Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Egy káprázatos magyar siker! 6 híres ember, akin nem tudott kifogni a Rubik-kocka

Egy káprázatos magyar siker! 6 híres ember, akin nem tudott kifogni a Rubik-kocka
A nap cikke

4 csillagjegy, akinek május 5-én véget ér egy 15 éve tartó átok: fantasztikus év vár rájuk!

Hosszú és nehéz időszakot zárhat le 4 csillagjegy, ami pedig ezután következik, az több, mint csodálatos!

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Viaszba öntötték Palvin Barbit – Most a catwalkozást is megtanulhatod a szupermodelltől a Madame Tussauds Budapestben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Olvasd el!

4 csillagjegy, aki meg fog gazdagodni a közeljövőben

Az asztrológusok szerint egy különösen varázslatos és szerencsés időszak előtt áll néhány csillagjegy!

Olvasd el!

Napi horoszkóp május 3.: a Rákokra hatalmas sikerélmény vár, a Mérlegek elbizonytalanodnak egy korábbi döntésük kapcsán

A hét utolsó munkanapján is izgalmas kalandok várnak, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

7 undorító dolog, amit titokban minden nő csinál

Bár senkinek nem beszélünk ezekről a dolgokról, titokban mégis rendszeresen csináljuk nőként!

Olvasd el!

Megtudhatod, ki az őrangyalod a csillagjegyed szerint: ebben fog segíteni neked életed során

Tudtad, hogy személyes őrangyalod van? Az őrangyalok az égi segítőink, akik mindig a mellettünk állnak, védelmeznek és támogatnak minket az életünk során. És mostantól még könnyebb megtalálni a tiedet! A csillagjegyed alapján ugyanis felfedezheted, hogy ki az őrangyalod, és milyen tulajdonságokkal rendelkezik.

Olvasd el!

A D-vitamin-túladagolás veszélyei: sok egészségügyi problémát okozhat!

A D-vitamin elengedhetetlen a szervezetünk számára, de mint minden más tápanyag esetében, fontos odafigyelni a megfelelő adagolásra. Azonban kevesen gondolnák, hogy a D-vitamin túladagolása is veszélyes lehet. Ezért fontos tudni, hogy milyen tünetek utalhatnak arra, hogy esetleg túl sok D-vitamint szedünk, valamint hogyan lehet megelőzni a túladagolást.

Facebook
Twitter
Pinterest
Mesélünk egy kicsit a ma születésnapját ünneplő Rubik Ernőről, és persze világhírű találmányáról is!

Rubik Ernő 1944. július 13-án született Budapesten. Édesapja, idősebb Rubik Ernő gépészmérnök és repülőgép-tervező volt, édesanyja, Szántó Magdolna pedig költő. A Képző- és Iparművészeti után a BME Építészmérnöki Karán folytatta tanulmányait, ahol 1967-ben diplomázott, ezután az Iparművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait és szobrászatot illetve belsőépítészetet tanult. 1971-ben végzett és 1979-ig építészetet tanított a Budapesti Iparművészeti Főiskolán, ahol geometriás modellek készítésével foglalkozott.
1974-ben találta fel az akkor még csak bűvös kockaként nevezett háromdimenziós mechanikus logikai játékot. Az első prototípusok még kézzel készítette fából, és bár a siker érdekében még volt mit fejlesztenie rajta, valahol tudta, hogy valami egészen különleges ötlet pattant ki a fejéből, így szabadalmaztatta is azt. Először a Politechnika Vállalatot kereste meg azzal, hogy nagyobb mennyiségben legyártsák a különleges kockát, ám kisebb hezitálás után érdektelenség miatt dobták az ötletet és nemet mondtak a megbízásra. Mindeközben az Országos Pedagógiai Intézet is úgy döntött, hogy nem vennék hasznát a tanítás során és nem kérnek ebből a logikai fejlesztőjátéból. Rubik Ernőnek végül sikerült találnia egy kis céget, aki vállalta a gyártást és két évvel később már 12 ezer darabra nőtt a bűvös Rubik-kockák száma.

