Vendéglátósok árulták el a legnagyobb titkokat a borravalóról

Izabella

Most akkor mit is illik?

Mondhatnánk, hogy kétféle ember van: aki ad borravalót és aki nem, de akár lehetne ez a kétféle a volt már vendéglátós és a nem volt vendéglátós. Aki tapasztalta már, milyen étteremben, szállodában, bárban vagy szórakozóhelyen dolgozni, annak szinte biztosan eszébe jut a felszolgálók és pultosok számára egy kis extra juttatást adni a kedvességükért. A vendéglátásban dolgozók pedig nagyon örülnek neki, feltéve, ha megtarthatják. Mert bizony gyakran előfordul, hogy szó sincs ilyenről.

A legjobb tanács a borravalóval kapcsolatban, hogy kérdezd meg, a személyzet megkapja-e

- mondta Eszti, aki már 10 éve pincérnőként dolgozik.

Eszti ugyanis a 10 év vendéglátózás során többféle borravalórendszerrel megismerkedett.

  • Vannak olyan helyek, ahol a személyzetnek az a tagja teheti el a jattot, aki kapta.
  • Vannak olyan helyek, ahol szétosztják az aznap dolgozók között.
  • Olyan helyek is léteznek, ahol a hónap végén minden dolgozó között szétosztják az extra pénzeket.
  • És persze van, ahol azt egy az egyben le kell adni.

Az egyik étteremben egészen korrekt módszer lett bevezetve: mindig azok között lett a napi borravaló szétosztva, akik aznap dolgoztak. Ha az egész személyzet között van elosztva, szerintem igazságtalan, hiszen aki aznap pihent, miért is kapna jutalompénzt?
A legidegesítőbb az volt, mikor annak ment a jatt, aki kapta, de ilyenkor vita alakult ki a személyzet tagjai között, hiszen többen erőszakosan "rárepültek a zsírosabb falatra", azaz azokra a vendégekre, akikről tudták, hogy sok borravalót adnak.

- mesélte Eszti.

Azért a vendéglátósok élete sem csak játék és mese. Hallottál már a gonoszról, a csúf, mindent megfigyelő kameráról?

Nálunk minden egyes pénzt fel kell mutatni a kamerába, mielőtt a kasszába tesszük, hogy a főnök lássa, nem csempészünk be valamit a zsebünkbe. Persze, nyilván ki lehetne trükközni, de senki sem kockáztat

- mondta Tomi, aki 4 éve pincérkedik.

Ahol Tomi dolgozik, ott nem kerül elosztásra a borravaló, kizárólag azokon a napokon, amikor a forgalom egy bizonyos, megbeszélt összeg fölé megy. Ezt a főnökség motivációnak szánja, hogy a felszolgálók minél jobban teljesítsenek és ösztönözzék a nagy forgalmat. Persze, ők jobban örülnének, ha simán megtarthatnák a jattot.

Van, ahol nevelési célzattal nem elfogadható a borravaló:

Az én főnököm kijelentette, hogy nem kapunk egy forintot sem a jattból, mert nem azért kell a vendéggel jó fejnek lenni, hogy "tejeljen". Ha a vendég borravalót adna, én mindig udvariasan megmondom, hogy felesleges, mert úgysem tarthatom meg

- mesélte Anna.

Néhány tipp a borravalóval kapcsolatban


A borravaló nem kötelező, hanem opcionális.

Mindig kérdezd meg, kinek megy a jatt. Ha azt a választ kapod, hogy a tulajdonos teszi el, de annyira tetszett a hely, hogy ezt borravalóval jutalmaznád, nyugodtan add oda. Ha viszont kifejezetten a személyzetnek szeretnéd adni, nem a tulajnak, nem szégyen olyankor nem jattolni.

Ha kártyával fizetsz, a borravalót add oda külön készpénzben, így könnyebb a személyzetnek számolnia vele.

Sose valakinek a zsebébe csúsztasd, hanem szépen add a kezébe a pénzt, és köszönd meg a kiszolgálást.

Külföldön mindig tájékozódj, érdemes-e jattolni, ugyanis vannak olyan országok, ahol kifejezetten sértésnek számít a borravaló.

A borravaló és a szervizdíj sem összekeverendő!

Mi a különbség a borravaló és a szervizdíj között?


Magyarországon több, mint 10 éve vezették be, külföldön régebb óta jellemző a szervizdíj, ami nem önkéntesen adható, hanem egyes éttermek kiszámlázzák. Ez a felszolgálás díja, illetve a tányérok tisztításáé. Ha a szervizzel kifejezetten elégedett vagy, a szervizdíjon felül is szokás borravalót adni. A szervizdíjat nem a felszolgáló kapja, hanem az étterem költségeit fedezi.

Olvasd el ezt is!
Ezt az italt soha ne rendeld a repülőn, ha nem akarod magadra haragítani a légiutas-kísérőket

Ha szeretnél még éttermi titkokat megtudni, olvasd el ezeket:

Nézd meg a galériánkat - 6 kép
Hihetetlen titkok arról, amit csak az éttermi dolgozók tudnak...