Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Üsd el az időt hasznosan, készíts otthon méhecskehotelt!

Üsd el az időt hasznosan, készíts otthon méhecskehotelt!
A nap cikke

4 csillagjegy, akinek május 11-én véget ér egy 15 éve tartó átok: óriási boldogság vár rájuk!

Rengeten nehézségen mentek keresztül ezek a csillagjegyek, ám most véget ér számukra egy 15 éve tartó átok!

Promóciók

A New Balance a legendás szürke színét ünnepli, a legnagobb sztárok pedig odáig vannak érte!

Promóciók

Továbbra is Magyarország vezető márkái között a SPAR

Olvasd el!

Napi horoszkóp május 11.: a Mérlegek napját váratlan fordulat határozza meg, a Bakoknak érdemes tudatosabban beosztaniuk az anyagi javaikat

A csillagok hétvégére is tartogatnak bőséggel izgalmakat, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

4 csillagjegy, akinek pénz hullik az ölébe a közeljövőben

Úgy tűnik, hogy extra szerencsés időszak érkezik néhány csillagjegy számára, akiknek maximálisan fellendülnek a pénzügyeik a közeljövőben!

Olvasd el!

Megszavazták: Ő lett a világ legjobb énekese 2024-ben

Az ismertség, a népszerűség és a tehetség is számít, ki számít a legjobban teljesítő előadónak a popkultúrában.

Olvasd el!

Egy intim gyantázó kitálalt: 8 elképesztő sztori, amit nem akarunk elhinni

Ezek után szem nem marad szárazon – vad sztorik következnek egyenesen a kozmetikusoktól.

Olvasd el!

Napi horoszkóp május 10.: a Rákok rendkívül céltudatosak, a Szüzek kissé bizonytalanok a párkapcsolatukat illetően

A hét utolsó munkanapján is izgalmak várnak, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

Facebook
Twitter
Pinterest
Az önkéntes karantén ideje alatt igazán hasznos elfoglaltság lehet egy méhecskehotel elkészítése.

Ha már úgy hozta az élet (na meg a koronavírus-járvány), hogy hosszabb távon otthonmaradásra kényszerülünk, miért ne töltenénk el ezt az időt hasznosan? Készítsünk házilag méhecskehotelt, vagy más néven darázsgarázst, így segítve a magányosan élő méhfajok szaporodását. Igaz kihelyezésük már március elejétől esedékes, amikor is az enyhén napsütéses napoknak köszönhetően megindulnak az első felfedezők virágokat és lakóbölcsőt keresni. Viszont nem kell csüggedni, a forgalom az utána lévő hónapokban, áprilisban és májusban lesz a legnagyobb. Ezután júniustól már feltűnően kevesebben fognak érkezni, de a nyár második felében még mindig várhatunk látogatókat.

Tudtad?


A világon élő méhek és darazsak szerteágazó fajainak csak a 10%-a él családokban, a többiek nem alkotnak együttműködő, hatalmas kolóniákat. Ezeknek a magányosan élő fajoknak igen nagy jelentőssége van, hiszen a beporzórovarok többsége is közülökvaló. A házi méhekkel ellentétben ők ujjnyinál nem vastagabb lyukakba petéznek, ahova a nőstény méh nektárt és virágport gyűjt, a darazsak pedig megbénított hernyókat, amikből majd a kikelő lárvák táplálkozhatnak. Miután lerakták a petéjüket, sárdugóval zárják le a járatot, hogy védelemben cseperedhessen csemetéjük és a bebábozódás után a kikelő rovar kirághassa magát, hogy elinduljon a nagyvilágba. Fontos tudni róluk, hogy nem támadnak. A házi méhekhez és a jellegzetes fekete-sárga mintás darazsakhoz képest még a lakóbölcsőjünél sem zavartatják magukat az emberek vagy a háziállatok közelében. Persze mint a legtöbbjüknek, nekik is van méregük és fullánkjuk, ezért ne nagyon piszkáljuk vagy fogdozzuk őket, hiszen védekezni fognak.

A méhecskehotel végülis egy mesterséges bölcső ezeknek a magányosan élő méh- és darázsfajoknak. Ide a fájdalmas szúrású, támadékony darazsak vagy házi méhek képtelenek beköltözni, mivel a szűk járatokban nincs helyük, ahol megépíthetnék a lépeket. Helymegválasztás szempontjából érdemes esőtől védett helyre rakni, hova a nap sugarai is eljutnak és lehetőleg virág is legyen a közelben. Lehet az az eresz alatt, keleti-délnyugati fekvésű ablakpárkány, erkély, tornác, de mehet még fára, falra is. Elhelyezése kifejezetten fontos olyan helyeken, ahol egyáltalán nem kedvelik, ha rovarok költöznek be a ház zugaiba, ezért különféle módszerekkel irtják ki onnan őket, megszüntetve ezzel életterüket. Ezt kiküszöbölve több opciónk is van hogy szállást készítsünk számukra, amit még takarítanunk se kell, mert minden évben megteszik ezt saját maguktól. Nézzük is meg, mik azok!

