3 vegánbarát „tonhalas” recept, nem csak vegánoknak

Getty Images
Bellák Dóra

Vegánként sem kell lemondanod a "halas" ízvilágról!

A növényi étkezést folytatók is megkívánják olykor-olykor a régi ízeket. A tonhal is ilyen lehet, azonban nem kell rögtön elbúcsúzni ettől az ízvilágtól, hiszen újragondolva a recepteket könnyedén varázsolhatunk magunknak isteni ételeket, amik miatt egy halnak sem kell elpusztulnia. Mutatunk 3 receptet, amit érdemes lesz kipróbálnod!

Olvasd el ezt is!
6 egészséges smoothie, ami még a desszertedet is lepipálja

Az ízvilág elérése miatt az alapanyagok hasonlóak, de különböző módon elkészítve sokszínű ételeket gyárthatunk belőlük! Ha nem találod a boltokban a különleges hozzávalókat, mint például a tengeri hínár por vagy a nori pehely, ne gátoljon meg a főzésben, ezek a tengeri ételekéhez hasonló ízvilágot biztosítják.

Tésztával egybesütve

Hozzávalók:

  • 2,5 dl növényi tej
  • 60 g sótlan kesudió
  • 1 ek vöröshagyma granulátum
  • ½ tk frissen őrölt bors
  • 1 tk tengeri hínár pehely vagy por
  • 1½ csésze kagylótészta
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 8 közepes csiperkegomba
  • 250 g zöldborsó
  • 400 g csicseriborsó

Elkészítése:

Öntsd turmixgépbe a tejet, a kesudiót, a vöröshagyma granulátumot, a borsot és a tengeri hínárt, majd tedd félre, hogy a kesudió megszívhassa magát. Ezalatt főzd ki a tésztát egy nagy lábasban, szűrd le róla a vizet és tedd félre azt is! Egy serpenyőben nagy lángon pirítsd 3-5 pericg a felkockázott hagymát és gombát, hogy ne égejenek meg adhatsz hozzá egy kevés vizet is. Ha már megpirultak tedd a borsóval együtt a félretett tésztához! Ezután robotgépben vagy krumplinyomóval egy kissé törd össze a csicseriborsót, de figyelj hogy még ne legyen túl pépes állagú, majd mehet ez is a többihez. Most előkerülhet a turmixgép, hogy simára összedolgozhasd azt, amit benne hagytál, utána pedig öntheted rá a tésztára. Keverd jól össze a hozzávalókat, majd az egészet kanalazd át egy nagyobb hőálló tálba és előmelegített sütőben 190 ℃-on süsd 35-40 percig, amíg szépen megbarnul a teteje.

Fasírtnak gyúrva

Hozzávalók:

  • 300 g főtt barna rizs
  • 400 g csicseriborsó
  • ½ cukkini
  • 1 ek dijoni mustár
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál újhagyma
  • 1 ek vöröshagyma granulátum
  • 2 ek vágott norilap vagy nori pehely
  • 2 ek vágott metélőhagyma
  • só, bors

Elkészítése:

A metélőhagyma kivételével tegyél tedd az összes hozzávalót a robotgépbe és dolgozd össze egynemű masszává! Ha nem akarod hogy teljesen krémes legyen, hagyj benne nagyobb darabokat is! Öntsd át egy tálba és add hozzá a metélőhagymát! Ha jól összekeverted, formázz a masszából pogácsa alakú falatokat és tedd olyan felületre, ahol nem tapad le, például egy darab sütőpapírra. Ezután serpenyőben hevíts fel egy kevés olajat és süsd rajta ropogósra a pogácsák mindkét oldalát.

Krémként kikeverve

Hozzávalók:

  • 400 g csicseriborsó
  • ½ citrom leve+ a reszelt héja
  • 60 g vegán majonéz
  • 1 nori lap apróra felszeletelve
  • 1 közepes fej lilahagyma
  • 10 szem capribogyó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek sörélesztő pehely
  • 1 ek szójaszósz
  • ½ ek dijoni mustár
  • ½ tk ecet
  • só és bors

Elkészítése:

Villával törd össze a csicseriborsót, majd add hozzá a többi alapanyagot és jól keverd el vele! Ezután jöhet a kóstolás, és ha elég sós és borsos az ízlésednek, kenheted is kenyérre vagy ha jobban összedolgozod, tálalhatod mártogatósnak.

Olvasd el ezt is!
Nem semmi: magyar lett a világ 6. legjobb vegán étterme

További vegán receptekért kattints a galériánkba! Jól fog jönni a plusz D-vitamin az önkéntes karantén alatt.

Nézd meg a galériánkat - 5 kép
5 vegán recept gombával a D-vitaminhiány pótlásáért