Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Sosem késő elkezdeni! Tedd próbára magad a 15-napos zero waste kihívásban

Sosem késő elkezdeni! Tedd próbára magad a 15-napos zero waste kihívásban
A nap cikke

Rossz dolgok történnek veled? 6 jel, hogy valaki elátkozott téged

Sokszor csak azt hisszük, hogy pusztán balszerencsések vagyunk, pedig könnyen lehet, hogy egy ártó személynek "köszönhetjük" mindezt. Íme a jelek!

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Táplál, feszesít, regenerál: ebben rejlik a fátyolmaszk szuperereje

Promóciók

Ismerd meg a Nothing Phone (2a) sokoldalú, világító hátlapját!

Promóciók

Egy szelet Olaszország a GOBUDA Mall-ban

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Olvasd el!

Napi horoszkóp április 18.: az Ikreknek nagyszabású terveik vannak, a Szüzeknek érdemes a saját érdekeikért kiállniuk

A hét második felében is izgalmak várnak az egyes csillagjegyekre, érdemes tehát, hogy mit üzennek a csillagok!

Olvasd el!

4 csillagjegy, aki hatalmas pénzesőre számíthat május előtt: igazi vagyonra tesznek szert!

A májusi eső aranyat ér – tartja a mondás, ami idén májusban új értelmet nyer egyes csillagjegyek számára.

Olvasd el!

Schumacher fia és magyar barátnője, Vivi már 6 éve alkotnak egy párt: süt róluk a boldogság – FOTÓ

David Schumacher és Keszthelyi Vivien 7 éve ismerkedtek meg egymással.

Olvasd el!

4 csillagjegy, akinek egy sorsfordító esemény fogja megváltoztatni az egész életét a közeljövőben

Vajon te is rajta vagy a listán?

Olvasd el!

A TikTok népszerű sziámi ikrei tabuk nélkül beszéltek a nemi életükről és a halálról: csak az egyikük randizik

Carmen Andrade és Lupita Andrade számtalan kérdést kaptak az évek során arról, hogyan telnek a napjaik és persze a magánéletükről. Ők pedig nem féltek megválaszolni ezeket!

Facebook
Twitter
Pinterest
Lehetsz kezdő vagy haladó is, az alábbi kihívást érdemes végigcsinálnod!
A cikk támogatója a dm

1. nap: Nézd át, mi lapul a hűtőben, kamrában

A Greenly¹ statisztikája szerint éves szinten az élelmiszerek 30%-a kerül kidobásra. Ebben benne vannak a meg nem vásárolt, lejárt szavatosságú termékek, az el nem fogyasztott éttermi fogások, de az is, amit megveszünk, és mégsem használunk fel. Mindenkivel megesett már, hogy a hűtője mélyén felejtett némi zöldséget, felvágottat vagy egyéb élelmiszert, épp ezért érdemes rögtön ezzel kezdenünk a kihívást. Nézd át az első napon, mi minden lapul a konyhádban, és írd össze őket lejárati idő szerint. Tervezd meg, mit tudnál készíteni belőlük vacsorára, ebédre, reggelire, és mi az, ami még hiányzik esetleg a kitalált recept összetevői közül, így biztosan felhasználva az élelmiszereket.

2. nap: A mai bevásárlásnál figyelj a csomagolásokra

Természetesen megcserélheted ezt a kihívást a holnapival, ha te épp nem ma mész bevásárolni. A lényeg, hogy tudd, a heti bevásárlás során számos fontos lépést tehetünk meg azért, hogy csökkentsük a hulladéktermelésünket. Az egyik, és egyben legfontosabb az, hogy mindig legyen nálad saját bevásárlószatyor, vászontáska, figyeld meg az élelmiszerek csomagolását (mi és mennyire újrahasznosítható) és lehetőleg egy újrahasznosítható zöldség- és gyümölcs zsák is legyen kéznél. Ez utóbbi azért is fontos, mert a nejlonszövet 30-40 év alatt bomlik le, míg a lycra és a poliészter 500+ év alatt², így az újrahasznált zsákkal rengeteg hulladékot megspórolsz.

JOY-tipp: Válaszd a dm 100% bio pamutból készült gyümölcs- és zöldséghálóját, amely strapabíró, többször használható és mosható!

Kép
forrás: dm

3. nap: Legyen a kávézásod zero waste

Amikor kávét veszel elvitelre, valószínűleg eldobható pohárban hozod el. Bár ma már ezen a téren is próbálnak figyelni az újrahasznosításra, a tény, hogy globálisan, egyetlen év alatt 500 milliárd elviteles kávéspoharat készítenek, és ezek nagyrésze szeméttelepeken, óceánokban köt ki, nagyon ijesztő. Pláne, hogy a legtöbb hiába papír, a belseje hőálló műanyag, így nem kerülhet a papír szelektív kukákba. Rengeteget lefaraghatsz a saját hulladéktermelésedből, ha ilyenkor magaddal viszel egy újrahasznosítható poharat, bögrét.

