Hogyan lesz hetekig zamatos több hétig a zöldfűszered?

Nóri/Éva magazin
Mojzes Nóra

A friss zöldfűszerektől jóval finomabbak lesznek az ételek, mint szárított társaiktól, így, hacsak nem tartasz otthon cserépben vagy veszed meg minden alkalommal frissen, amikor főzöl, sajnos nem élvezheted az igazi aromájukat. Most eláruljuk, hogyan kell őket sokáig frissen tartani!

Egyesek szárítják, mások felaprítják, majd fagyasztják, megint mások fűszervajba teszik a zöldfűszereket és így tartósítják, illetve adják hozzá az ételekhez. Én fagyasztani kifejezetten csak télire szoktam, vajba tenni nyáron a grill húsokhoz és zöldségekhez, de amit egész évben alkalmazok, az egy egyszerű, de hathatós trükk: egy mini üvegházat tartok fent a zöldeknek a hűtőmben. Ezzel a praktikával pedig hetekig friss, ropogós, ízletes zöldek várják 0-24-ben a polcon, hogy segítségül hívjam őket, ha épp összedobnék valami finomat.

Hiába veszel egy csokor friss zöldfűszert, zöldpetrezselymet, bazsalikomot vagy kaprot, ha nem használod fel azonnal, egy-két napra rá már közel sem lesz olyan intenzív íze és állaga.

A fonnyadt, elsárgult zöldpetrezselyemnél pedig nincs szomorúbb látvány!

-
forrás: Nóri/Éva magazin
Ezzel az egyszerű trükkel akár heteken át friss maradhat a zöldfűszered!
Olvasd el ezt is!
A zöldfűszer-ápolás meglepő titkai


Amitől hamar frissességüket vesztik a fűszernövények

  • Túl sok nedvesség: ettől könnyen bepenészedhet

  • Túl kevés nedvesség: ettől hamar elszárad

  • Túl sok fény: ettől hamar elsárgul

  • Túl sok oxigén: ettől pedig hamar megbarnul a levegő hatására

Most mutatok egy szuper trükköt, amivel bármelyik lágyszárú zöldfűszert frissen tarthatod akár egy-másfél héten át. (A rekord nekem egyébként két és fél hét volt a zöldpetrezselyem esetében, utána megettem ugyan, de lehet, hogy bírta volna még.)

Hogyan lehet hetekig friss zöldfűszered?

  • Fogj egy csokor friss zöldfűszert, majd vágd vissza egy kicsit a szárait.

  • Állítsd egy pohárba vagy befőttesüvegbe. Önts alá egy kevés vizet, ez nagyjából 2-3 ujjnyi mennyiséget jelent. (Ha szeretnéd meg is moshatod előtte, de abban az esetben, mindenképp szárogasd meg utána a fűszernövénykét.)

  • Fogj egy nejlonzacskót, majd húzd rá a növényre úgy, hogy teljesen befedje, majd tedd a hűtőszekrénybe.
forrás: Nóri/Éva magazin
Két perc időráfordítás, két hét frissesség!

Ez a módszer a lágyszárú fűszernövényeknél, mint a kapor, snidling, menta, bazsalikom, petrezselyem, kapor vagy koriander, egytől egyig tökéletesen beválik!

Ha a keményszárú zöldfűszereket szeretnéd hosszabb ideig tárolni, mint a csombor, zsálya, rozmaring, kakukkfű vagy oregánó, akkor pedig a következőket kell tenned: fogj egy pár szál ágacskát, tekerd be papírtörlőbe, tedd egy frissentartó tasakba, majd pedig a hűtőszekrénybe.

Ha pedig nincs kedved ezekkel a trükkökkel bajlódni, de szeretnél friss zöldfűszerekkel főzni, esetleg hozz létre egy mini fűszerkertet az erkélyen vagy az ablakpárkányon!

Nézd meg a galériánkat - 8 kép
8 ötlet mini fűszerkert készítéséhez
Olvasd el ezt is!
Mi történik akkor, ha babérlevelet égetsz? Valami fantasztikus dolog!