek, és persze a sztárvilág fénykora miatt is.

Kép

Bebizonyítjuk, hogy a Balaton tavasszal is menő! Erre indulj, ha a magyar tengernél jársz!

Szerencsére az utóbbi időben már tényleg kezd megdőlni az a tévhit, hogy csak a főszezonban, azaz a nyári melegben érdemes ellátogatnod a Balatonhoz. Bár a víz hőmérséklete még sokak számára biztosan nem érte el az ideális szintet, adunk pár ötletet, amelyekkel biztosan meghozzuk a kedveteket, hogy mihamarabb felfedezzétek a Balcsi környékét!

Kép

Rózsaszín mánia: 5 akciós sminkcucc, amitől úgy fogod érezni magad, mintha a Bridgerton család tagja lennél

Nyakunkon A Bridgerton család harmadik évada, így adta magát a dolog, hogy a legszuperebb kincseket kutassuk fel a Notino oldalán.

Kép

Az új legjobb barátnőd, aki motivál a fittebb életmódra

A nyár a nyakunkon, ilyenkor pedig mindenki szeretné magát még jobban érezni a bőrében, testében, lelkében. Ezeket a célokat pedig nem egyszerű egyedül elérni, hasznos, ha valaki támogat, ha kell, popón rúg, és esetleg segít tanácsokkal is!