4. nap: Olvass utána a szelektív hulladékgyűjtés szabályainak

Azt biztosan te is tudod, hogy mit dobunk a komposztba vagy az üveg és a műanyag szelektív kukákba, de ismered a csomagolásokon található összes kis jelzést és azok jelentését? Van, amelyik kidobható szelektíven, de csak elmosást követően, van olyan csomagolás, aminek egyik fele újrahasznosítható, másik fele nem, és olyan is, amit nem szabad kidobni szelektív kukákba (ezt például 7-es számmal és/vagy other felirattal jelzik). De lehet, hogy eddig azt hitted, a blokkot kidobhatod, mert papír, ám ez valójában hőpapír, így nem mehet a papírosba, ahogy a zsíros pizzásdoboz sem. A neten rengeteg leírást találhatsz, ezt érdemes kijegyzetelve kiakasztani a konyhába, hogy mindig kéznél legyen az útmutató!

5. nap: Nézz utána, milyen zöldséget, gyümölcsöt, esetleg fűszernövényt termeszthetsz magadnak otthon

Hobbinak sem utolsó, ha megismerkedsz ezek termesztésével! És jó hír, hogy nem feltétlenül szükséges hozzá kert, sőt, van, amihez még egy erkély sem. Bizonyos zöldségek ugyanis a lakásban is termeszthetők. Ilyenek elsősorban a fűszernövények, de a koktélparadicsom, chili paprika, rukkola is jól érzi magát bent, még télen is, csak a megfelelő körülményeket (hőmérséklet, páratartalom) kell megteremteni. Jó ötlet, ha öntözéshez esővizet használsz (amennyiben persze van lehetőséged összegyűjteni).

6. Válts újrahasználható üvegre, kulacsra

A műanyag flakonok jelentős részét teszik ki a környezetszennyezésnek, hiszen statisztikák szerint egy év alatt 400 millió tonna műanyag hulladékot termelünk globálisan³. A szelektív hulladékgyűjtés fontos és jó irány, de sajnos mindent így sem tudnak újrahasznosítani teljes mértékben. Ezért szuper, ha elsők között, a kihívás 6. napján lecseréled a műanyag flakont újrahasználható kulacsra, üvegre! Előnye, hogy mindig magadnál tudod tartani, bárhol újratöltheted, bizonyos anyagok hidegen vagy melegen tartják az italod, ráadásul biztosan motivál arra, hogy megnézd, egyetlen hét alatt mennyi műanyagot "spóroltál" meg ezáltal.

7. nap: Nézd át a szépségápolási termékeidet ökobarát szempontból

A szépségápolás terén is érdemes lehet bevezetni változtatásokat, kezdve az apró lépésektől a nagyobbakig. Meg szoktad nézni, hogy az általad használt termék csomagolása mennyire ökobarát, és hogy cruelty-free eljárási móddal tesztelik-e őket? Ma már ezeket is feltűntetik, így ha elfogytak a most is használatban lévő beauty termékeid, érdemes lehet a következő vásárlásnál ezeket a részleteket is ellenőrizni. Tudtad, hogy például egy nőnek egyetlen év alatt átlagosan 1500 vattakorongra van szüksége? A pamut előállítása viszont rengeteg vízre szorul, és ezek csak egyszer használatosak. Ezért érdemes legközelebb bio-pamut vagy mikroszálas sminklemosó korongot választanod, hiszen ezek alaposan tisztítják a bőröd, és még mosógépben is moshatók!

JOY-tipp: Szerezd be a dm-ben az ebelin sminklemosó korongot mosóhálóval, ami bambuszvizkózból és pamutból, ÖKO-TEX® Standard 100 szabvány alapján készült

Kép
forrás: dm

8. nap: Járj utána, hogyan lehet a takarítás nálad is zero waste vagy less waste

Ha tisztítószereket, mosószert vásárolsz, nagy eséllyel műanyag csomagolásban tudod megvenni a termékeket. Arról nem is beszélve, hogy sokszor ezekben olyan összetevők vannak, amelyek károsak nemcsak a környezetre, ivóvizekre, de az egészségre is. A mai kihívás során nézd át, milyen tisztítószereket használsz, milyen összetevőik vannak, és ezek közül mi az, ami ártalmas ilyen szempontból. Fokozatosan kezdd el aztán ezek lecserélését, nézd meg, akár te hogyan tudsz például szódabikarbóna, citromsav segítségével tisztítószert csinálni, vagy próbáld ki a tisztító tablettákat! De az is szuper ötlet, ha például a termékeken az EU Ecolabel logót keresed, az ezzel rendelkező termékek és szolgáltatások teljes életciklusuk során bizonyítottan alacsonyabb környezeti terhelést okoznak.

