Vegán karácsonyt! Váltsd le a húsos menüsort környezettudatosabbra!

unsplash.com
Bellák Dóra

Mutatunk három receptet, amelyekkel biztos, hogy nem fogod hiányolni az állati eredetű ételeket az ünnepi asztalról.

Karácsonykor sem muszáj hússal teletömnöd magad ahhoz, hogy jól lakhass. Ráadásul a gyomrod is meg fogja köszönni, ha könnyebb feladattal kell megbirkóznia. Az alábbi finomságokkal biztosan mindenkit leveszel majd a lábáról!

Olvasd el ezt is!
4 karácsonyi dal, ami garantáltan ünnepi hangulatba hoz

Mázas diós lencsesült

Egy igazán tápláló és laktató fogás, aminek az alapja könnyen megemészthető fehérjét tartalmaz. A különleges összhatásért egy édeskés szósszal is megspékelheted.

forrás: pinterest.com
Tipp: A ketchupból érdemes jobb minőségűre beruházni, ami adalék- és esetleg cukormentes, így még az íze is jobb lesz a máznak.

Hozzávalók 6-8 főre:

Fasírthoz:
– 190 g zöld lencse
– 100 g dió
– 60 g törökmogyoró, kesudió vegyesen
– 3 evőkanál őrölt lenmag + 6 evőkanál víz
– 2 nagy fej vöröshagyma
– 3 gerezd fokhagyma
– 120 g répa
– 1 közepes alma
– 40 g zabliszt
– 60 g teljeskiőrlésű kenyérmorzsa
– 1 teáskanál (friss) rozmaring
– 1 teáskanál (friss) kakukkfű
– 1 teáskanál csilipehely
– 1/2 csokor petrezselyem
– só, bors

Balzsamecetes almás mázhoz:
– 60 ml ketchup
– 1 evőkanál juharszirup
– 2 evőkanál édesítetlen almaszósz
– 2 evőkanál balzsamecet

Melegítsünk fel egy lábasban 750 ml vizet. Ehhez hozzáadhatjuk a lencsét, sózzuk meg és főzzük 40-50 percig. Kis tálban keverjük össze az őrölt lenmagot a vízzel és hagyjuk állni 8-10 percig egészen addig, amíg zselés állagú nem lesz. A kesudiót, a törökmogyorót és a diót pirítsuk meg száraz serpenyőn 6-7 percen át. Ha ez kész, dolgozzuk össze robotgépben a magvakat, majd jöhet bele felaprítva a vöröshagyma, fokhagyma, petrezselyem és a répa is. Az egyveleget öntsük át egy nagy tálba, amihez adjuk hozzá a zöldfűszereket, a reszelt almát, a csilipelyhet, kenyérmorzsát és a zablisztet is. A közben megfőtt lencsét pürésítsük le akár robotgépben, akár villával összetörve. Jöhet bele a többi hozzávaló, majd az elmaradhatatlan só és bors.

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, közben készülhet is a máz. Hozzávalóit csak össze kell keverni. Ezután egy hosszúkás sütőformát olajozzunk ki és egyenletesen kanalazzuk az aljára a máz 2/3-át, majd jöhet rá a fasírtkeverék. Ugyanezen a hőfokon süssük 50-60 percig, amíg szép barna és ropogós lesz. Ha kész, hagyjuk kihűlni, ezután fordítsuk ki a formából és tálaljuk a maradék mázzal, petrezselyemmel meghintve!

Sült fűszeres lilaburgonya

A lencsesülthöz köret is dukál. A burgonyával nem lehet mellélőni, még ha válogatós gyerekek is vannak a családban. Válasszunk most egy különleges lila változatot!

forrás: pinterest.com
Tipp: Hagyományos burgonyával is tökéletes a recept, ha nem találtál volna lila testvéréből.

Hozzávalók 4 főre:

– 1 kg lila burgonya
– 3-4 evőkanál olívaolaj
– 1 nagy gerezd fokhagyma
– ízlés szerint petrezselyem, kakukkfű vagy rozmaring
– 1 marék fenyőmag

Először mossuk meg jól a krumplikat és sós vízben főzzük őket kb. 20 percig. Ha megfőtt, szűrjük le és hagyjuk hűlni pár percig, hogy ne égessük meg magunkat. Közben melegítsük elő a sütőt 200°C-ra! Helyezzük át egy tepsibe a burgonyákat és törjük össze egyenként krumplinyomóval (ha nincs, egy pohár vagy egy kisebb tálka is megteszi). Keverjük össze az olívaolajat az összetört fokhagymával és a fűszerekkel. Ezzel locsoljuk meg a krumplikat, majd mehet a sütőbe 20 percre. Találásnál szórjuk meg fenyőmaggal és csepegtessünk rá még az olajból!

Olvasd el ezt is!
11 ajándéktipp karácsonyra, aminek tutira örülni fog egy Jóbarátok-rajongó

Diós bejgli

A hagyományokat nem kell megszakítani, csak az alapanyagokat kell kicserélni. Ha extrábbra vágynál, választhatsz gesztenyés, meggyes vagy barackos tölteléket is.

forrás: pinterest.com
Tipp: A bio élesztőt a dm üzleteiben könnyen beszerezheted.

Hozzávalók 3 darabhoz:

Tésztához:
– 650 g teljeskiőrlésű búzaliszt
– 1 zacskó instant bio élesztő
– 4 evőkanál nádcukor
– 250 g bio margarin
– 2-3 evőkanál szója joghurt
– kevéske növényi tej


Töltelékhez:
– 300 g darált dió
– 2 evőkanál nádcukor (vagy 2 evőkanál méz)
– 1 citrom reszelt héja, 1/2 citrom leve
– 1-1,5 dl rizstej
– 3 evőkanál baracklekvár

Kevés meleg növényi tejben kavarjuk csomómentesre az élesztőt és adjunk hozzá 1-2 kanál lisztet. Azzal is keverjük össze, majd letakarva, meleg helyen kelesszük meg! Egy nagy tálba tegyük bele a lisztet, margarint, joghurtot, cukrot és a megkelt élesztőt. Addig gyúrjuk, amíg a tészta rugalmas lesz és nem tapad az edény falához. Ha szükséges, mehet hozzá még egy kevés liszt. Letakarva meleg helyen továbbpihentetjük, közben pedig elkészítjük a tölteléket. Kis lángon folyamatosan kevergetve főzzük össze a diót a növényi tejjel, a cukorral és a reszelt citromhéjjal, mikor már megpuhult, mehet bele a lekvár is.

Az összeállítás előtt válasszuk szét a tésztát 3 egyenlő részre! Nyújtsuk ki őket egyesével vékony téglalapokra, erre mehet már a töltelék ízlés szerinti vastagságban. Feltekerjük, benyomkodjuk a végeit, megszurkáljuk a tetejét és bekenjük növényi tejjel elkevert mézzel, vagy akár nádcukorral is megszórhatjuk. Ezután tegyük hosszú gerinc formákba, majd letakarva 20 percig pihentessük. Előmelegített sütőben 150°C-on, 15 percig, majd 100°C-on 45 percig süssük. Ezután már csak meg kell várni, hogy kihűljön, mielőtt mindenki rárabolna.

Főzés közben pedig jöhet is néhány film, ami hangulatba hoz!

Nézd meg a galériánkat - 8 kép
8 karácsonyi film 2019-ből, ami rögtön hangulatba hoz