Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

15 egyszerű módszer, hogy boldogsághormonokkal töltsd fel a tested

15 egyszerű módszer, hogy boldogsághormonokkal töltsd fel a tested
A nap cikke

Nagyon úgy tűnik, hogy igaz: összejött a Bridgerton két sztárja a való életben

Ezek a fotók most ismét nagy figyelemnek örvendenek, és egyre többen vélik úgy, hogy egy párt alkot a két sztár.

Promóciók

A New Balance a legendás szürke színét ünnepli, a legnagobb sztárok pedig odáig vannak érte!

Promóciók

Ints búcsút a striáknak és a pigment- vagy napfény okozta foltoknak!

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Olvasd el!

Napi horoszkóp május 13.: a Bikák hatalmas lendületet kapnak, a Skorpiók elhamarkodottan ítélkeznek

A hét első napjára is izgalmakat ígérnek a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

9 dolog, amit a pasik csak akkor csinálnak, ha nagyon szerelmesek

Sokszor nehéz különbséget tenni vonzalom és igaz szerelem között, pedig óriási különbség van a kettő között, ami a férfiak esetében még inkább igaznak mondható.

Olvasd el!

Julia Roberts elárulta, mi történt a Micsoda nő álompárjával 23 évvel később: nem erre a válaszra számítottunk

Spoiler Alert: jobb, ha bekészíted a zsepiket, mielőtt elolvasod a színésznő válaszát...

Olvasd el!

Palvin Barbi gyönyörű erdei tündérnek öltözött: elképesztő szettben jelent meg

A magyar modell mindig meg tudja lepni a rajongókat.

Olvasd el!

4 csillagjegy, aki május végén megtapasztalja az igazi jólétet: váratlan gazdagság éri őket!

A májusi eső aranyat ér – szól a mondás. Ez pedig valóban manifesztálódni fog ebben a hónapban!

Facebook
Twitter
Pinterest
A boldogság egy megfoghatatlan érzés, valójában egy biokémiai folyamat eredménye. Négy hormon van, amelyeknek megfelelő mennyiségű termelődése eredményezi, hogy boldognak és elégedettnek érezzük magunkat. Ezek az úgynevezett boldogsághormonok: a dopamin, a szerotonin, az endorfin és az oxitocin. Mutatjuk, milyen tevékenységekkel segítheted, hogy tested bőven el legyen látva velük!

Ez az ÉVA Magazin.hu cikke.

Habár mindenki szeretne boldog lenni, de mindegyik „boldogság” egy kicsit más, mindegyiknek megvan a helye az életünkben. Ha az általános, hosszan tartó boldogság, elégedettség és folyamatos jó közérzet a cél, akkor optimálisabb a szerotonint „hajkurászunk”, ahelyett, hogy rövid ideig tartó dopaminlöketet adnánk csak időnként a testünknek, ami utána hamar elmúlik. Az endorfin és az oxitocin a társas kapcsolatainkban játszanak kiemelt szerepet, nem csoda, hogy termelődésük is akkor a legintenzívebb, ha szerelmesek vagyunk vagy kisbaba van a közelünkben.

Endorfin

Fájdalomcsillapító hormonnak is hívják, amely nagyobb mennyiségben szabadul fel például szülés során a fájdalmak enyhítésére. Valójában egy olyan, agyban termelődő neurotranszmitter, mely csökkenti a fájdalomérzetet a testben, és akár euforikus élményt is képes kiváltani. Az endorfint szokás a „ragaszkodás szubsztanciájának” is nevezni, mivel megnövekedett mennyisége kötődést, biztonságérzést és nyugalmat eredményez.

Az endorfin szükséges az idegrendszer hatékony működéséhez, a jó közérzethez és boldogságérzetünkhöz, csökkenti a stresszt, lassítja az öregedést. Az átlagember endorfinszintje sajnos tartósan a "normális" érték alatt van, ennek általános tünete a levertség és a depresszió.

Nézd meg, hogyan fokozhatod tested endorfin termelését!

Galéria / 4 kép

Endorfin serkentő tippek

Megnézem a galériát

Oxitocin

A pozitív társas kapcsolatok, a társas visszajelzés egészségre gyakorolt hatásának biológiai hátterében idegrendszeri és hormonális mechanizmusok állnak, melyek közül az egyik legfontosabb az oxitocin hormon, ami a szexualitás, szülés során betöltött szerepén túl az adott és kapott együttérzésről, és a bizalom érzéséről is gondoskodik, az anyaméhben eltöltött időtől kezdve életünk végéig rendkívüli befolyása van életminőségünkre, hangulatunkra, boldogságunkra.

