Vendéglátósok árulták el a legnagyobb titkokat a borravalóról
Most akkor mit is illik?
Mondhatnánk, hogy kétféle ember van: aki ad borravalót és aki nem, de akár lehetne ez a kétféle a volt már vendéglátós és a nem volt vendéglátós. Aki tapasztalta már, milyen étteremben, szállodában, bárban vagy szórakozóhelyen dolgozni, annak szinte biztosan eszébe jut a felszolgálók és pultosok számára egy kis extra juttatást adni a kedvességükért. A vendéglátásban dolgozók pedig nagyon örülnek neki, feltéve, ha megtarthatják. Mert bizony gyakran előfordul, hogy szó sincs ilyenről.
A legjobb tanács a borravalóval kapcsolatban, hogy kérdezd meg, a személyzet megkapja-e
- mondta Eszti, aki már 10 éve pincérnőként dolgozik.Eszti ugyanis a 10 év vendéglátózás során többféle borravalórendszerrel megismerkedett.
- Vannak olyan helyek, ahol a személyzetnek az a tagja teheti el a jattot, aki kapta.
- Vannak olyan helyek, ahol szétosztják az aznap dolgozók között.
- Olyan helyek is léteznek, ahol a hónap végén minden dolgozó között szétosztják az extra pénzeket.
- És persze van, ahol azt egy az egyben le kell adni.
Az egyik étteremben egészen korrekt módszer lett bevezetve: mindig azok között lett a napi borravaló szétosztva, akik aznap dolgoztak. Ha az egész személyzet között van elosztva, szerintem igazságtalan, hiszen aki aznap pihent, miért is kapna jutalompénzt?
A legidegesítőbb az volt, mikor annak ment a jatt, aki kapta, de ilyenkor vita alakult ki a személyzet tagjai között, hiszen többen erőszakosan "rárepültek a zsírosabb falatra", azaz azokra a vendégekre, akikről tudták, hogy sok borravalót adnak.
Azért a vendéglátósok élete sem csak játék és mese. Hallottál már a gonoszról, a csúf, mindent megfigyelő kameráról?
Nálunk minden egyes pénzt fel kell mutatni a kamerába, mielőtt a kasszába tesszük, hogy a főnök lássa, nem csempészünk be valamit a zsebünkbe. Persze, nyilván ki lehetne trükközni, de senki sem kockáztat
- mondta Tomi, aki 4 éve pincérkedik.Ahol Tomi dolgozik, ott nem kerül elosztásra a borravaló, kizárólag azokon a napokon, amikor a forgalom egy bizonyos, megbeszélt összeg fölé megy. Ezt a főnökség motivációnak szánja, hogy a felszolgálók minél jobban teljesítsenek és ösztönözzék a nagy forgalmat. Persze, ők jobban örülnének, ha simán megtarthatnák a jattot.
Van, ahol nevelési célzattal nem elfogadható a borravaló:
Az én főnököm kijelentette, hogy nem kapunk egy forintot sem a jattból, mert nem azért kell a vendéggel jó fejnek lenni, hogy "tejeljen". Ha a vendég borravalót adna, én mindig udvariasan megmondom, hogy felesleges, mert úgysem tarthatom meg
- mesélte Anna.Néhány tipp a borravalóval kapcsolatban
A borravaló nem kötelező, hanem opcionális.
Mindig kérdezd meg, kinek megy a jatt. Ha azt a választ kapod, hogy a tulajdonos teszi el, de annyira tetszett a hely, hogy ezt borravalóval jutalmaznád, nyugodtan add oda. Ha viszont kifejezetten a személyzetnek szeretnéd adni, nem a tulajnak, nem szégyen olyankor nem jattolni.
Ha kártyával fizetsz, a borravalót add oda külön készpénzben, így könnyebb a személyzetnek számolnia vele.
Sose valakinek a zsebébe csúsztasd, hanem szépen add a kezébe a pénzt, és köszönd meg a kiszolgálást.
Külföldön mindig tájékozódj, érdemes-e jattolni, ugyanis vannak olyan országok, ahol kifejezetten sértésnek számít a borravaló.
A borravaló és a szervizdíj sem összekeverendő!
Mi a különbség a borravaló és a szervizdíj között?
Magyarországon több, mint 10 éve vezették be, külföldön régebb óta jellemző a szervizdíj, ami nem önkéntesen adható, hanem egyes éttermek kiszámlázzák. Ez a felszolgálás díja, illetve a tányérok tisztításáé. Ha a szervizzel kifejezetten elégedett vagy, a szervizdíjon felül is szokás borravalót adni. A szervizdíjat nem a felszolgáló kapja, hanem az étterem költségeit fedezi.
Ha szeretnél még éttermi titkokat megtudni, olvasd el ezeket:
Hihetetlen titkok arról, amit csak az éttermi dolgozók tudnak...