9. nap: Mire figyelj a mosásnál? Erre!

A ruhák mosása, tisztítása is lehet környezetbarátabb, és ehhez szerencsére nincs szükség az életed teljes átszervezésére. Szakértők javasolják, hogy sose indíts mosást egy-két ruháért, inkább mindig várd meg, hogy tele legyen a mosógép, és azokat a ruhákat, amelyekhez nem szükséges magas hőfok, leginkább 20°-on mosd ki. A Leeds Egyetem kutatása szerint a rövidebb ideig tartó, hidegebb vizes mosás ráadásul csökkenti a mikroanyagok minőségének romlását⁴.

A másik, amire megéri figyelni, hogy milyen mosószert használsz. Szuper hír, hogy ma már olyan termékeket is találhatsz, amelyek organikus, környezetbarát alapanyagokból készülnek, újrahasznosított műanyag flakonban. Sőt, ezt még lehet fokozni is az utántölő automaták segítségével! Budaörs után 8 budapesti dm üzletben vált elérhetővé az utántöltő automata, a csomagolásmentes-hálózat bővítésének újabb fontos mérföldköve. A készülékből kétféle textilöblítőt és mosógélt tölthetsz kétliteres kiszerelésben, így még inkább csökkentve a műanyagok használatát!

10. nap: Ne dobd ki! Inkább ajándékozd el vagy tervezd újra

Általában tavasszal és ősszel szeretünk nagytakarítást csinálni, amikor azt is átvesszük, mi az, amire nincs szükségünk. Ez a kihívásunk 10. pontja; nézd át, mi minden lapul a szekrények, fiókok mélyén, és mi az, amire már nincs szükséged. Ezeket semmiképp se dobd ki, hanem gondold át, mi mindenre tudnád újrahasznosítani, esetleg kinek tudnád odaajándékozni. Régi pólóból például táskát is készíthetsz, ami a bevásárlásoknál jól fog jönni, de az is biztos, hogy ha neked nincs esetleg időd DIY projektekre, valaki a környezetedben örülni fog neki!

11. nap: Iratkozz le a papír alapú számlákról

Rengeteg papírhulladékot termelünk pusztán azáltal, hogy papír alapon kapunk még mindig bizonyos számlákat. Szerencsére ma már van lehetőség digitális számlákra váltani, amelyek nemcsak kényelmesek, hiszen egy-két kattintással befizetheted őket, de rengeteg papírt is megspórolnak. Gondold végig, milyen leveleket kaptál az utóbbi időben, és ellenőrizd, hol tudnál váltani, hol van mobilapplikáció esetleg, ami még inkább megkönnyíti a hétköznapokat.

12. nap: A munkahelyeden mindig legyen nálad ételhordó

A hosszú munkanapok után érthető, ha nincs időd és/vagy energiád főzni, a másnapi ebédet pedig inkább a munkahelyedhez közel szerzed be. Viszont ahelyett, hogy minden alkalommal új ételhordót kapnál, inkább tarts magadnál egy, lehetőleg üvegből készült darabot, hiszen egy praktikus, jól záródó üveg ételhordóval rengeteg műanyag szemetet spórolhatsz meg. Apropó csomagolások, a reggelidet alufóliába teszed? Bár ez is véd, sajnos négyszer több energiát igényel előállítani, mint a papír esetében. Ha mégis ezt választanád, szuper hír, hogy a dm Profissimo alufóliája újrahasznosított, és előállításához 95%-kal kevesebb energia kell, mint az új alapanyagból készült esetén.

13. nap: Nézd át, mi mindent tudnál lecserélni az otthonodban ökobarátra

Van jó néhány olyan használati eszköz az otthonodban, amit le lehetne cserélni ökobarát verzióra? Természetesen nem egyetlen nap alatt kell erre sort keríteni, hiszen ez egy folyamat, amely időt és elhatározást igényel. A mai kihívás lényege az, hogy első körben nézd át, melyek azok a tárgyak, amelyeknek találnál ökobarátabb alternatívát, ha elfogynak, vagy cserére szorulnak. Szalvéta helyett az úgynevezett újraszalvéta hódít mostanában teret a szendvicsek csomagolásánál, műanyag fogkefe helyett pedig egy bambusz verzió szuper választás. Pláne, hogy éves szinten 3,5 milliárd darab műanyag fogkefe kerül kidobásra, míg egy bambusz fogkefe nyele 100%-ban komposztálható, és környezetbarátabb az előállítása is.

