Cikkek neked
Joy NowJoy Now

Ez történik most velünk, Joyosokkal

Még több bejegyzés mutatása

Csatlakozz hozzánk a viberen!

A szülés az új szingliség? – Trendek a családi állapotok körül

A szülés az új szingliség? – Trendek a családi állapotok körül
Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek
Szerencsére a magazinok címlapjain fiatal, huszonegy-két éves anyákkal éppúgy találkozunk, mint azokkal a nőkkel, akik jóval a negyvenedik születésnapjuk után vállalták az első babát. Nemzetközi fronton a 24 évesen gyereket vállaló Adele éppúgy menő, mint a 41 évesen szülő Mariah Carey, hazai terepen pedig Csobot Adél 21 éves korban bekövetkezett anyaságának éppúgy örülünk, mint Pásztor Annáénak, aki 41 évesen szült először, és ma már a harmadik gyereket tervezi. Lassan megszokjuk, hogy mindenki életében máskor jön el a pont, amikor családot alapít, és akkor sem történik tragédia, ha valaki úgy dönt, hogy egész életében gyermektelen, netán emellé még egyedülálló is marad.

„Szinglinek” lenni sosem divat volt, csak felszabadító érzés kimondani, hogy ilyen is van
Rengeteg cikkben olvasok arról, hogy a „szingliség” egyfajta modern divathóbort, aminek több tucat fiatal dől be: élvezik az életet, buliznak, utaznak, a karrierjüknek szentelik minden idejüket, nemritkán boldog-boldogtalannal ágyba bújnak, aztán harminc fölött beparáznak, hogy eljárt fölöttük az idő, ketyeg az óra, és kétségbeesetten próbálnak tartós kapcsolatot kiépíteni. Akiknek ez nem jön össze, azoknak marad a magányos gyerekvállalás, esetleg a mesterséges megtermékenyítés ridegsége, hiszen társat találni bármikor lehet, de a gyerekvállalás biológiai keretei ehhez képest viszonylag szűkek.
Míg konzervatív berkekben a „szingliséget” szívesen ábrázolják önző, rossz döntésként a korai családalapítással szemben, fontos tudni, hogy az életünket, egészségünket, jóllétünket érintő kérdéseket sosem múlékony trendek alakítják, hanem a lehetőségek, amelyek a rendelkezésünkre állnak.
Azzal, hogy ma – őseink idejével ellentétben – már nem kötelező húszéves korig férjhez menni és minden évben gyereket hozni a világra, hanem a nő és a férfi önállóan is élhet, egyre többen vállalják fel azt, amit lehetőség híján évszázadokon keresztül nem tehettek: nem mennek bele a család nyomására méltatlan, de praktikus kapcsolatokba, és a közösség érdeke helyett a saját egyéni boldogságukat tartják szem előtt.

A cikk itt még nem ért véget! A folytatásért KATTINTSATOK IDE!

Kép

A VOUS.hu és a JOY.hu stratégiai együttműködést kötött, hogy a két olvasótábor még több izgalmas, érdekes témát olvashasson. Mostantól naponta találkozhattok a VOUS szerzőinek cikkeivel itt nálunk, és mi is vendégszerzősködni fogunk új barátnő-oldalunknál, a VOUS.hu-nál. További jó olvasgatást, VOUS- és JOY-lányok!

Ajándék apának: 1 éves előfizetés 30% kedvezménnyel
Borító
A kereséshez kezdj el gépelni!