gif

A legegyszerűbb módszerhez nincs semmi másra szükségünk, mint kötözőre és valami üreges szerkezetű anyagra. Ez lehet nádszövet, nád, bambusz vagy óriás olasznád darabok, de van aki még szívószálat is bevetett erre a célra. De ha nem muszáj, maradjunk inkább a természetes, lebomló anyagoknál! A feladat annyi, hogy kötözzük össze jó szorosan a darabokat vagy tekerjük fel a nádszövetet és vágjuk 30 cm hosszúra! Győződjünk meg róla, hogy átjárhatók az üregek ezután rögzíthetjük is ott, ahol biztosan a helyén fog maradni.

Könnyített pálya a készítésnél, viszont ez is nagy segítség számukra.
forrás: Getty Images
Könnyített pálya a készítésnél, viszont ez is nagy segítség számukra.
Nehezített verzió, ami egy kis plusz odafigyelést és szerszámot igényel.
forrás: Getty Images
Nehezített verzió, ami egy kis plusz odafigyelést és szerszámot igényel.

A nehezebb változat elkészítésénél több mindent is felhasználhatunk. Amire biztos, hogy szükségünk lesz egy fúró vagy kézifúró, kinek mi az egyszerűbb vagy mi található meg otthon. Az alaphoz pedig használhatunk tüzifát, építékezésből, felújításból maradt gerendahulladékot, vagy aki esetleg erdő közelében él, hozhat onnan is alapanyagot hozzá. A teendő itt se sok, csak fúrjunk a kiválasztott alapba 2-10 milliméter átmérőjű lyukakat. Használjuk ki a felületet és próbáljunk minél több furatot vágni bele, de azért ne is zsúfoljok tele! Ezután már csak annyi feladatunk maradt, hogy kihelyezzük a megfelelő helyre, de itt is ügyelni kell az erős rögzítésre, nehogy baja legyen a benne lakóknak.

Akik pedig nagyobb kihívásra vágynak és a hardcore verzióját készítenék el, mert igazán jó barkácsmesterek, azoknak nem kell itt megállni. A már boltokban is megvásárolható mintára összeeszkábálhatunk házilag is egy mini faházikót vagy fakeretet, amibe az előzőekben megemlítettek mellé tehetünk még szorosan tobozokat, fakérget vagy feltekerve hullámpapírt. Ez a szép kompozíció nem csak otthont jelenthet a méheknek, de még a mi életterünket is szebbé varázsolják. Az alábbi videó egy kis segítség és inspiráció lehet ennek elkészítésében. Jó barkácsolást!


Ha még természetbarátabb kertre vágynál, érdemes megfogadnod a galériánkban lévő tippeket!

Galéria / 8 kép

Legyél te is antikertész: varázsolj a kertedből egyedi, buja vadont nyolc lépésben

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

A New Balance a legendás szürke színét ünnepli, a legnagobb sztárok pedig odáig vannak érte!

Promóciók

Továbbra is Magyarország vezető márkái között a SPAR

Kép

A legegészségesebb ebek: 10 kutyafajta, ami csak ritkán lesz beteg

Vannak olyan kutyusok, akiket bizony minden orvos szívvel ajánl, ugyanis soha nem betegszenek meg!

Kép

7 kedvenc akciófilmünk, ahol a nőké a főszerep: meghódították a férfias műfajt

Az akciófilmet nem kifejezetten tartják női műfajnak. A zsáner mindig inkább a hímek felségterületének számított, sokáig csak a férfinemből kerültek ki azok a hősök, akik száguldottak, ugrottak, gurultak, verekedtek és lövöldöztek első vagy többedik vérig, megmentve ezzel a párjukat, a családjukat, esetleg az egész világot.

Kép

Ezek a filmes helyszínek turistacélpontnak is kiválók

Ráadásul nem is csak a rajongóknak mondanak valamit, hanem a hollywoodi szereptől elvonatkoztatva is gyönyörűek.

Kép

3 étel, amivel 40 év feletti elkerülheted a hízást

Te is a menopauza kellemetlen tüneteivel küzdesz? Mutatjuk milyen gyulladáscsökkentő ételeket fogyassz, amikkel enyhítheted őket, ráadásul a súlygyarapodást is elkerülheted!

Kép

Májusi outfitlista: 10 szett, amit minden stílusos nő visel a hónapban

A májusban már pont az a jó, hogy egyre sűrűbben kell a nyáriasabb darabok után nyúlni. Íme egy kis outfitinspiráció!

Kép

Napi horoszkóp május 11.: a Mérlegek napját váratlan fordulat határozza meg, a Bakoknak érdemes tudatosabban beosztaniuk az anyagi javaikat

A csillagok hétvégére is tartogatnak bőséggel izgalmakat, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!