3 vegánbarát „tonhalas” recept, nem csak vegánoknak
Vegánként sem kell lemondanod a "halas" ízvilágról!
A növényi étkezést folytatók is megkívánják olykor-olykor a régi ízeket. A tonhal is ilyen lehet, azonban nem kell rögtön elbúcsúzni ettől az ízvilágtól, hiszen újragondolva a recepteket könnyedén varázsolhatunk magunknak isteni ételeket, amik miatt egy halnak sem kell elpusztulnia. Mutatunk 3 receptet, amit érdemes lesz kipróbálnod!
Az ízvilág elérése miatt az alapanyagok hasonlóak, de különböző módon elkészítve sokszínű ételeket gyárthatunk belőlük! Ha nem találod a boltokban a különleges hozzávalókat, mint például a tengeri hínár por vagy a nori pehely, ne gátoljon meg a főzésben, ezek a tengeri ételekéhez hasonló ízvilágot biztosítják.
Tésztával egybesütve
Hozzávalók:
- 2,5 dl növényi tej
- 60 g sótlan kesudió
- 1 ek vöröshagyma granulátum
- ½ tk frissen őrölt bors
- 1 tk tengeri hínár pehely vagy por
- 1½ csésze kagylótészta
- 1 közepes vöröshagyma
- 8 közepes csiperkegomba
- 250 g zöldborsó
- 400 g csicseriborsó
Elkészítése:
Öntsd turmixgépbe a tejet, a kesudiót, a vöröshagyma granulátumot, a borsot és a tengeri hínárt, majd tedd félre, hogy a kesudió megszívhassa magát. Ezalatt főzd ki a tésztát egy nagy lábasban, szűrd le róla a vizet és tedd félre azt is! Egy serpenyőben nagy lángon pirítsd 3-5 pericg a felkockázott hagymát és gombát, hogy ne égejenek meg adhatsz hozzá egy kevés vizet is. Ha már megpirultak tedd a borsóval együtt a félretett tésztához! Ezután robotgépben vagy krumplinyomóval egy kissé törd össze a csicseriborsót, de figyelj hogy még ne legyen túl pépes állagú, majd mehet ez is a többihez. Most előkerülhet a turmixgép, hogy simára összedolgozhasd azt, amit benne hagytál, utána pedig öntheted rá a tésztára. Keverd jól össze a hozzávalókat, majd az egészet kanalazd át egy nagyobb hőálló tálba és előmelegített sütőben 190 ℃-on süsd 35-40 percig, amíg szépen megbarnul a teteje.
Fasírtnak gyúrva
Hozzávalók:
- 300 g főtt barna rizs
- 400 g csicseriborsó
- ½ cukkini
- 1 ek dijoni mustár
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 szál újhagyma
- 1 ek vöröshagyma granulátum
- 2 ek vágott norilap vagy nori pehely
- 2 ek vágott metélőhagyma
- só, bors
Elkészítése:
A metélőhagyma kivételével tegyél tedd az összes hozzávalót a robotgépbe és dolgozd össze egynemű masszává! Ha nem akarod hogy teljesen krémes legyen, hagyj benne nagyobb darabokat is! Öntsd át egy tálba és add hozzá a metélőhagymát! Ha jól összekeverted, formázz a masszából pogácsa alakú falatokat és tedd olyan felületre, ahol nem tapad le, például egy darab sütőpapírra. Ezután serpenyőben hevíts fel egy kevés olajat és süsd rajta ropogósra a pogácsák mindkét oldalát.
Krémként kikeverve
Hozzávalók:
- 400 g csicseriborsó
- ½ citrom leve+ a reszelt héja
- 60 g vegán majonéz
- 1 nori lap apróra felszeletelve
- 1 közepes fej lilahagyma
- 10 szem capribogyó
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek sörélesztő pehely
- 1 ek szójaszósz
- ½ ek dijoni mustár
- ½ tk ecet
- só és bors
Elkészítése:
Villával törd össze a csicseriborsót, majd add hozzá a többi alapanyagot és jól keverd el vele! Ezután jöhet a kóstolás, és ha elég sós és borsos az ízlésednek, kenheted is kenyérre vagy ha jobban összedolgozod, tálalhatod mártogatósnak.
További vegán receptekért kattints a galériánkba! Jól fog jönni a plusz D-vitamin az önkéntes karantén alatt.
5 vegán recept gombával a D-vitaminhiány pótlásáért