JOY-tipp: Érdemes lehet továbbá kipróbálni a menstruációs bugyit is, amely segíthet, hogy kevesebb tisztasági szert kelljen beszerezned. A dm-ben például kapható a Jessa mosható menstruációs fehérnemű, amely fenntartható alternatívát nyújt.

Kép
forrás: dm

14. nap: Készíts házi snacket, csomagolásmentesen

Rengeteg hulladékot termelünk azáltal, hogy néha akár többszörösen becsomagolt nasikat vásárolunk magunknak. Pedig ezeket is le lehet cserélni környezetbarát verzióra! A csomagolásmentes boltokban rengeteg alapanyagot beszerezhetsz újrahasznosítható üvegekben, tárolókban, kezdve a magvaktól a gyümölcsökön át a tejtermékekig, lekvárokig és fűszerekig. Nézz ki előre néhány nasis receptet, írd össze a hozzávalókat, majd szerezd be őket egy ilyen boltból. Meg fogsz lepődni, mennyi hulladékot megspóroltál, arról nem is beszélve, hogy biztosan nagyon jó érzéssel tölt el a tudat, hogy te is tettél a környezetedért!

15. nap: Ismerkedj meg a komposztálás alapjaival

A kihívásunk végére hagytuk a komposztálást, hiszen aki nem jártas még a témában, a 15. napra már sokkal bátrabban veti bele magát ebbe is. Ez azért is fontos dolog, mert a legtöbb élelmiszerhulladék szeméttelepekre kerül, ahol aztán metán gáz képződik általuk, és üvegházhatás alakul ki. Ha komposztálsz, akkor viszont az ételmaradékok segítségével humuszszerű, tápanyagban gazdag anyag keletkezik, ami a talajnak és a növényeknek is jót tesz.

A legtöbben kertben tartják a komposztáló kukát (mellé egy komposztáló zsák is jól jöhet, a könnyebb ürítés miatt), de lakásban is lehet, utóbbinál érdemes viszont egy jól szellőző helyiséget választani. Beszerezhetsz kisebb méretű konyhai komposztálót, erkélyre akár ládát vagy kukát, de kipróbálhatod a gilisztakomposztálót is. Érdemes utánajárni, az otthonod mire nyújt lehetőséget (Budapesten közösségi komposztálásra is van lehetőség), és készíteni egy tervet is, milyen gyakran üríted a kukát. Ha pedig nincs kerted, hogy elásd a kuka tartamát, nézz utána, hol lehet leadni; szerencsére erre is van már lehetőség!

A dm hisz abban, hogy a mindennapi szokások megváltoztatásával nagy eredményeket lehet elérni - mindenki máshol tart a környezettudatos életmódban, ezért fontos, hogy a tagok egymást is segítsék, jó példát és erőt adjanak azoknak, akik még csak az út elején járnak. Csatlakozz te is zárt Facebook csoportjukhoz, gyűjts tippeket, oszd meg tapasztalataidat másokkal!

Ha pedig végére értél a kihívásnak, ezt is érdemes kipróbálni!

Galéria / 4 kép

4 különleges recept banánhéjból a zero waste jegyében

Megnézem a galériát

Források: Greenly, TwinEnviro, WeForum, ScienceDaily

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Táplál, feszesít, regenerál: ebben rejlik a fátyolmaszk szuperereje

Promóciók

Ismerd meg a Nothing Phone (2a) sokoldalú, világító hátlapját!

Promóciók

Egy szelet Olaszország a GOBUDA Mall-ban

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Kép

8 desszert, amit bűntudat nélkül ehetsz - nem hizlalnak és finomak is!

Mutatjuk azoknak a kalóriaszegény desszertek listáját, amikből nyugodtan válogathatsz a diéta alatt is!

Kép

Dobj el mindent: megjelent Azahriah új albuma!

A dalszerző-előadó skatulya I. című lemezén a már jól ismert mariana.árok és a cipoe számok mellett hat új dal is szerepel.

Kép

28 emlékezetes autós film, amit látnod kell

Az autó egy filmben lehet főszereplő vagy kulcsfontosságú kellék – egy biztos: sokszor tesz emlékezetessé egy-egy jelenetet.

Kép

A csillagjegy, akinek kész katasztrófa lesz az élete április végéig

Ezeknek a csillagjegyeknek nem lesz szerencséje mostanság.

Kép

Ijesztő, de ezt a 6 dolgot a telefonod is tudja rólad!

Adatok, üzenetek és helyszínek – mi mindent tud rólad a telód? Most kiderül!