A hormon az elfogadó (nem csak emberi) kapcsolatok egészségvédő hatásának a közvetítője, szorongást, gyulladást, és fájdalmat csillapít, képes tartósan csökkenteni a stressz szervezetünkre gyakorolt káros hatásait. Az oxitocin fokozza a kötelékteremtésre, érzelmi kontaktusra való hajlamot, társas kapcsolatokban javítja a kommunikáció pontos felismerését és a bizalmat, tartós antistressz hatása van, részben ezzel magyarázzák a nők magasabb élettartamát.

Nézd meg, mely tevékenységek hatására termelődik oxitocin a szervezetedben!

Galéria / 3 kép

Oxitocint termelő tevékenységek

Megnézem a galériát

Szerotonin

Mi a közös a csokoládéban, a napfényben és a jó hangulatban? Mindegyiknek köze van a szerotoninhoz. A szerotonin szervezetünkre szövethormonként hat, agyunkban pedig ingerületvivő, tudományos nevén neurotranszmitter, amely lehetővé teszi az idegsejtek közötti információátadást. E hormont meglehetősen nagy mennyiségben találjuk meg a gyomor-bél traktusban, a vérlemezkékben (trombociták) és az agyban. Erősen hangulatjavító, lazító, alvást elősegítő, depresszióellenes, fájdalomcsillapító, motiváló hatású, ugyanakkor a szénhidrátéhséget is tompítja. Testünk a szükséges mennyiséget a triptofán nevű aminosavból állítja elő, B6-vitamin segítségével. Ebben a természetes napfénynek is szerepe van.

Íme a szerotonin termelődését fokozó aktivitások!

Galéria / 4 kép

Szerotonin termelődést fokozó aktivitások

Megnézem a galériát

Dopamin

A dopamin az agyban termelődő vegyület, amelyet a hipotalamusz termel. A szerotonin és a dopamin között az a különbség, hogy bár mindkettő neurotranszmitter, de míg az előbbi hangulatszabályozóként működik, addig a dopamin az „öröm központhoz” kapcsolódik.Az öröm és a jutalom pillanataiban dopamin árasztja el a testünket és amikor ez a szint alacsony, akkor motiváció hiányát és tehetetlenség érzetét érezzük. Az agy jutalmazási rendszere szorosan kapcsolódik a dopaminhoz. A neurotranszmitter elősegíti az élvezet és a megerősítés érzéseit, ami motivációhoz vezet.

Íme a dopaminszintet emelő tevékenységek!

Galéria / 4 kép

Dopaminszintet emelő tevékenységek

Megnézem a galériát

Éva Magazin

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

A New Balance a legendás szürke színét ünnepli, a legnagobb sztárok pedig odáig vannak érte!

Promóciók

Ints búcsút a striáknak és a pigment- vagy napfény okozta foltoknak!

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Kép

6 ártalmatlannak tűnő tünet, amit valójában betegségre utal

Érdemes megnézetni magadat egy orvossal, ha az alábbiak közül bármit viszonylag gyakran tapasztalsz.

Kép

MINDEN, amit látnod kell májusban a Disney+-on

A streamingszolgáltató platformjára izgalmas sorozat, megható film és exkluzív dokufilm is felkerült az utóbbi hetekben: ne hagyd ki ezeket!

Kép

6 különleges, ám kevésbé ismert gyümölcs, mely rendkívül jótékony hatással lehet szervezetedre

Ha gyümölcsről van szó, mindenkinek a klasszikus téli kedvencek, így az alma, banán és a mandarin, illetve a nyári vitaminbombák, például az eper, a málna vagy az ananász jut eszébe. Pedig mégis mennyi olyan egzotikus másfajta gyümölcs van, ami bár kevésbé elterjedt és ismert, mégis valódi ízbomba, és igen jótékony hatású is lehet a szervezetre nézve!

Kép

6 jel, hogy olyan kapcsolatot erőltetsz, aminek nincs értelme

Nem könnyű beismerni magunknak, hogy olyan ember mellett kötöttünk ki, aki valójában nem tehet minket boldoggá hosszútávon, de ha az alábbi jeleket észreveszed magadon, az már mindenképpen szakító-ok!