1977 végén a Konsumex elkezdte forgalmazni és ugyanezen évben megjelent a BNV-n is. 1978-ban elnyerte a kulturális minisztérium nívódíját, illetve a Rubik-kockát bemutatták a nürnbergi játékvásáron is, ahol sajnos senkit sem érdekelt. Az átütő siker még mindig lassú léptekkel közeledett, de szerencsére nem sokkal később Dr. Laczi Tiborhoz is eljutott a kocka, a német számítástechnikai cégnél dolgozó férfi kivitte magával ezt a kis hungarikumot Ausztriába, majd 1979 januárjában további 12 darabbal lépett át a határon, hogy megmutathassa ismerőseinek is. 1979 tavaszán megszületett az első 2x2x2-es modell és Dr. Laczi Tibor megkapta a Konsumex-től az engedélyt arra, hogy a nürnbergi játékvásáron ismét bemutassa. Itt látta Tom Kramer a Seven Towns játékcég igazgatója, és hamarosan megjelent az első cikk a termékről az Oberserverben Hatoldalú varázslat címen. Innentől fogva pedig nem volt megállás, 1980 január 10-én Rubik Ernő aláírta az Ideal Toy Company-val a névhasználatról szóló szerződést, melyben jelképesen, 1 dollárért cserébe megengedte azt, hogy a cég az ő nevével árusítsa a kockát, és ekkor született meg maga a név, azaz a Rubik-kocka.

1980-ban már 16 országban árusították, és bár kezdetben voltak jogi és gyártásbeli viták, idővel a rendes medrébe terelődtek a dolgok. Rubik Ernő munkáját azóta számos módon elismerték, többek közt 2007-ben egy Kossuth-díjjal is, de azt gondoljuk, hogy azon aprócskának nem éppen mondható tény, hogy eddig a világon a mai napig több mint 350 millió Rubik-kocka került forgalomba.

A Rubik-kocka persze a világsztárokat is elvarázsolta, mutatjuk is azokat a hírességeket, akik könnyűszerrel bármikor megoldják ezen játék rejtélyét!

Galéria / 6 kép

6 híresség, akin nem tudott kifogni a Rubik-kocka

Megnézem a galériát

Az InStyle magazin írása.

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Viaszba öntötték Palvin Barbit – Most a catwalkozást is megtanulhatod a szupermodelltől a Madame Tussauds Budapestben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Kép

10 tejmentes, kalciumban gazdag étel, ami megelőzheti a csontritkulást

Lehet, hogy nem gondolsz sokat a csontjaidra, de általános egészséged fontos részét képezik. Mint egy ház alapja és kerete, a csontok az infrastruktúra kritikus részét képezik. Nem csak a végtagjaidat támogatják; lehetővé teszik a szabad mozgást és védik belső szerveket is.

Kép

A csillagjegyek élete hatalmas változást vesz májusban a kínai asztrológia szerint: ez vár rád a Föld-Kígyó havában!

Május a Föld-Kígyó hónapja 2024-ben a kínai asztrológia szerint! A Föld-Kígyó intelligens, mindenkivel barátságos és szórakoztató. Kiegyensúlyozott, alapos és bölcs, tanácsait általában érdemes megfogadni!

Kép

Híres színészek felfedték, kitől kapták életük legjobb filmes csókját

Nem véletlenül érezzük azt, hogy sok esetben nagyon jól működik a kémia két színész között a filmvásznon... Most néhány sztár elárulta, kitől kapta élete legjobb filmes csókját!

Kép

5 izgalmas dolog, amit már most tudunk a Bridgerton új évadáról

Ideje pezsgőt bontani, hiszen május 16-tól végre streamelhető A Bridgerton család harmadik évadjának első négy része a Netflixen, amiben Colin és Penelope szerelméé a főszerep!

Kép

Egy trükk, amivel könnyebben megtudhatod a pontos melltartó méretedet

Ha sokszor szenvedsz amiatt, mert soha nem jó méretű melltartót veszel magadnak, akkor nyugi, érkezik a segítség! Ezzel a trükkel ugyanis pillanatok alatt kiderítheted a pontos méretedet!

Kép

4 csillagjegy, akinek május 5-én véget ér egy 15 éve tartó átok: fantasztikus év vár rájuk!

Hosszú és nehéz időszakot zárhat le 4 csillagjegy, ami pedig ezután következik, az több, mint csodálatos!